Bancile grecesti primesc o gura de oxigen, dar le va fi de ajuns?

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 13:05
2171 citiri
Bancile grecesti primesc o gura de oxigen, dar le va fi de ajuns?
Foto: Le Figaro

Puternic zdruncinata de o criza economica fara precedent, Grecia incerca acum din rasputeri sa atraga investitorii straini si sa elimine orice ar impiedica acest lucru, asa ca institutiile financiare internationale au decis sa amane derularea testelor de stres pentru bancile elene.

Amanarea are loc deoarece Grecia considera ca acestea ar avea loc prea devreme, avand in vedere ca testele efectuate la nivel european s-au efectuat in luna iulie, iar rezultatele ar fi oricum neconcludente.

Institutiile internationale ofera astfel o mica pauza de respiro Greciei, astfel ca bancile grecesti vor benefecia de mai mult timp pentru a trece testul de rezistenta, in timp ce tara incearca sa stranga fonduri pe pietele internationale.

Asa-numita "troika" - Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana - a fost de acord cu Banca Centrala a Greciei sa amane testul privind solvabilitate sectorului bancar al tarii pana la sfarsitul lunii octombrie. Programate initial pentru sfarsitul lunii septembrie, testele legate de solvabilitatea bancilor grecesti sunt amanate astfel cu o luna, anunta Financial Times.

Rezultatele pentru primele noua luni ale anului ale bancilor si rezultatul privind strangerea de fonduri a Bancii Nationale a Greciei, primul creditor al tarii, vor fi publicate in timp util.

Grecia a acceptat in luna mai o mai stricta supraveghere a sistemului bancar local, inclusiv teste trimestriale de stres si incearca sa convinga comunitatea internationala ca face progrese in ceea ce priveste reducerea deficitului si reformele structurale.

"Un succes al NBG (n.red-National Bank of Greece) ar stimula increderea investitorilor. Acesta ar accelera, de asemenea, fuziunile si achizitiile deja in discutie", a declarat un bancher grec.

O licitatie ce va avea loc marti, pentru certificate de trezorerie cu scadenta la trei luni, va testa daca oficialii greci si cei ai "troika" au facut progrese in a-i convinge pe investitorii straini ca ar trebui sa cumpere datoria tarii.

"Oficialul FMI a fost deosebit de impresionant si convingator, desi exista inca mari semne de intrebare daca Atena poate evita pericolul de a intra in incapacitate de plata pentru ca nu va putea sa isi plateasca datoriile la termen", sustine un investitor.

Testele de stres au fost efectuate de Comitetul European al Inspectorilor Bancari pe 91 de banci europene, in luna iulie. Cu toate acestea, testele au fost considerate ca lipsite de rigoare de catre multi bancheri si investitori. Potrivit unei analize Morgan Stanley, 90% din datoriile bancilor din tara nu au fost luate in considerare.

In urma testelor de stres facute la nivel european, ATEBank (Banca Agricola a Greciei) a iesit invingatoare. Grecia ar fi trebuit ca in luna septembrie sa fie supusa unor alte teste, insa fiind o perioada atat de scurta intre ele, autoritatile au putut sa le amane.

Autoritatile elene resping ideea falimentului

Ministrul de Finante al Greciei a respins vehement ideea ca Atena ar putea fi fortata sa-si restructureze datoriile, explicand ca falimentul Greciei ar determina spargerea zonei euro.

In cadrul unei vizite de doua zile la Londra, Paris si Frankfurt, vizita al carei scop era de a convinge investitorii ca Atena a trecut deja prin ce era mai rau, George Papaconstantinou a declarat ca un faliment ar Greciei ar putea duce la vanzarea agresiva a pietelor de bonduri din Portugalia si Irlanda.

Totodata, oficialii de nivel inalt din Grecia vor merge prin toate centrele financiare din Europa, pentru a convinge investitorii sa nu le majoreze ratele de dobanda, dupa ce economia elena a inregistrat o scadere de 1,8 la suta in trimestrul al doilea.

Grecia va trebui sa convinga si agentiile de rating, pe langa investitori, pentru ca acestea sa ridice ratingul pentru datorii de la nivelul de "junk" (nerecomandat pentru investitii).

Potrivit specialistilor din pietele financiare, investitorii ar putea suferi o pierdere de 30 la suta din valorea activelor din Grecia, daca Atena va fi obligata sa-si restructureze datoriile.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#teste stres Grecia, #amanare teste stres Grecia , #criza
Comentarii
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4
Potrivit lui Hot Office Enterteinment , 1 / 15 romani asteapta o gura la gura de oxigen in aceasta toamna !