Daca va fi ingenuncheata, Rusia va trage in jos si alte tari - cum sta Romania

Luni, 05 Mai 2014, ora 18:21
8772 citiri
Daca va fi ingenuncheata, Rusia va trage in jos si alte tari - cum sta Romania
Foto: Wikipedia

Sanctiunile aplicate Rusiei nu l-au facut pe Vladimir Putin sa se abata de la planul sau pentru Ucraina, asa ca Occidentul trebuie sa raspunda la o intrebare importanta: de ce nu a luat masuri mai drastice impotriva Kremlinului?

Secretarul de stat american John Kerry a incercat, luna trecuta, sa explice ca nu este foarte usor sa iei decizii pe aceasta tema. Motivul este unul singur, in opinia oficialului SUA: Rusia reprezinta unul dintre cei mai importanti jucatori pentru economia mondiala, noteaza CNBC.

In timpul discursului tinut in fata Congresului american, el a spus ca, daca aceasta tara va incasa lovituri foarte grave, atunci vor avea de suferit si alte state, inclusiv SUA, prin faptul ca se vor reduce exporturile, iar companiile care isi desfasoara activitatea acolo vor intampina probleme.

SUA si UE au aplicat deja sanctiuni impotriva Rusiei, dupa anexarea Crimeii si dupa ce activistii prorusi au starnit proteste violente in sudul si estul tarii.

Totusi, masurile luate pana acum nu sunt foarte drastice (interzicerea accesului unor oficiali rusi in SUA si UE si inghetarea activelor acestora) reprezinta doar o mica parte din "arsenal".

4 probleme pentru Putin in Ucraina

"Daca vom merge pe acest drum (al masurilor dure - n.red.), nu doar rusii vor simti consecintele, ci si noi", a spus John Kerry.

Care vor fi cele mai afectate tari, daca Rusia intra in recesiune

Pentru a evalua impactul, trebuie sa luam in calcul scenariul in care Rusia va intra in recesiune, iar prin urmare, cererea pentru produsele din import va scadea.

Desigur, unele tari vor fi mai afectate decat altele, iar CNBC noteaza ca probleme mai mari ar intampina chiar acele state care se tem de o viitoare agresiune din partea Rusiei.

Potrivit datelor oficiale, cel mai probabil, impactul asupra SUA va fi unul minim. In 2011, mai putin de 1% din exporturile americane au avut ca destinatie Rusia.

In schimb, unii dintre vecinii Rusiei - adica tocmai acele tari care se tem ca vor fi invadate - se numara si printre cei mai mari parteneri comerciali ai tarii conduse de Vladimir Putin.

In mod evident, relatia Ucrainei cu Rusia a fost alterata dramatic, din cauza conflictului intre activistii prorusi si autoritatile de la Kiev. Mai mult, si gazele naturale au reprezentat un motiv de disputa.

Ucraina: Morti si raniti la Slaviansk. Civilii, folositi ca scuturi umane (Video)

Ucraina si Rusia vor sa se dea in judecata

Insa in 2011, ultimul an pentru care sunt disponibile date oficiale, exporturile Ucrainei catre vecinii din est reprezentau 27% din total. Similar, cifra pentru Republica Moldova (unde separatistii din Transnistria au cerut deja independenta si si-au exprimat dorinta de alipire de Rusia) este destul de ridicata, de 26%.

Mai mult, Belarus pare ca va avea cel mai mult de pierdut in cazul in care situatia economica a Rusiei se degradeaza, avand in vedere ca 32% din exporturi au ajuns, in 2011, in aceasta tara.

Insa si alte state, care nu sunt in sfera de influenta a Kremlinului, vor avea de suferit, arata CNBC.

Estonia, Letonia si Lituania, care au apartinut URSS, iar acum fac parte din Alianta Nord-Atlantica (NATO), sunt ferite de o invazie a fortelor rusesti, tocmai pentru ca sunt protejate de NATO.

Totusi, Letonia trimite 9% din produsele sale destinate exportului in Rusia, in timp ce Lituania si Estonia - 14%, mai scrie CNBC.

Si marile puteri din Europa au legaturi comerciale cu Moscova, insa la o scara mai mica. Germania si Italia trimit acolo 3% din exporturile lor, in timp ce Franta doar 2%.

Totusi, desi aceste cifre nu sunt impresionante, orice declin al activitatilor comerciale va afecta economia fragila a Uniunii Europene, care abia a inceput sa isi revina dupa o criza severa.

FMI: Rusia a intrat deja in recesiune

Probabilitatea ca viitoarele sanctiuni sa aiba un impact important asupra Rusiei este greu de negat, iar acest lucru este reliefat si de Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit estimarilor FMI, pe fondul crizei geopolitice din Ucraina, Rusia va avea o crestere economica de 0,2% in acest an, mult sub prognoza anterioara de 1,3%.

"Continuarea conflictului ar putea atrage sanctiuni suplimentare si ar deteriora increderea, ceea ce ar duce la o reducere si mai mare a investitiilor si a cresterii economice", se arata intr-o declaratie a FMI.

Gigantii auto fug din Rusia. Se vor orienta catre Romania?

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Rusia, Antonio Spilimbergo, sustine ca aceasta tara a intrat deja in recesiune.

Mai mult, el arata ca este dificil de evaluat impactul economic al sanctiunilor care vizeaza mai multi oficiali si cateva companii din Rusia, insa ingrijorarile legate de acestea au un efect mai pronuntat asupra tarii decat masurile in sine.

Impune Rusia contrasanctiuni Occidentului? Ce spune Putin

Din cauza acestor temeri, peste 60 de miliarde de dolari au iesit deja din Rusia in primul trimestru al anului, iar FMI se asteapta ca exodul de capital sa ajunga la 100 de miliarde in acest an.

Afacere de miliarde de dolari cu SUA, in pericol din cauza sanctiunilor impuse Rusiei

Impactul asupra Romaniei

Exporturile catre Rusia si Ucraina reprezinta doar 4,7% din totalul produselor vandute in afara Romaniei, iar o reducere a acestora cu 10% - presupunand ca nu sunt compensate de cresteri ale exporturilor in alte regiuni - ar taia 0,16 puncte procentuale din cresterea economica, a declarat recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Sursa: BNR

El aminteste ca Romania se afla intre ultimele trei tari din UE in ceea ce priveste importurile de gaze naturale din Rusia, in 2013 volumul importurilor acoperind doar 15% din consumul total. In consecinta, daca Moscova va inchide robinetul de tot, atunci tara noastra ar putea acoperi necesarul pana in noiembrie-decembrie.

Pe de alta parte, capitalul rusesc are o prezenta destul de mare in Romania, in mod direct sau prin intermediul unor holdinguri cu sediile centrale in state membre ale UE.

Cele mai importante domenii sunt al fierului sau otelului (TMK), metalurgiei (ALRO Slatina) si cel al rafinarii (Lukoil). Cu toate acestea, niciuna dintre companii nu este de importanta sistemica, considera Isarescu.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, la sfarsitul anului 2012, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale romano-ruse a fost de 4,422 miliarde de dolari (in crestere cu 1,8% fata de anul 2011).

Nivelul importurilor Romaniei a fost de 3,07 miliarde de dolari (crestere de 4,9% fata de 2011), iar cel al exporturilor de 1,35 miliarde de dolari (scadere de 4,6% fata de 2011).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#efecte sanctiuni Occident Rusia, #efecte sanctiuni Rusia , #criza