Cine mai poate salva Italia?

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 09:10
3554 citiri
Cine mai poate salva Italia?

Costurile de imprumut ale Italiei au atins saptamana aceasta un nivel ingrijorator, de aproape 8%. Astfel, ministrii de Finante europeni au propus doua solutii pentru salvarea Italiei de la un posibil faliment. Prima idee implica Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), care insa nu are bani suficienti, iar cea de-a doua se refera la un apel catre Fondul Monetar International (FMI).

Ambele propuneri se confrunta cu o mare problema. Este aproape imbosibil ca Italia sa stranga suma necesara din vanzarea de active, scrie The Guardian.

Tara din Peninsula trebuie sa obtina 1,9 trilioane de euro din cumpararea obligatiunilor de catre investitori.

Ministrii Finantelor din zona euro au adoptat marti seara planuri care vizeaza garantarea a 20-30% din noile emisiuni de obligatiuni ale statelor care au probleme de finantare si crearea unor asa-numite fonduri de co-investitie pentru a atrage investitori straini pe piata obligatiunilor guvernamentale din zona euro.

Insa aceasta decizie ar aduce Italiei o suma de 750 miliarde de euro, destul de importanta, insa insuficienta.

EFSF a fost infiintat cu un capital de 440 miliarde de euro, dar 250 miliarde de euro din aceasta suma au fost deja folosite pentru recapitalizarea bancilor din Grecia, parte a planului de salvare al acestei tari.

Liderii G20 au promis la summit-ul de la inceputul lunii noiembrie ca vor colecta 1 trilion de euro pentru EFSF, insa Fondul se finanteaza deja la costuri mult mai ridicate decat Germania, a reusit cu greu sa atraga sumele tintite la ultima licitatie si risca sa-si piarda ratingul AAA daca agentiile vor decide retrogradarea Frantei.

In aceste conditii, orice plan legat de EFSF este pus sub semnul intrebarii, considera analistii Rabobank.

Politicienii europeni au inteles acest lucru si au cautat ajutor la FMI. Insa aceasta institutie insista sa fie prima la coada creditorilor, acest lucru determinand pe cei care detin deja obligatiuni italienesti sa se retraga, fapt deloc productiv.

Totodata, posibilitatea unei interventii mai ample a FMI este pusa sub semnul intrebarii de resursele insuficiente ale creditorului de la Washington. Rezervele de 290 miliarde de euro nu pot acoperi intreaga datorie a Italiei. Iar daca aceasta suma va fi acordata altor state europene, mai bogate, atunci s-ar starni o adevarata furtuna politica.

SUA, Japonia si mai multe tari asiatice ezita sa contribuie inainte ca Europa sa-si angajeze resursele proprii in efortul anticriza si ca statele de la "periferia" zonei euro sa prezinte masuri mai concrete si mai dure de reforma fiscala si economica.

Recent, China a anuntat ca nu va ajuta cu bani tarile indatorate din Europa.

BCE, singura solutie pentru Italia?

Singura solutie pentru Italia ar putea veni din partea Bancii Centrale Europene (BCE), prin intervenirea masiva pe piata obligatiunilor acestei tari.

Aceasta institutie ar putea acorda Fondului Monetar International banii necesari, care, ulterior, i-ar putea imprumuta tarii din Peninsula, posibil prin intermediul EFSF.

Insa, cel mai probabil, nimeni nu isi va asuma raspunderea acestei creditari riscante. Daca FMI va face acest lucru, atunci tarile care nu sunt in zona euro se vor impotrivi. Iar in cazul in care aceasta povara va cadea pe umerii BCE, atunci Germania s-ar opune cu siguranta.

Exista multe goluri care trebuiesc umplute urgent, mai ales in conditiile in care comisarul european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn, a declarat miercuri ca urmatoarele 10 zile sunt de importanta cruciala pentru salvarea zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#criza zona euro, #criza Italia, #obligatiuni Italia, #imptrumut Itlia, #fmi, #BCE, #EFSF , #criza