Cum limitam efectele crizei din Grecia in Romania - Interviu

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:54
3695 citiri
Cum limitam efectele crizei din Grecia in Romania - Interviu
Foto: Arhiva

Cea mai recenta faza a crizei din Grecia, care amplifica probabilitatea ca aceasta sa paraseasca zona euro, are, inevitabil, repercusiuni in Romania, unde leul se depreciaza constant in fata monedei unice si poate fi observata deja o crestere a costurilor de imprumut.

Indiferent de deznodamantul din Grecia, important este modul in care va fi gestionata situatia, rolul institutiilor internationale pentru asigurarea controlului fiind esential, a spus Daniel Daianu, profesor de economie in cadrul SNSPA si consilier de stat in cadrul Aparatului Propriu de Lucru al premierului Victor Ponta.

Criza din Grecia a intrat intr-o noua faza, mai severa, se vorbeste tot mai intens despre excluderea Greciei din zona euro. Ce impact au aceste evenimente asupra economiei Romaniei, aflate deja in recesiune tehnica?

Sunt mai multe aspecte prin care este influentata economia noastra de ce se intampla in Grecia si in ansamblu. In primul rand, as mentiona pietele financiare. Cand pietele trepideaza, ca sa nu spun ca ingheata, inseamna ca banul nu mai circula bine. Lichiditatile fug, par sa dispara, toate acestea se concretizeaza in costurile imprumuturilor finantarilor si refinantarilor si am si remarcat, in ultimul timp, o suire a randamentelor obligatiunilor emise de statul roman.

O alta componenta care ne priveste se refera la conduita grupurilor bancare elene, prezenta fiind covarsitoare in Romania. Bancile se afla intr-un proces de dezintermediere, deleveraging, care inseamna, in esenta, o incercare de limitare a expunerii. Acest efort este ingreunat foarte tare de contextul general si intra in contradictie cu nevoia de sustinere a relansarii economice prin creditare.

Un alt aspect important vizeaza contaminarea si este in relatie cu prima componenta, adica transmiterea foarte rapida a undelor si efectul de demonstratie.

Prin urmare, pentru Romania conteaza enorm diferenta dintre o situatie cat de cat organizata a asistentei financiare si o stare de dezordine prin scaparea lucrurilor de sub control. Putem imagina si scenariul iesirii Greciei din zona euro, un scenariu extrem, chiar daca are o probabilitate insemnata acum. Conteaza enorm pentru Grecia si zona euro cum se face aceasta iesire, daca este organizata sau dezorganizata.

Pentru noi conteaza mult si aceste instrumente care s-au constituit la Ministerul de Finante si linia de credit anuntata recent cu Banca Mondiala. Utilitatea acestor tampoane se vede atunci cand costurile de finantare cresc. Totodata, eu cred ca, avand in vedere faptul ca pietele bancare din Europa Centrala si de Est, din tari care nu sunt in zona euro, sunt controlate de grupuri bancare din zona euro, este important ca BCE sa ofere facilitati pentru bancile centrale pentru tari din UE, nu doar zona euro.

In sarcina cui revine procesul de organizare?

A partenerilor din Uniunea Europeana, desi, daca Grecia ar iesi din zona euro, unii spun ca ar fi amenintata de iesirea din UE. Eu nu as merge asa de departe, nu vad un determinism intre cele doua, desi sunt interpretari ale textelor care stau la baza functionarii UE, din care ar rezulta ca o tara care iese din zona euro ar iesi automat si din UE. Mie mi se pare ca este o interpretare fortata.

De asemenea, este vital ca Banca Centrala Europeana sa fie intotdeauna dispusa sa alimenteze circuitele financiare cu lichiditati pentru a preveni ceea ce este cel mai rau, asa cum s-a intamplat in iarna lui 2008 si inceputul lui 2009, care a si fortat Romania sa intre in aranjament cu Fondul Monetar International, cu Comisia Europeana si cu Banca Mondiala.

BCE are instrumente de interventie prin linii de finantare si avem si Mecanismul European pentru Stabilitate Financiara, cu o inzestrare financiara care poate rapunde provocarii Greciei.

Lucrurile ar deveni mult mai complicate daca nu s-ar controla situatia din Grecia, indiferent de deznodamant, iar contaminarea ar obliga la interventii si in cazul Spaniei sau al Portugaliei.

Cum se realizeaza aceasta organizare in contextul procesului de consolidare fiscala?

Accesul pus aproape exlcusiv pe consolidare bugetara este o abordare gresita. Ar trebui sa fie insotita si de masuri pe planul investitiilor, sa se utilizeze bugetul UE in tarile care sunt prinse in menghina bugetelor de austeritate pentru a capata si sansa unor stimuli, altminteri situatia nu se va ameliora, ceea ce observam dupa datele din primul trimestru se va accentua fractura intre Germania si cateva alte tari si sudul zonei euro.

Trebuie sa existe o organizare a mentinerii sau a iesirii Greciei din zona euro. Prin organizarea mentinerii am in vedere faptul ca nu este suficient sa rezumi programul pentru Grecia doar la corectie fiscala, trebuie sa ai un program de reamenajare industriala, sa ajuti economia Greciei sa se restructureze, altfel reproduci aceeasi stare intr-o economie care nu are competitivitate.

In acelasi timp, daca se va ajunge la iesirea Greciei si aceasta trebuie sa fie organizata pentru a evita efectul de contaminare. Iesirea trebuie sa se faca ordonat, trebuie sa fie preluate datorii ale Greciei si sprijinit sectorul bancar din Grecia.

In Romania, activitatea de reglementare exercitata de BNR a fost riguroasa, iar bancile au o capitalizare buna. S-a lucrat la un dispozitiv de interventie in cazul in care va fi nevoie ca sucursalele de aici sa fie preluate, exista planuri in acest sens.

Lectia ultimului an este ca, in cazul consolidarii fiscale care a fost necesara inclusiv in Romania, daca nu distruibui povara corectiei cat de cat in mod echitabil, pierzi cetatenii pe drum, pierzi spijinul acestora, oamenii ies in strada. Observam ce se intampla in viata politica, la alegeri, cu partide de extrema, iar acest lucru nu este de bun augur viata politica in Europa si pentru democratie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Daniel Daianu Guvern Ponta, #Romania criza Grecia , #criza