Adrian Vasilescu explica de ce recesiune si criza nu e acelasi lucru

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 12:45
4033 citiri
Adrian Vasilescu explica de ce recesiune si criza nu e acelasi lucru

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a aratat, joi, ca, in situatia in care recesiunea si criza ar fi acelasi lucru, America nu mai este in criza din 2009.

Acesta a tinut, astfel, ca arate ca intre recesiune si criza exista o diferenta.

"Tarile europene au fost in recesiune incepand din toamna anului 2008, iar in 2010 cele mai importante tari din UE au iesit din recesiune. Daca nu mai e nici Romania in recesiune inseamna ca am iesit din criza. Eu m-as uita la ce ne spune Eurostat, care ne da un tabel foarte clar cu o metodologie la care au aderat toate 27 de state europene, inca cateva tari din afara UE si au aderat si America si Japonia.

Daca UE si cele cateva tari din afara UE cu America si Japonia au aderat la acest model inseamna ca acesta se impune. Viitoarele carti care se vor scrie vor trebui sa tina seama de acest model. Acest model al Eurostat ne da un raport in fiecare trimestru pe o singura baza, anume Produsul Intern Brut (PIB)", a aratat Vasilescu, in cadrul Conferintei Nationale Dedicate Finantarii IMM-urilor "Realitati si perspective in sectorul IMM", editia a II-a.

Vasilescu (BNR): Trebuie sa dam drumul la creditare

Consilierul guvernatorului BNR a mentionat ca dinamica Produsului Intern Brut este legata de recesiune sau iesire din recesiune.

Potrivit Eurostat, scaderea PIB pentru doua trimestre consecutiv inseamna recesiune.

"Atunci unde este criza? Criza si recesiunea sunt intr-un raport de parte si intreg. Crize fara recesiune sunt posibile. Primul lucru pe care trebuie sa il intelegem este ca avem un raport intre parte si intreg, criza si recesiune. Toate tarile care au iesit din recesiune se lupta dur cu mari rate ale somajului. Si America si Europa si Romania", a mai afirmat Adrian Vasilescu.

Citeste si:
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
Grasul
rank 5
Pate ca va fi corectat si DEX-ul ca urmare a precizarilor Eurostat.