Citigroup: Ce e mai rau abia urmeaza pentru Europa

Joi, 22 Martie 2012, ora 15:21
3006 citiri
Citigroup: Ce e mai rau abia urmeaza pentru Europa
Foto: Arhiva

In pofida adoptarii unor masuri importante, precum acordul cu privire la datoria Greciei si injectarea masiva de lichiditate in sistemul bancar, problemele Europei au fost cel mult amanate pentru o alta zi, este de parere Willem Buiter, economist sef al Citigroup.

"Am luat doar o pauza pentru respiro. Operatiunea de refinantare pe termen lung nu a rezolvat cu adevarat problema, iar ceea ce este mai rau abia urmeaza pentru Europa",a spus Willem Buiter pentru CNBC.

Economistul estimeaza o noua interventie extinsa a Bancii Centrale Europene la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului 2013. BCE a injectat aproape 1.000 de miliarde de euro prin intermediul imprumuturilor pe trei ani acordate bancilor europene la o dobanda foarte scazuta, in cadrul a doua operatiuni desfasurate in decembrie si februarie.

Daca pietele au fost concentrate pentru cea mai mare parte a anului asupra acordului pentru restructurarea datoriei Greciei, operatiune realizata cu succes la inceputul acestui an, in prezent acestea si-au reorientat atentia asupra economiilor europene periferice.

"Grecia va avea nevoie de o noua restructurare, Portugalia si Irlanda sunt in pericol, iar situatia finantelor publice ale Spaniei s-a deteriorat semnificativ in ultima perioada", a avertizat economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#pericol Europa, #economii periferice Europa, #restructurare datorie grecia , #criza