BCE poate trata simptomele, dar nu poate sa vindece criza

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 08:25
1430 citiri
BCE poate trata simptomele, dar nu poate sa vindece criza
Foto: Arhiva

Banca Centrala Europeana poate trata simptomele, dar nu poate sa vindece criza datoriilor in zona euro, a spus, miercuri, un oficial de top al institutiei, pe fondul amplificarii ingrijorarilor cu privire la situatiile financiare ale Spaniei si Italiei.

"BCE s-a ocupat de simptomele imediate, dar politica monetara nu poate sa vindece cauzele de baza ale crizei", a spus Coeure Benoit, membru in Consiliul Executiv al BCE, la o conferinta din Paris, potrivit Expatica.com.

"Situatia de pe pietele financiare a atins un punct de turnura, dar evolutiile recente au subliniat faptul ca acestea raman in continuare fragile", a spus Coeure intr-un discurs disponibil pe site-ul BCE.

Dupa trei luni de calm relativ, criza datoriilor suverane a revenit in forta in aceasta saptamana. Astfel, bursele au scazut, in timp ce randamentul obligatiunilor Spaniei si Italiei a urcat pe fondul ingrijorarilor cu privire la capacitatea celor doua tari de a-si controla finantele.

In acest context, BCE a adoptat, inca din faza incipienta, o serie de masuri "neobisnuite", pentru a impiedica prabusirea monedei unice. Iar aceste masuri functioneaza, a insistat Coeure.

"Actiunile BCE au ajutat la ruperea unui cerc vicios si au redat increderea in sistemul financiar din zona euro", a spus el.

Abordarea cauzelor de baza ale crizei intra, insa, in atributiile guvernelor, care trebuie sa isi puna in ordine situatiile financiare.

"BCE va continua sa monitorizeze indeaproape evolutiile. Vom face orice este necesar pentru a ne indeplini responsabilitatea cu privire la generarea stabilitatii preturilor pe termen mediu. Toti jucatorii relevanti trebuie sa actioneze responsabil", a spus oficialul bancii.

Bancile trebuie sa atinga obiectivele privind ratele de adecvare a capitalului, sa isi imbunatateasca profilul de finantare si sa reporneasca creditarea. La randul lor, "guvernele trebuie sa lucreze pe masurile deja intreprinse pentru consolidarea pozitiilor fiscale si pentru generarea unei cresteri pe termen lung", a punctat reprezentantul BCE.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#BCE masuri criza euro, #criza datoriilor euro, #BCE rol criza datorii , #criza