Europa, taramul austeritatii

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 08:37
2511 citiri
Europa, taramul austeritatii
Foto: Arhiva

Din Atena in Madrid, trecand prin Dublin, guvernele din Uniunea Europeana au mizat pe austeritate pentru a rezolva problema deficitelor bugetare mari si a datoriilor publice imense.

Portugalia

In aprilie 2011, premierul portughez, socialistul Jose Socrates, anunta ca trebuie sa ceara ajutor financiar de peste 78 de miliarde de euro, din cauza datoriilor, desi, in ultimii ani, Portugalia parea prospera. Cateva luni mai tarziu, actualul prim-ministru, conservatorul Pedro Passos Coelho, anunta primele masuri de austeritate.

Dupa suprimarea celui de-al 13-lea si celui de-al 14-lea salariu, au urmat cresterea TVA la 23%, majorarea preturilor pentru vizite medicale, cresterea generala a impozitelor. Totusi, obiectivul de obtinere a unui deficit bugetar de 4,5 la suta, in 2012, nu a fost atins.

In plus, in acest an, produsul intern brut al tarii va scadea cu 3 la suta, iar rata somajului este de 16 procente. Potrivit prognozelor, citate de Le Monde, 2013 va fi un an si mai rau pentru Portugalia.

Irlanda

Enda Kenny, prim-ministrul irlandez, laudat in exterior, este insultat in propria tara, de cetatenii obositi de ani intregi de austeritate.

Irlanda a fost prima tara din Uniunea Europeana care a intrat in recesiune, in septembrie 2008. Coalitia aflata la putere in acel moment a deblocat 5 miliarde de euro pentru salvarea bancilor si companiilor de constructii. Doi ani mai tarziu, a recunoscut faptul ca a folosit 45 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului bancar.

Tara beneficiaza de un program de salvare cu FMI si UE in valoare de 85 de miliarde de euro.

In decembrie 2009, ministrul Finantelor, Brian Lenihan, a anuntat o reducere de 4 miliarde de euro din cheltuielile sociale, precum si din investitii. In luna martie a acestui an, noul guvern a fost nevoit sa opereze, la randul sau, noi reduceri bugetare. De altfel, si bugetul pentru anul 2013, care va fi realizat in decembrie, va merge tot pe drumul austeritatii.

Franta

Franta inca se poate imprumuta la costuri extrem de reduse, de pe pietele financiare, insa, daca Spania si Italia vor avea probleme, Franta se va regasi, la randul sau, in vizorul investitorilor.

Motivul? Are datorii foarte mari, de 89,9% din PIB, in 2012, adica mai mult decat Spania, de exemplu. Pentru a se "lupta" cu aceasta problema, si Francois Hollande a pastrat tinta de deficit bugetar la 3%, pentru 2013.

Insa, pentru a atinge aceasta tinta, trebuie taiate 10 miliarde de euro de la cheltuielile publice si trebuie efectuate majorari de taxe si impozite in valoare de 20 de miliarde de euro. Pentru anul viitor, Guvernul estimeaza o crestere economica de numai 0,8%.

Polonia

In primul val al crizei, Polonia a reusit sa scape de recesiune. Apoi, UE a inceput sa fie mai severa in privinta deficitului. La sfarsitul anului trecut, acesta a scazut de la 7,8% la 5,1%. In plus, Guvernul a hotarat sa stranga centura, pentru a gasi noi resurse financiare.

TVA a fost majorata la 23%, pentru trei ani, iar impozitul pe firme a urcat la 8%. Au crescut si accizele pe combustibili si tigari.

Pentru 2013, Guvernul si-a facut proiectul bugetar pe baza unei cresteri de 2,2 la suta a PIB-ului.

Grecia

La sfarsitul anului cinci de recesiune, un grec din patru nu munceste, iar, in randul tinerilor, rata somajului este de peste 50%. Datoriile publice au depasit 300 de miliarde de euro, reprezentand 132% din PIB.

Chiar si noul pachet de masuri de austeritate, negociat cu FMI, UE si BCE, nu pare a putea rezolva problemele.

Una dintre cele mai importante dificultati ale tarii o reprezinta evaziunea fiscala si niciunul din cele trei guverne care s-au succedat incepand din 2009 nu a reusit sa propuna masuri eficiente pentru combatarea sa. Potrivit unui studiu independent, evaziunea fiscala se ridica la 28 de miliarde de euro, adica 10% din PIB.

Italia

Cerintele BCE in privinta Italiei sunt clare: reducerea cheltuielilor publice pentru pensionari, eficientizarea aparatului de stat si reforma administratiei locale.

Ulterior, trebuie reformate serviciile publice - sanatatea, justitia, educatia - facandu-le mai eficiente si renuntand la structurile inutile.

Spania

Masurile de austeritate prevazute pentru perioada 2012 - 2014 valoareaza 65 de miliarde de euro, iar spaniolii vor iesi in strada, in noiembrie, pentru a protesta fata de acestea.

Impozitul pe venit a fost majorat pana la 52%, TVA este la 21 la suta, iar cheltuielile pentru ministere au scazut de la 66 de miliarde de euro la 39 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#masuri austeritate Europa, #criza datorii Europa , #criza