Scandalul laptelui: 5 % din probe, contaminate cu aflatoxina. Angajati din conducerea ANSVSA, anchetati (Video)

Joi, 21 Martie 2013, ora 13:52
4101 citiri
Scandalul laptelui: 5 % din probe, contaminate cu aflatoxina. Angajati din conducerea ANSVSA, anchetati (Video)
Foto: Arhiva

Doar un procent de 5 la suta din totalul probelor de lapte colectate s-au descoperit a fi contaminate cu aflatoxina, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Astfel, din 7 martie s-au recoltat 1.335 de probe, din care 67 au iesit pozitive pentru aflatoxina, a precizat Constantin, intr-o conferinta de presa.

Din acestea, 34 de probe pozitive erau din ferme, 5 din centrele de colectare, 8 la automatele de lapte, iar 20 din unitatile de procesare.

"Azi, putem sa va asiguram ca toate cazurile care au fost identificate au fost izolate, produsele au fost oprite inainte sa intre in vanzare si inainte de procesare, o mare parte", a precizat ministrul.

Constantin a precizat ca, in cateva zile, produsele de la acesti fermieri si procesatori vor fi din nou bune pentru consum, fiind deja schimbate furajele pentru hrana vacilor.

De asemenea, ministrul a dat asigurari ca produsele nu au ajus pe raft. "Preocuparea noastra constanta va ramane de a recastiga increderea cetateanului. Cetateanul poate sa aiba increderea ca niciodata un produs din Romania nu a fost mai sigur decat in prezent. Toate aceste analize au un castigator sigur: consumatorul din Romania", a subliniat ministrul.

Constantin a atras atentia ca subiectul contaminarii lapteului nu trebuie politizat. "Lupta politica este interesanta, dar pe acest subiect nu este loc de politizare. Vorbim de zootehnia romaneasca, ce trebuie sprijinita indiferent ca te afli in opozitie", a adaugat el.

Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxina a inceput pe 7 martie, cand 13.000 de litri au fost opriti inainte de a ajunge la consum, o parte provenind din Ungaria. Ulterior, presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, si-a dat demisia din functie, fiind acuzat de proasta comunicare a informatiilor privind contaminarea laptelui.

Potrivit lui Constantin, numarul de probe recoltate in acest caz, respectiv 1.335, este record, pe intreg anul trecut recoltandu-se doar 15 probe.

Alertele privind carnea de cal, incheiate

Carnea de mici vanduta de un magazin din judetul Prahova continea, intr-adevar, carne de cal, potrivit analizelor realizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Peste 1.000 de caserole de carne de mici a fost vanduta de firma SC Nicolin SA din Prahova ca fiind din carne de vita, desi continea carne de cal, a declarat vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu.

"A intrat in atentia organelor anti-frauda. Cei care fac astfel de practici, care induc in eroare consumatorul, trebuie sa plateasca in fata legii", a precizat Manastireanu, joi, in cadrul unei conferinte de presa.

S-a confirmat - micii retrasi de la vanzare erau din carne de cal

Alerta de substituire a carnii de vita cu cea de cal, in acest caz, a fost declansata pe data de 14 martie.

In acelasi timp, Manastireanu a precizat ca, in cazul conservelor din carne de vita in care se presupunea ca exista si carne de cal, procentul de AND de cal a fost de 1 la suta. "Conform cerintelor europene, doar procentul peste 1% reprezinta frauda. Putem sa spunem ca a fost vorba de o contaminare accidentala pe fluxul de alimentare cu carne a acestei unitati", a vicepresedintele ANSVSA.

Pedepse in cadrul ANSVSA

Manastireanu a precizat ca, in timpul anchetelor, patru colegi din cadrul institutiei au furnizat informatii de pe sistemul rapid de alerta, incercand sa impiedice desfasurarea anchetelor respective.

"Au indus o stare de nesiguranta si au creat panica in randul populatiei, care nu este de acceptat. Numele le vom da cand se termina ancheta. Ordinele de retragere din functie sunt semnate deja", a spus Manastireanu.

Acesta a adaugat ca este vorba de patru persoane din conducerea ANSVSA si trei inspectori veterinari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#probe lapte aflatoxina, #Daniel Constantins siguranta lapte, #rezultate probe lapte contaminat , #criza lapte