De ce nu pot europenii sa renunte la Grecia?

Marti, 21 Februarie 2012, ora 18:16
4546 citiri
De ce nu pot europenii sa renunte la Grecia?

Mai mult de 12 ore au discutat liderii europeni inainte de a anunta noul pachet financiar destinat Greciei, in valoare de 130 de miliarde de euro. La randul lor, bancile au acceptat sa taie mai mult de jumatate din datoria incercatului stat, reprezentand practic peste 107 de miliarde de euro.

Grecia va fi iarasi salvata - un al doilea plan de ajutor a fost adoptat la Bruxelles

Foarte multi bani investiti in salvarea unei tari pe care cei mai multi analisti o vad oricum in afara zonei euro, mai devreme sau mai tarziu, si chiar in faliment.

Pentru orice european pare incredibil sa se investeasca atat de mult sa salvezi o tara al carei PIB este de doar 250 de miliarde, o pondere redusa in cadrul Uniunii Europene. Insa nu exista alternativa pentru Grecia, este de parere analistul Ionel Blanculescu, care trebuia sa fie salvata prin orice de la faliment.

"Pe Grecia s-a pariat foarte mult de multi ani. Aceste pariuri, care sunt, de exemplu, instrumente derivate, se realizeaza pe niste platforme de tranzactionare internationale. In momentul in care se oficializeaza incapacitatea de plata, apare un declansator al acestor tranzactii internationale, care duce la pierderi de mii de miliarde de euro la nivelul Uniuni Europene", a spus analistul pentru Ziare.com.

Pierderi pentru banci, fonduri de investitii, asiguratori, pentru toti cei care de-a lungul timpului au pariat pe astfel de instrumente, a adaugat Ionel Blaculescu.

Fiind vorba de multi bani, dar si de o monitorizare mai eficienta din partea organismelor internationale, noul acord ar trebui sa aiba efecte de durata.

Banii acordati vor determina o scadere a presiunii pe Grecia din punct de vedere al datoriei, iar in mod normal tara trebuie sa inceapa sa creasca economic, inclusiv prin restructurarea cheltuielilor la nivelul statului. Prin urmare, logic ar fi ca Grecia sa aiba nevoie de tot mai putini bani.

Deci Grecia nu ar trebui sa se mai imprumute atat de mult, decat in cazul in care aluneca, insa acest lucru nu ar trebui sa se intample pentru ca, in special, Comisia Europeana a decis sa aiba o reprezentare directa in Grecia care sa supravegheze indeaproape aplicarea masurilor. "Insa, orice se poate intampla pana la urma", a precizat Ionel Blanculescu.

Protestele grecilor, o mascarada

"Poporul grec canta dupa cum i se dicteaza. Este o mascarada regizata de persoane din UE pentru a sensibiliza contribuabilul european. Toata suferinta la care asistam este pentru a sensibiliza contribuabilul european. Fie ca e din Germania, Franta sau alte state, acesta trebuie sa stie ca pentru banii pe care ii da, cetatenii greci sufera", a afirmat Ionel Blanculescu.

Grecii se apropie tot mai mult de nivelul de trai pe care si-l permit cu adevarat.

"Consumul nesustenabil bazat pe datorie publica i-a dus pe un alt loc de cat ar fi meritat pe scena economica a Europei. Acum ei se intorc la locul lor. Adica mai aproape de noi, mai aproape de romani, la pensii la salarii", a mentionat analistul.

Analistii straini - de la optimism rezervat, la preconizarea falimentului Greciei

Potrivit specialistilor de la HSBC, procesul a luat sfarsit si a spulberat toate acele conspiratii cu privire la falimentul Greciei si destramarea zonei euro. Desi vestile nu reprezinta neaparat un motiv de a cumpara euro, nu reprezinta insa nici un motiv de a vinde.

"Arata ca o intelegere, functioneaza ca o intelegere, este aproape o intelegere, dar maratornul crizei nu a luat sfarsit inca", sunt de parere analistii de la ING, potrivit The Wall Street Journal.

Desi Grecia trebuie sa fie salvata, cel putin pentru urmatoarele doua luni, este putin probabil ca sentimentul de usurare sa reziste mult timp. Pana acum reluarea cresterii economice in Grecia este bazata in mare masura pe dorinte. Combinatia dintre mai multa austeritate, tensiuni sociale si nerabdare europeana poate deveni exploziva si exista in continuare un risc ridicat ca criza din Grecia sa deraieze.

Mai departe merg economistii de la Capital Economics. Daca nu vor avea loc noi tensiuni, cel mai recent acord ar trebui sa previna falimentul Greciei pe 20 martie. "Insa, pe fondul amenintarii recesiunii, eforturilor de reducere a datoriei si revoltelor publice, inca vedem Grecia parasind zona euro pana la sfarsitul anului", au spus acestia.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Grecia, #imprumut fmi ue grecia, #masuri austeritate Grecia , #criza