Cinci provocari pentru noua Comisie Europeana

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 08:26
3144 citiri
Cinci provocari pentru noua Comisie Europeana

Noua Comisie Europeana, nominalizata miercuri de presedintele Jean Claude Juncker, preia sarcina dificila a scoaterii Europei din criza economica.

Aceasta nu este insa singura provocare cu care se va confrunta. Publicatia franceza La Vie a intocmit o lista cu cinci provocari cu care se va confrunta noua Comisie Europeana.

1. Politica de austeritate trebuie pusa sub intrebare

Politica de austeritate impusa in ultimii ani in Europa trebuie pusa sub semnul intrebarii. Presedintele CE, Jean-Claude Juncker, a spus-o in mod repetat: crede intr-un model european social. In programul oficial, acesta a notat: "trebuie sa dezbatem public consecintele sociale ale reformelor structurale si sa facem din lupta impotriva saraciei o prioritate. Sunt un sustinator convins al economiei sociale de piata".

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

Mai multi economisti sustin ca politica de austeritate a provocat catastrofe sociale, in Grecia spre exemplu. Altii sustin ca austeritatea nu este suficient de profunda - spaniolii care au facut taieri bugetare au reintrat pe crestere, Franta nu, spun acestia. Cum dezbaterea este deja lansata, noua CE are datoria sa o continue, scrie sursa citata.

2. Relansarea activitatii

Prima promisiune a lui Jean-Claude Juncker, facuta pe cand era doar candidat la sefia CE, este "utilizarea fondurilor publice disponibile la nivelul Uniunii pentru a stimula investitiile private in economia reala. Trebuie sa investim mai judicios, mai concentrat, cu mai putina reglementare si mai multa flexibilitate in utilizarea acestor fonduri publice".

Economistii sunt si de aceasta data impartiti: unii apreciaza principiul, dar se tem de cheltuielile crescute, in vreme ce altii spun ca este insuficient si trebuie sa cuprinda sume importante. Cele 300 de miliarde de euro promise pe urmatorii trei ani ar trebui sa se ridice la 1.000 de miliarde de euro, pentru a avea efect, spun unele voci.

3. Tranzitia energetica

Securitatea energiei a devenit un adevarat slogan al clasei politice europene si se refera la iesirea din dependenta petroliera si gaziera, in conditiile in care 80% din resursele petroliere si 70% din gaz sunt importate. Ecologistii insista si pe renuntarea la energia nucleara.

Cine este Corina Cretu, noul comisar european al Romaniei

Toti economistii consultati de sursa citata estimeaza ca banii destinati relansarii trebuie sa fie investiti in domeniul energetic.

4. Reforma sectorului bancar

Comisia trebuie sa reglementeze sectorul bancar, fragil si gata de prabusire in orice moment. Unii experti spun ca o noua bula financiara pandeste bancile europene, in parte din cauza ca bancile centrale au injectat lichiditati, insa statul, care a dorit astfel sa salveze bancile, nu a impus si noi reglementari.

O solutie in acest caz este impunerea directivei Barnier, ce urmeaza a fi examinata incepand cu luna noiembrie, si vizeaza sa interzica bancilor sa speculeze in interesul propriu materiile prime si produsele financiare tranzactionate pe piete.

Ce presupune Politica Regionala, portofoliul european primit de Romania

5. Armonizarea normelor sociale si regulilor imigratiei

Ultima mare provocare a Comisiei Europene este armonizarea regulilor in cele 28 de state membre, in domenii cruciale, de la formarea profesionala la imigratie. Jean-Claude Juncker nu trebuie sa oblige statele sa aiba aceleasi reguli, ci sa permita mentinerea si intarirea regulilor existente in domeniul protectiei sociale, in contextul mobilitatii in crestere.

Mobilitatea fortei de munca trebuie, de altfel, sa fie incurajata de Comisia Europeana, intrucat este utila economiei. In paralel, insa, Comisia ar putea sa se deschida mai mult catre o politica restrictiva fata de imigrantii ilegali, sustine sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Comisia Europeana prioritati, #Comisia Europeana relansare economie , #criza