Ponta renunta la "Cornul si laptele" - Patronatele avertizeaza ca industria se va prabusi

Joi, 21 Martie 2013, ora 08:23
5585 citiri
Ponta renunta la "Cornul si laptele" - Patronatele avertizeaza ca industria se va prabusi

Patronatele din industria laptelui avertizeaza ca oprirea programului "Cornul si laptele", asa cum a sugerat premierul Victor Ponta, va duce la prabusirea industriei.

"Prim-ministrul are tot dreptul sa isi spuna parerea in fata presei, in fata poporului, insa, inainte de a lua o decizie, trebuie sa se consulte cu tehnicieni, ca sa nu mai avem situatii neplacute.

Haideti sa dam dovada de maturitate, nimeni nu le stie pe toate, de aceea trebuie sa te consulti, de aceea trebuie discutat impactul cu societatea civila, cu patronatele, discutam in baza unor analize. Daca dansul a parcurs etapele, atunci e indreptatit sa faca aceste declaratii", a precizat Dorin Cojocaru, director general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), pentru Ziare.com.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca "Programul acela cu cornul si laptele, care a fost o idee excelenta, astazi, cand vorbim, este o risipa de bani. Nu mai consuma niciun copil cornul si laptele. Initial, cand a fost facut, si mult timp, era o motivatie.(...) Eu cred ca acei bani trebui sa ii folosim altfel".

Ponta vrea sa desfiinteze programul "Cornul si laptele": E o risipa de bani

Pierderile vor fi uriase

Directorul general al APRIL a precizat ca 25% din banii care se baga in laptele scolar vin de la Uniunea Europeana.

In plus, dupa sistarea programului, se va procesa cu 250.000 de litri de lapte pe zi mai putin.

"Daca se va intrerupe laptele scolar, nu vor mai fi investitii pe industrie cu profil lapte scolar, va scadea cererea de lapte si atunci laptele preluat de la fermieri va fi mai ieftin. Procesatorii au un stoc foarte mare de lapte, preluat de la fermieri pe care incearca sa-l vanda. Ei nu vor mai avea unde sa il depoziteze, iar ulterior va duce la o cerere mai mica, asa ca se va prabusi zootehnia, ulterior si industriile conexe. Si uite asa a inceput efectul de domino", ne-a explicat Dorin Cojocaru.

El sustine ca agricultura era singura zona care "mai misca ceva" in Romania, iar zootehnia si industria alimentara erau partea din piramida care aducea un plus de valoare si bani la buget.

"Politicienii trebuie sa rezolve problema", ne-a mentionat directorul general al APRIL.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in ianuarie 2013 s-au colectat 68.134 de tone de lapte de vaca.

Ce propune un fost ministru al Educatiei

Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, a precizat ca cei mai defavorizati de sistarea acestui program vor fi cu precadere copiii din mediul rural.

"'Cornul si laptele' nu este o risipa de bani. El genereaza insa o proportie de risipa, e adevarat. Chiar daca suboptimal, el produce efecte benefice. Unii copii sunt atat de saraci incat cornul si laptele de la scoala sunt esentiale pentru ei. Unii copii nu mananca cornul si nu beau laptele, (...) insa programul poate fi imbunatatit, daca e mai bine tintit", a scris Daniel Funeriu pe blogul personal.

Funeriu: In loc de corn si lapte pentru toti copiii, o masa calda pentru cei care au nevoie

Ca si premierul Ponta, el a precizat ca exista multi elevi care arunca aceste produse, asa ca propune o alternativa: o masa calda pentru cei care au nevoie. alaturi de derularea programului "Scoala dupa scoala", care presupunea extinderea programului educational in institutiile de invatamant.

Programul "Cornul si laptele" a fost initiat in timpul guvernarii lui Adrian Nastase, avand ca obiectiv atragerea copiilor fara posibilitati materiale la scoala.

Insa, potrivit unui studiu finantat de Guvern si realizat de Fundatia pentru Recuperare, Integrare si Promovare Sociala din 2009, Romania a pierdut in 2009 aproximativ 10-11.000.000 de euro din administrarea defectuoasa a programului, avand in vedere ca UE nu a platit contributia totala pentru acest program, deoarece nu toata cantitatea de lapte a fost conforma.

In total, costul programului este de 501.930.000 lei, adica aproximativ 120 de milioane de euro.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#pierderi oprire program Cornul si laptele, #oprire program Cornul si laptele, #Ponta oprire program Cornul si laptele , #criza lapte