Calcaiul lui Ahile al Europei ar putea dobori tot Batranul Continent. Sau nu?

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 07:44
8318 citiri
Calcaiul lui Ahile al Europei ar putea dobori tot Batranul Continent. Sau nu?

Grecia, una din cele mai mici economii ale zonei euro, a devenit din nou punctul fierbinte al Batranului Continent, avand in vedere ca elenii ar putea trimite tarile membre UE in haos. Insa ramane de vazut daca acest scenariu se va adeveri sau nu.

Discutiile despre o noua criza europeana au escaladat in acest weekend, dupa ce publicatia Spiegel a titrat faptul ca Angela Merkel, cancelarul german, este gata sa lase Grecia sa iasa din zona euro, in cazul in care stanga radicala castiga alegerile legislative.

"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro, daca seful opozitiei Alexis Tsipras (stanga radicala SYRIZA) conduce guvernul dupa alegerile legislative, abandoneaza linia de austeritate bugetara si nu ramburseaza datoriile tarii", afirma site-ul saptamanalului, care se bazeaza pe "surse apropiate Executivului".

Merkel, gata sa lase Grecia sa iasa din zona euro (Video)

Elenii abia isi revin dupa o criza severa ce a durat doi ani (2010-2012), iar efectele sale inca isi fac simtite prezenta.

Exista, totusi, o diferenta importanta fata de cele doua situatii. Desi in ambele cazuri s-a discutat despre o iesire a Greciei in zona euro, in urma cu patru ani era vorba de un default cauzat de datorii, iar acum e vorba de politica interna.

In aceste conditii, Europa este destul de puternica pentru a putea amortiza socurile trimise de un stat care renunta la moneda unica? Specialistii consultati de AP sunt impartiti, arata Economic Times.

Pro

Unii experti considera ca zona euro are mecanisme de aparare fata de orice problema financiara a Greciei.

Printre acestea se numara Mecanismul European de Stabilitate, un fond de salvare finantat de cei care platesc taxe, care poate oferi imprumuturi statelor cu probleme.

O alta varianta poate fi cumpararea de obligatiuni guvernamentale de catre Banca Centrala Europeana, o miscare care poate aduce dobanzile de imprumut la un nivel sustenabil.

Holger Schmieding de la Berenberg Bank sustine ca Syriza si creditorii Greciei vor ajunge cumva la o intelegere si considera ca probabilitatea ca un eveniment major, cum ar fi iesirea Greciei din zona euro, sa se intample se afla undeva la 30%.

Pe de alta parte, chiar daca acest scenariu va avea loc, impactul asupra celorlalte tari va fi limitat. "Politica elena este o amenintare doar la nivel local si nu mai reprezinta un pericol pentru stabilitatea intregului bloc comunitar", a opinat acesta.

In ultima vreme, bursa si obligatiunile grecesti s-au prabusit, insa costurile de imprumut pentru alte state cu probleme, cum ar fi Italia, au ramas la un nivel redus, ceea ce sugereaza faptul ca investitorii nu mai cred ca problemele Greciei vor afecta grav si alte state membre UE.

Contra

Pe de alta parte, Mujtaba Rahman de la centrul de analiza Eurasia Group sustine ca zona euro nu este atat de ferita de riscuri precum am putea fi pacaliti sa credem.

Oferta BCE de achizitie de obligatiuni guvernamentale este obiectul unei dispute legale la Curtea Europeana de Justitie, initiata de oponentii germani. De asemenea, imprumutul de la Mecanismul European de Stabilitate vine "la pachet" cu niste conditii usturatoare, pe care unele guverne ar putea sa nu le accepte.

Mai mult, Europa, ca tot unitar, este vulnerabila din cauza unei cresteri economice anemice, a amenintarii scaderii preturilor (deflatie). Mai mult, Italia are in continuare o datorie impovaratoare si nu a aprobat decat cateva reforme care ar fi readus-o in carti.

"Al doilea val de criza ar putea fi mult mai sever, mai ales pentru ca unele tari mari - precum Italia sau Franta - sunt mult mai vulnerabile ca in 2010", sustine expertul.

Mai exista si pericolul ca dupa ce Grecia sa iasa din uniunea monetara, tara sa fie urmata de altele care vor sa scape de euro.

Insa exista dorinta politica de a mentine regiunea unita, considera Alessandro Leipold, economist-sef la centrul de analiza Lisbon Council. "Insa ea se va arata doar in momentele de cumpana, ca de obicei. Nu cred ca e cazul sa ne alarmam prea tare, insa ti-ai asuma unele riscuri daca ai spune ca totul e in regula", a incheiat acesta.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#criza Grecia, #criza Grecia efecte Europa, #Grecia iese zona euro, #Grexit efecte , #criza