Ziare.com

Agonia muncitorului american

Duminica, 19 Mai 2013, ora 10:13

   

Agonia muncitorului american
Muncitorul american devine treptat o specie pe cale de disparitie, ca urmare a orientarii marilor companii americane catre forta de munca ieftina din afara Americii, dar si a avantului tehnologic, care permite inlocuirea omului cu masini.

In trecut, cand marilor corporatii le mergea bine, profitau si americanii din clasa de mijloc, deoarece aveau un loc de munca asigurat, scrie Zero Hedge.

Insa in sistemul economic global care se contureaza in prezent, in care economia americana a fost contopita, aceste companii au alte optiuni. De exemplu, marile corporatii pot limita acum numarul muncitorilor americani costisitori prin externalizarea a milioane de locuri de munca in alte parti ale lumii, unde gasesc oameni dispusi sa lucreze pentru ei pe mai putin de un dolar pe ora. Daca pot obtine o productie buna in acest mod, de ce sa angajeze americani pentru salarii de 10 pana la 30 de ori mai mari?

Al doilea factor major care ucide muncitorul american este tehnologia. Tehnologia avanseaza intr-un ritm aproape inimaginabil si este din ce in ce mai accesibila. Ceea ce inseamna ca le va fi din ce in ce mai usor companiilor sa inlocuiasca oamenii cu roboti si calculatoare. O astfel de evolutie ar putea duce la desfiintarea a milioane de locuri de munca in tehnologie. Desigur, va fi nevoie de oameni pentru construirea robotilor si computerelor, dar nu de multi.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Nu in ultimul rand, America nu mai e economia puternica de odinioara. In 2001, economia SUA reprezenta 31,8% din PIB-ul mondial. In 2011, a ajuns la 21,6%.

8 indicatori privind moartea lenta a muncitorului american:

1. Ponderea in PIB a salariilor se apropie de nivelul mimim istoric, undeva sub 0,44% de la aproape 0,54% in anii 1970.

2. Economia americana migreaza de la locurile de munca full-time bine platite, la cele part-time, cu salarii mult mai mici. Declinul numarului mediu anual al orelor de munca, de la 1.920 in urma cu patru decenii la aproximativ 1.720 in prezent, reprezinta echivalentul pierderii a milioane de locuri de munca.

3. Numarul muncitorilor in industrie a scazut de la aproximativ 20 de milioane in urma cu 40 de ani la undeva sub 12 milioane in prezent.

4. Rata ocuparii fortei de munca s-a mentinut neschimbata de la sfarsitul recesiunii din 2008, sub 59%. La inceputul anilor 2000, aceasta se apropia de 65%.

5. Durata de timp medie necesara pentru ca un somer sa se angajeze s-a redus usor in ultimii ani, dar se afla in continuare mult peste nivelurile istorice normale. Astfel, un american fara un loc de munca reuseste sa se angajze in aproximativ 7 luni, in timp ce in anii 1970 avea nevoie de aproximativ 2 luni.

6. Cum salariile nu cresc la fel de rapid precum nivelul costului de trai, multi americani sunt in urma cu plata ratelor la banca. Desi s-a redus usor dupa 2010, rata creditelor neperformante ramane mult peste media din anii anteriori, la aproximativ 10% comparativ cu sub 2% prin 2005.

7. Muncitorii americani nu au suficienti bani pentru a cumpara locuinte noi. In prezent, numarul locuintelor noi vandute in SUA a fost de aproximativ 400 de mii in 2012, in timp ce in 2006 vanzarile ajungeau la 1,2 milioane de locuinte.

8. Dupa o usoara intrerupere in timpul ultimei crize, creditul de consum si-a reluat avantul intr-un ritm ingrijorator.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4630 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Uniuniile Muncitorilor

