Bomba foamei, care sta sa explodeze in India

Sambata, 16 August 2014, ora 13:07
15512 citiri
Bomba foamei, care sta sa explodeze in India
Foto: Operation World

Conform estimarilor facute de specialisitii in demografie, populatia Indiei va ajunge in anul 2028 la 1,45 miliarde locuitori, iar in anul 2050 la 1,7 miliarde, aproximativ egala cu actuala populatie a Chinei si a Statelor Unite, luate la un loc.

Avand in vedere faptul ca India are deja probleme cu alimentatia, se pune foarte serios problema unei grave crize alimentare in urmatoarele decenii - noteaza Project Syndicate.

Criza alimentara din India

Conform Global Hunger Index 2013, in prezent se considera ca exista 78 de tari cu populatie subnutrita, iar pe lista lor India ocupa locul 63, aproape de alte tari din zona, ca Bangladesh (58), Pakistan (57), Nepal (49), Sri Lanka (43).

Desi in ultimul sfert de secol se constata progrese reale in ce priveste asigurarea bazei alimentare, astazi, 17% din populatia Indiei este inca subnutrita, mai exact nu dispune de acel minim de hrana necesar pentru ca respectivul segment al locuitorilor sa poata munci productiv. Evidentele arata ca un sfert din populatia subnutrita a lumii locuieste in India.

Mai dureros este faptul ca o treime din copiii subnutriti ai lumii locuiesc in spatiul indian, 47% din copiii Indiei sunt subponderali, iar 46% din copiii aflati la varste de sub trei ani nu sunt suficient de dezvoltati pentru etatea lor.

Ca urmare, aproape o jumatate din decesele constatate la copii sunt cauzate de faptul ca n-au primit suficienta hrana ca sa poata supravietui sau sa reziste la virusi.

Daca suravietuiesc, acesti copii de astazi vor ajunge maine persoane rahitice, atonice, incapabile sa fie utile societatii prin munca lor fizica sau intelectuala si capabile doar sa astepte ajutorul social al organizatiilor de protectie sociala.

Un tablou care frizeaza absurdul

Acest tablou insa frizeaza absurdul daca ne gandim ca, de fapt, India de astazi poduce suficiente alimente pentru ca populatia sa aiba traiul asigurat. Problema Indiei nu este lipsa alimentelor, ci administrarea lor. Un fost ministru al agriculturii tarii constata de curand ca 40% din produsele alimentare ale Indiei nu ajung la consumatori.

S-a apreciat ca 70% din productia de fructe si legume fie ramane neculeasa pe camp, fie ramane in depozite datorita dificultatilor de transport. Transportul produselor alimentare ale tarii nu este organizat in niciun fel si, ca umare, fiecare producator isi cauta popriile solutii cu mijloace ocazionale.

Dar cel mai uluitor fapt este acela ca India dispune de un urias septel si ca ar putea sa fie una in cele mai mari producatoare de produse lactate din lume.

Lipseste insa o industrie organizata pentru prelucrarea laptelui, lipsesc mijloacele de transport necesare si nu este asigurat un cadru legislativ, capabil sa favorizeze producatorii in valorificarea acestei baze de materii prime.

Estimari facute chiar de guvern arata ca, in fiecare an, 21 milioane de tone de grau - cat intreaga productie a Australiei - putrezesc pe camp, sunt mancate de insecte sau se deterioreaza din cauza conditiilor de depozitare necorespunzatoare.

In ce priveste produsele perisabile, specialistii de la Institutul Indian de Management Kolkota au calculat ca India dispune doar de 10% din depozitele frigorifice necesare, iar mijloace de transport frigorifice nu sunt asigurate nici pe atat.

Cum facem sa folosim ceea ce avem?

Pe scurt, India nu este organizata sa-si culeaga recoltele, sa le pastreze si sa le transporte la consumator.

Aceasta este tragedia care face ca una dintre cele mai mari tari ale lumii sa sufere efectele foamei, in timp ce alimentele care ar putea rezolva aceasta suferinta sunt risipite in proportie de 35-40%.

In ultima vreme, guvernul Indiei, constient de perspectiva crizei alimentare, a initiat unele masuri clasice menite sa creasca productia agricola. Extista insa mari indoieli ca tara ar avea nevoie de cresterea productiei, care va fi insotita automat de cresterea risipei.

Pentru India sunt necesare tehnologii de valorificare a productiei existente. S-ar putea ca valorificand-o pe aceasta, India sa aiba hrana suficienta nu numai pentru populatia de astazi, ci chiar si pentru cea in perspectiva, de 1,7 miliarde persoane, de la nivelul anului 2050.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#alimente penurie India, #copii subnutriti India, #criza alimentara India , #criza