Dupa ce in acest an Guvernul a taiat salariile cu 25%, premierul a promis, miercuri, ca salariile mici ale bugetarilor vor creste cu cel putin 20%, in timp ce salariile care depasesc 2.000 de lei se vor majora cu circa patru procente.
"Daca este sa vorbim de salarizarea bugetarilor, pentru 2011, avem un deficit de 4,4%, 1,29 milioane de bugetari. Cei cu salarii mai mici recupereaza mai mult, cei cu salarii mai mari, mai putin. Cei cu salarii intre 600-800 de lei recupereaza 20% sau chiar mai mult. Cei cu salarii de peste 2.000 sau chiar 2.500 de lei recupereaza 4%. Este o varianta de lucru", a declarat premierul Emil Boc, miercuri seara, la Radio Romania Actualitati.
Increderea ca aceste promisiuni vor fi duse la bun sfarsit este mica, iar analistii economici sustin ca, fara o crestere sustenabila, economia Romaniei va fi, in continuare, ingenunchiata.
"Calculele trebuie facute in raport cu ceea ce isi permite bugetul in anul care urmeaza - asta in primul rand, desi scopul ar fi acela de a micsoara din decalajul care exista in momentul acesta in salarizarea sectorului public, adica sa se ajunga la un raport de 1:12 sau, in orice caz, sa nu se depaseasca decalajul existent acum, de 1:15. Parerea mea este ca ei urmaresc o micsorare a decalajului intre nivelul minim si nivelul maxim de salarizare in sistemul public, ceea ce ar fi corect, dar nu stiu daca au resurse sa o faca, pentru ca decizia de a majora salariile intotdeauna tine cont de o evolutie economica si de o modelare", a declarat consultantul financiar Valentin Ionescu, pentru Ziare.com
Fostul ministru al Privatizarii considera ca este imprudent pentru Guvern sa faca astfel de promisiuni in acest moment, atat timp cat nu exista sperante ca in 2011 Romania va reveni pe crestere.
"Daca din modelare iti iese o anumita crestere economica, automat rezulta si o anumita crestere de venit fiscal si atunci ai resurse pentru asta. Dar daca nu rezulta din modelare ca vei avea resurse, nu ai cum sa cresti salariile, si atunci mai bine te abtii sa dai cifre exacte, chiar si procentuale. Probabil ca dansii au facut niste calcule, dar ma gandesc ca acum este imprudent daca nu avem o estimare cu privire la evolutia economica pe anul viitor, sa ne apucam sa dam pe bucati ce evolutie vom avea sau ce decizii vor fi luate", a completat Valentin Ionescu.
Cresterea salariilor, un anunt pe cat de nobil, pe atat de hazardat
Premierul s-a aratat optimist si in ceea ce priveste cresterea economica a tarii noastre in 2011, estimand-o la un nivel de pana la 2%.
"In 2011 va fi mai bine daca astazi facem ceea ce trebuie. Nu aveam voie sa ridicam pedala de pe procesul de restructurare si de corectarea deficitelor. In 2011 vorbim deja de crestere economica de pana la 2%. O spune FMI, o spune Comisia Europeana", a spus Emil Boc.
In ceea ce priveste procentul estimat de Emil Boc, Valentin Ionescu se arata pesimist, considerand ca, dupa acest an extrem de prost din punct de vedere economic, anul 2011 nu va putea aduce schimbari atat de mari. Mai mult, acesta estimeaza pentru anul viitor o scadere economica.
"Ideea asta de a porni de la ipoteza ca avem crestere economica, mie mi se pare putin imprudenta. Daca nu avem surse de crestere, mai bine pornim de la un scenariu pesimist decat de la unul optimist. Eu as merge pe un scenariu pesimist in care iau in considerare fie o reducere, in continuare, a PIB-ului, cel putin pe primele sase luni ale anului viitor, si o revenire spre sfarsitul anului viitor. Dar sa spui pe ansamblu ca ai o crestere de 2%, dupa ce deja s-au facut niste prognoze, nu mi se pare in regula.
Merg mai bine pe niste date istorice, iau in considerare ceea ce a facut Guvernul pana acum, in sensul ca in economie nu au existant stimulente, si daca, de pilda, am avut cateva rezultate economice pozitive, acestea se datoreaza exclusiv evolutiei externe. Ma refer ca am avut o crestere de exporturi si asta s-a datorat altor tari, nu noua, si atunci merg pe datele pe are le am, din care rezulta ca anul viitor sa am zero crestere economica sau sa fim pe minus. Daca lucrurile stau asa, nu are rost sa ma hazardez si sa insist sa declar ca vor creste salariile anul viitor, chiar daca ideea e nobila", a opinat consultantul financiar.
Promisiuni cu iz electoral
La fel de neincrezator in promisiunile lui Emil Boc se arata si analistul financiar Bogdan Baltazar, care vede in declaratiile acestuia un "iz electoral".
"Daca s-au facut calculele bine, si imi pare rau, dar pana acum nu prea au demonstrat, nu au decat sa procedeze la mariri de salarii. Eu cred ca este prematur, asta fara sa am o baza, o simulare, o evaluare facuta bine. Asta este o treapta foarte specializata.
Mi-e teama insa de izul electoral al declaratiilor. Nu sunt convins ca au acoperire in niste simulari serioase, calcule corecte ale veniturilor, calcule si proiectii de cheltuieli. Am o anumita rezerva", a precizat Bogdan Baltazar, pentru Ziare.com.
Exporturile, sansa Romaniei
La randul sau, economistul Mircea Cosea considera ca Emil Boc a dat aceste cifre mizand pe banii care se vor economisi din eliminarea celui de-al 13-lea salariu.
"Este greu sa faci o estimare la aceasta data, si declaratia domnului Boc este o intentie laudabila, dar e greu sa iti dai cu parerea daca este posibil asa ceva, avand in vedere ca exista anumite elemente care contrazic aceasta viziune optimista. Este deja 'programata', o scadere economica si in acest an de aproape 2%, o crestere a inflatiei, asteptam in urmatoarele luni o scadere a consumului cu toate consecintele, pentru ca de-abia acum apare efectul cresterii TVA. Probabil ca aceasta promisiune e facuta pe baza unei redistribuiri a fondului de salarizare, prin eliminarea a celui de-al 13-lea salariu.
Sigur ca astfel de mariri trebuie sa aiba in vedere si o revizuire a principiilor de salarizare, pentru ca principiul de baza este salariul minim pe economie la care se adauga procente de crestere. Deocamdata este, dupa parerea mea, o promisiune pe care dansul o face, si sper sa se realizeze, dar nu exista din punct de vedere al calculului economic o simulare care sa ne arate ca asa ceva este si posibil", a spus Mircea Cosea, pentru Ziare.com.
Din punctul sau de vedere, sansa Romaniei pentru crestere economica este relansarea exportului, in conditiile in care datele arata ca in tara consumul se va micsora.
"Nu avem alte sanse de crestere economica decat cresterea exporturilor. Pentru ca nu mai putem miza nici pe cresterea consumului, nici pe aportul de capital din strainatate de la muncitorii romani, numai prin cresterea exporturilor, ca sa avem o crestere de 2%, trebuia ca, in lunile care vin, productia industriala si exporturile sa creasca, in continuare, cu ritmuri superioare cresterii si sa se reia activitatea economica in pietele occidentale.
Asta asigura o cresterere de 1,2-1,5%, ceea ce inseamna ca noi trebuie sa asiguram o crestere de minim 3-4,5%. Exporturile noastre sunt orietate mai mult de 75% in pietele occidentale europene, deci depindem de ei. Numai prin reluare activitaii pe acele piete putem sa speram intr-o crestere a exportului", a conchis economistul.
Scaderea salariilor coroborata cu marirea preturilor, impozitelor si taxelor... Vezi tot