Moscova sufera deja de pe urma sanctiunilor - vezi cine s-a mai retras din Rusia

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 22:00
8869 citiri
Moscova sufera deja de pe urma sanctiunilor - vezi cine s-a mai retras din Rusia
Foto: Wall Street Journal

Rusia resimte deja consecintele economice ale anexarii Crimeii, fara ca tarile Occidentale sa fi inasprit inca sanctiunile la adresa Kremlinului, posibilitate evocata intens in urma unui incident violent petrecut recent in Ucraina.

Insa, in conditiile exodului de capital, scaderii bursei locale si deprecierii rublei, miscarea controversata a Rusiei in Ucraina se dovedeste deja a fi una costisitoare, scrie CNBC.

"Chiar si in cazul in care va fi gasita o solutie diplomatica pentru criza, ar putea sa nu fie suficient pentru a impiedica intrarea Rusiei in recesiune in prima jumatate a anului", considera economistul Neil Shearing, de la Capital Economics.

Investitorii au renuntat la activele rusesti in acest an, dupa ce presedintele Valdimir Putin a anexat Crimeea si a instalat trupe rusesti la granita cu Ucraina.

Marti, constructorul auto francez Renault a anuntat ca a inghetat planurile privind producerea de utilitare in parteneriat cu compania rusa ZIL, la o fabrica din Moscova, din cauza deprecierii rublei.

Ce veste proasta are Renault pentru Rusia

Si alte companii globale isi reduc prezenta in Rusia. Bancile japoneze au renuntat la unele contracte si au suspendat linii de credit, temandu-se de faptul ca elitele mediului de afaceri din Rusia ar putea fi lovite de un nou val de sanctiuni, potrivit Financial Times.

Sumitomo Mitsui Banking Corporation si Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, doua dintre cele mai mari banci japoneze, s-au retras din Rusia in ultimele saptamani, conform unor bancheri si directori din cadrul celor doua publicatii.

Pana acum, SUA si Uniunea Europeana au impus sanctiuni limitate la adresa Rusiei, incluzand interdictii de calatorie si blocarea activelor detinute de 30 de oficiali rusi, apropiati ai presedintelui Putin.

Rusia ameninta Visa si MasterCard: Nu vor ramane nepedepsite

Casa Alba ar avea in vedere extinderea primei runde de sanctiuni asupra mai multor persoane si entitati, printre care si anumite companii din sectorul energetic.

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, orice decizie cu privire la inasprirea masurilor luate pana acum impotriva Rusiei va fi temperata de dependenta Europei de importurile de petrol si gaze din Rusia.

Pe de alta parte, importanta acestor exporturi pentru Rusia ar putea constitui "calcaiul lui Ahile" pentru aceasta, potrivit analistilor. In contextul stagnarii pretului petrolului in ultimii doi ani, cresterea economica a Rusiei a incetinit de la 4,5% in 2010 la 1,3% anul trecut.

Conform unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA, redresarea economica va ramane fragila in cazul in care Rusia nu isi va diversifica si reforma economia.

Reformele ar include o mai mare transparenta in ceea ce priveste companiile ruse si pietele de capital.

Inainte de criza din Ucraina, investitiile straine au fost descurajate de coruptia larg raspandita din aceasta tara, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Reticenta investitorilor s-a accentuat odata cu evenimentele recente. Aproximativ 70 de miliarde de dolari au iesit din Rusia in acest an, mai mult decat pe tot parcursul anului 2013, in timp ce rubla s-a depreciat cu aproape 9%. Acest lucru a dus la scumpirea bunurilor importate, iar rata inflatiei a atins aproape 7% luna trecuta.

In cazul in care tarile occidentale vor decide sa ia masuri financiare serioase impotriva Rusiei, aceasta risca sa fie lovita de o criza puternica, cu repercusiuni si in afara granitelor tarii, conchid jurnalistii CNBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Rusia sanctiuni, #companii straine Rusia, #economia Rusia , #criza