Ca si in Irlanda,America si muncitorii ei sunt reprezentati de uniuni.Pana sa imi fac compania mea am crezut ca sistemul e extraordinar.Imi cresteau salarul tot la 6 luni,aveam dreptul la 50 de zile libere,etc.
Asa.Se ia un instalator de 22 de ani care tocmai a terminat scoala.
Rata minima pe ora care poate fi platit e 32€.Apoi au 8.5% concediu,deci 32€ + 8.5% = 34.72€ .Apoi se pun 21 de zile de concediu obligatorii plus 9 zile de concediu national obligatoriu = 30 zile x 9 = 270 ore x 34.72€ = 9374 euro.Calculand ca muncesc cam 240 de zile pe an asta vine cam 39€ extra pe zi pe langa salar.Deci avem 9 ore pe zi x 34.72€ = 313€ pe zi + 39€ (concedii,zile libere,etc) = 352€ pe zi.
Apoi avem contributia angajatorului de 8.5% care aduce suma totala la 382€ pe zi.Apoi avem contributia angajatorului pt penside 5% care face suma totala 401€.Apoi avem travel time de 170 euro per week.Asta e minimum negociat de uniune.Care mai adauga 34 euro pe zi.Deci suma totala devine 435€ pe zi pt un instalator sau 2175€ pe saptamana sau 8700 pe luna.
Asa.Aici vorbim de inceput munca de la 8 si terminat la 5.De la 10 la 11 pauza.De la 1 la 2 pauza.De la 3.30 la 4 pauza iar vinerea program de la 8 la 1 dar platit toata ziua.
Ca sa instaleze toate tevile,incalzirea,gazul,apa,centrala,etc intr o casa noua doi instalatori au nevoie de 10 zile.Astea 10 zile vor costa 9000 de euro dar compania poate lua maximum 5000 pt job.Cum faci?Pai aduci instalatori din Irlanda de Nord care muncesc cu 10€ pe ora in loc de 50€.
Asadar totiinstalatorii irlandezi se uita la televizor in timp ce instalatorii romani,englezi,polonezi,etc iau 700€ pe saptamana,lucreaza sambata si iau o pauza.
Exact asa si in America - ia mai taieti rata bai feciorasi si traiti intr o lume reala.

 
 

Bou incaltat

esti tu si toata familia ta de rumegatoare...eu cred ceea ce vad nu ceea ce citesc...in Americania scade tot mai mult sectorul productiv si creste aberant sectorul serviciilor si al joburilor guvernamentale...s-a ajuns ca o companie care produce AMC-uri(aparate de masura si control) sa lucreze cu minimul posibil de angajati,platiti cu minimul de incadrare(8$/ora)pentru ca mai mult de jumatate din productie a fost transferata in Guatemala unde sunt platiti acelasi numar de angajati dar cu 0.85$/ora...cine castiga si cine pierde????...daca se continua in ritmul asta,cu exod de productie si somaj,se va ajunge la o imigratie masiva de oameni gata pregatiti care accepta sa lucreze si pe bani mai putini in detrimentul localnicilor de rand care mai bine stau pe welfare decat sa se scoleasca.

Ardelenii emigrati peste Ocean inainte de Marea Unire

spuneau ca, citez: "America este tara unde iti rupi oasele muncind". Poate ca si de aceea licuricii sunt mult mai avansati decat noi.

 

NU s-a facut referendum pentru cresterea varstei de pensionare!

Acum 30-40 de ani scria peste tot ca stiinta si tehnologia va permite umanitatii sa munceasca mai putin! Se scria ca persoanele in varsta se vor bucura vreme mai indelungata de sanatate si de conditii de viata mai bune.

Cine a decis, in ultimile decenii, ca... "oamenii muncii" trebuie sa... crape la locurile de munca?

Multa lume stie ca-i vorba de... bancheri:

http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/allwarsarebankerwars.php

Pan-la urma, tot din cauza lor era scris, in Gara de Nord din Bucuresti, in 1990, "Moarte intelectualilor!".

Unii spun ca urmeaza asta:
http://whatreallyhappened.com/IMAGES/big_guillotine.gif

Si dupa aia?

"Be the change you want to see in the world!"

Ziua de munca

Peste tot se vorbeste de rata soimajului, costul fortei de munca samd. Ceea ce pare insa a se ignora, cu buna stiinta spun eu, este ca ziua de munca de 8 ore a devenit anacronica demult.

Ziua de munca de 8 ore s-a adoptat pe la inceputurile sec XX cind inca se mai lucra 14 - 16 ore pe zi. Dar de atunci incoace populatia lumii s-a marit de 4 ori la care daca adaugi avansul tehnologic e normal sa ai din ce in ce mai multi care isi gasesc mai greu de lucru. Economia nu poate creste ca sa inghita evolutia demografica mai ales cind poate beneficia de tehnologia care are tocmai menirea de a inlocui... munca umana.

Prin urmare daca cineva se sperie de o rata de somaj de 15% o face pt ca ziua de munca de 8 ore pare sa fi devenit o lege cioplita-n piatra si se ignora faptul ca daca ea ar fi redusa la 6 ore automat s-ar creea un excedent de locuri de munca de 25%. De ce trebuie sa mucesti 8 ore pe zi neaparat? Ar putea spune unii ca salariile ar scadea deoarece a-i fi platit acum doar pt 6 ore dar asta e o falsa problema deoarece piata s-ar adapta si chiar daca ar fi adevarat cine spune ca trebuie sa-ti schimbi masina la fiecare 4 ani?

La nivelul de populatia din ziua de azi este necesar sa se estompeze si consumul pt ca altfel se va ajunge in curind sa epuizam toate resursele. Lumea se bucura de cresteri economice dar ignora ca acestea transforma Pamintul intr-un desert si sa vezi apoi cit mai conteaza "disparita muncitorului". O sa disparem toti.

Desteapta-te lume.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor