Cele trei dezastre care ar putea lovi Europa

Luni, 13 August 2012, ora 18:43
6819 citiri
Cele trei dezastre care ar putea lovi Europa
Foto: theeuropean-magazine.com

O noua amenintare se arata la orizontul Europei, mai periculoasa decat scenariile privind destramarea zonei euro, potrivit analistilor.

Pana acum, se lua in calcul doar o posibila destramare a zonei euro sau infiintarea unei uniuni fiscale.

"In ultima perioada am realizat ca exista si o a treia optiune, care este chiar mai rea decat celelalte si chiar mai probabila, anume ca tarile europene ar putea merge din criza in criza, rezolvand doar problemele pe termen scurt", scrie analistul financiar John Mauldin, pentru Business Insider.

El sustine ca, daca oricare dintre aceste scenarii se va adeveri, pana la urma, rezultatul final va fi acelasi: recesiune sau, mai rau, depresiune.

Europa, divizata politic

Europa este o familie disfunctionala, care pare mereu ca este pe punctul de a se distruge, insa intotdeauna gaseste o cale de a-si rezolva problemele, potrivit lui Mauldin.

"Tarile de pe batranul continent se afla intr-o relatie de co-dependenta, iar nimeni nu este fericit. In plus, si restul statelor vor fi trase in jos de criza europeana", mai scrie acesta.

Premierul Italiei, Mario Monti, a declarat, recent, ca Europa se afla la un pas de prabusire.

"Tensiunile din zona euro, care dureaza deja de cativa ani, sunt niste semne ale dezintegrarii psihologice din UE", a afirmat oficialul, intr-un interviu pentru cotidianul german Der Spiegel.

Desi interviul putea fi trecut usor cu vederea, premierul italian a facut o declaratie care ar trebui sa ne puna pe ganduri. El a sugerat ca liderii europeni ar trebui sa ia decizii singuri, fara sa se mai consulte in prealabil cu membrii Parlamentului.

Acest lucru a starnit rapid reactii negative in toata Europa, dar mai ales in Germania.

"Politicienii de la Berlin sunt foarte furiosi in legatura cu avertismentul lui Monti, care a spus ca preluarea masurilor pentru controlul datoriilor de catre Bundestag (Parlamentul german - n.red.) va duce la dezintegrarea proiectului european. Trebuie sa-i fie clar domnului Monti ca germanii nu vor sa renunte la democratie pentru a plati datoria Italiei", a comentat secretarul general al partidului socialist-crestin din Bavaria, Alexander Dobrindt.

Ulterior, Monti a tinut sa sublinieze ca ceea ce a declarat pentru Der Spiegel nu este ceea ce a vrut sa spuna.

Europa nu mai are nicio sansa de scapare?

Tensiunile politice se resimt si la nivelul economiei, astfel ca visul infiintarii unei uniuni fiscale se va dastrama rapid, sustine John Mauldin.

Aceasta idee presupune ca tarile sa renunte din suveranitate, fapt ce implica ca statele nordice (Germania, Olanda, etc), sa creasca taxele pentru a sustine datoria vecinilor din sud. Insa nici ei nu vor scapa de toate problemele, deoarece vor fi nevoiti sa impuna mai multe masuri de austeritate, care vor conduce la o recesiune mai adanca, daca nu depresiune, si la o crestere masiva a somajului.

Pentru ca o uniune fiscala sa aiba loc, populatia trebuie sa fie de acord cu toate schimbarile, insa este posibil ca aceasta sa nu accepte.

Tocmai din acest motiv este frustrat premierul Italiei, caruia nu ii convine faptul ca fiecare masura propusa trebuie sa fie validata de Parlament. Iese foarte urat cand trebuie sa le explici oamenilor de ce si cat trebuie sa plateasca pentru viitorul lor, mai comenteaza Mauldin.

De asemenea, nici in cazul in care se va destrama zona euro, nimeni nu va avea de castigat. Fie ca se va confrunta cu inflatie sau deflatie, in toate statele europene, somajul va urca, economia va scadea, iar preturile vor exploda.

Insa exista si o a treia optiune, chiar mai teribila decat celelalte doua. Astfel, liderii europeni ar putea sa fie nevoiti sa se descurce cu probleme pe termen scurt si sa continue sa se miste din criza in criza.

In consecinta, singura solutie ar fi ca Banca Centrala Europeana sa furnizeze banii necesari pentru a acoperi datoria si sa cumpere obligatiuni. Insa acest lucru ar putea duce la prabusirea continentului, avertizeaza economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#dezastre Europa, #scenarii economie Europa, #criza economica europa, #scenarii criza Europa , #criza