Austeritatea in Europa - ce inseamna pentru oamenii obisnuiti?

Sambata, 12 Mai 2012, ora 17:55
7733 citiri
Austeritatea in Europa - ce inseamna pentru oamenii obisnuiti?

Austeritatea a fost principala reteta in Europa pentru a combate criza care a acaparat de aproape trei ani continentul, generata de cheltuielile guvernamentale exagerate. Dar ce inseamna pentru europeanul de rand?

TVA de 23%, poate chiar mai mult, ori taierea salariilor cu 15%. Sau, daca esti din Irlanda, ambele. Austeritatea se prezinta in forme variate: taxe mai mari, mai putine beneficii sociale, mai multe concedieri, prelungirea varstei legale pentru pensionare, scrie Associated Press, preluat de The Guardian.

Iata cateva exemple de masuri de austeritate adoptate in Europa:

Grecia

Grecia, una dintre cele trei natiuni din zona euro care au avut nevoie de sprijin financiar extern, a redus cheltuielile pentru aproape tot ce s-a putut: salariile din sectorul public, pensii, educatie, sanatate si aparare.

In consecinta, rata somajului a urcat la peste 21%, alimentand tensiunile sociale care au avut implicatii mortale uneori. In ultimii doi ani, protestele au izbucnit frecvent, iar grevele si demonstratiile aproape zilnice au inchis scoli, aeroporturi, gari, porturi si au afectat serviciile medicale.

Portugalia

Portugalia isi plateste facturile doar datorita unui imprumut international. Dar efectul reducerii cheltuielilor publice a fost brutal: este estimata o contractie de 3,4% a economiei in acest an, iar rata somajului a atins nivelul record de 15%. Noua legislatie a muncii a facut mai usor pentru angajatori sa angajeze si sa concedieze muncitorii si sa schimbe programul de munca. De asemenea, companiile de stat din domeniul energetic au fost vandute.

Irlanda

Irlanda, a treia tara europeana care a apelat la un imprumut international, a trecut deja cinci bugete de austeritate din 2008. Tara a fost obligata sa creasca taxele si sa taie cheltuielile de-a lungul anilor, iar aceste masuri vor continua pana cel putin in 2015. TVA este de 23% in prezent si salariile clasei de mijloc au fost reduse cu 15%. In plus, a crescut impozitul pe venit, proprietati si combustibil, rata somajului se apropie de 15%, iar Irlanda a redus numarul functionarilor publici.

Spania

Guvernul a majorat taxele pe venit si proprietate, a redus cheltuielile din sectoarele sanatate si educatie si a facilitat concedierile. Venind in urma unei implozii a crizei imobiliare, masurile de austeritate au lovit puternic spaniolii. Spania detine recordul absolut al ratei somajului in zona euro, cu un nivel de 25%, in timp ce jumatate din tineri nu au loc de munca. TVA a fost ridicat la 18%, iar expertii nu exclud o noua majorare.

Franta

Printre proteste indarjite, guvernul a extins varsta legala pentru pensionare de la 60 de ani la 62 de ani, a majorat TVA de la 5,5% la 7% pentru alte produse decat cele de baza si a redus bugetele locale si regionale. In urmatorii doi ani, va fi angajat un functionar public la doi angajati care se retrag.

Italia

Masurile de austeritate au dus rata somajului in Italia la 9,8% si au adus tara in recesiune, cu o scadere economica prognozata de 1,2% in acest an. Mai mult, premierul Mario Monti incearca sa modifice legea muncii in defavoarea angajatilor. Printre taierile bugetare, Roma a renuntat sa mai candideze pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2020, spunand ca nu-si poate permite costurile estimate la 9,6 miliarde de euro.

Marea Britanie

Guvernul britanic de coalitie reduce cheltuielile cu 103 de miliarde de lire sterline pana in 2017, taieri care au dus tara intr-o dubla recesiune.

Taxele universitare au inregistrat majorari considerabile, declansand proteste violente, si au fost taiate fondurile pentru politie. Sindicatele au amenintat ca vor organiza greve si vor intrerupe Jocurile Olimpice de la Londra.

Prin comparatie, masurile de austeritate aplicate in Romania, in scopul atingerii tintelor bugetare conform acordului cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, au fost mai dure.

Astfel, Guvernul a redus, in 2010, salariile din sectorul public cu 25%, a majorat taxa pe valoare adaugata de la 19% la 24%, a redus ajutoarele sociale si a crescut o serie de taxe si de impozite.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#masuri austeritate Europa, #reduceri salariale , #criza