Ce am invatat din A Doua Mare Criza? (Opinii)

Marti, 22 Februarie 2011, ora 09:18
2149 citiri
Ce am invatat din A Doua Mare Criza? (Opinii)

Au trebuit sa treaca ani buni pentru ca economistii lumii sa puna un diagnostic corect dupa traversarea Marii Depresii (1929-1933). Atunci, dupa trecerea taifunului, sistemul financiar global s-a resetat complet.

Ce am invatat din criza declansata in 2008 si care sunt cele mai evidente consecinte ale acesteia, pentru economia globala in general si pentru tara noastra, in particular?

1. Dezvoltarea fara precedent a produselor financiare derivate, incepand cu anii '90. Ritmul dezvoltarii acestora si "invadarea" sistemului bancar global cu asemenea produse a depasit, ca viteza, capacitatea autoritatilor monetare de le reglementa statutul si a institutiilor bancare de a le estima corect riscul potential. O atare situatie a provocat efectul "castelului din carti de joc".

2. Interdependentele tot mai stranse in plan global au sporit dramatic efectul de contaminare al economiilor nationale. Prin urmare, o criza odata declansata, risca sa devina foarte rapid o criza globala.

Semnele anterioare au fost Mexicul (1994), Asia de sud-est (1997), Rusia (1998), Turcia (1999), SUA (2001). Aceste semne de apropriere a unui cutremur major au fost, in linii mari, ignorate de decidenti.

3. Ruperea tot mai dramatica a economiei reale - cea care produce bunuri solide si furnizeaza servicii - de cea pur financiara/speculativa, care produce doar hartii si bani virtuali.

4. O capacitate de predictie economica extrem de modesta. In pofida erei computerului si a modelelor de management al riscului aparent precise si sofisticate, criza a lovit pe neasteptate, la fel cum s-a intamplat in 1929.

5. Reactia relativ lenta a autoritatilor internationale si nationale a agravat semnificativ efectele crizei, i-a marit durata si i-a sporit efectele pe termen scurt si mediu. Citeste mai multe despre Ce am invatat din A Doua Mare Criza? pe Business24.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#criza economica, #a doua mare criza , #criza