Ziare.com

Ionel Blanculescu: Romania va fi intr-o profunda criza economica pana in 2015

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 23:28

   

Ionel Blanculescu: Romania va fi intr-o profunda criza economica pana in 2015
Romania va fi "intr-o profunda criza economica" pana in anul 2015, in conditiile in care din 2012 statul va incepe sa plateasca imprumutul de la Fondul Monetar International si de la celelalte institutii internationale, iar bugetul va fi extrem de restrictionat, considera consultantul financiar Ionel Blanculescu.

"Dupa cum analistii economici internationali ne anunta deja, urmatoarea criza care penoi ne paste este in perioada anilor 2012-2013, peste un an - un an si ceva. Vom intra intr-o criza groaznica si se va numi criza datoriilor. In anii 2012-1013 vom incepe sa platim acest impumut de la FMI, sa-l rambursam, iar sumele vor ajunge la 5-5,4 miliarde de euro pe an", a declarat Ionel Blanculescu, fost ministru delegat pentru coordonarea Autoritatilor de Control.

"Binenteles, celelalte nevoi vor face in asa fel incat bugetul sa fie atat de restrictionat, incat noi vom considera, asa cum am mai previzionat si eu, ca pana prin 2015 vom fi intr-o profunda criza economica. Anii urmatori, ca si anul acesta, vor fi ani foarte grei in conditiile non-inteligentei economice care caracterizeaza politica economica a Romaniei", a adaugat el.

Acesta considera ca statul a devenit un aspirator de bani. "El nu poate exista fara sa aspire continuu bani pentru ai redistribui pe pensii, salarii, pe cheltuieli exorbitante precum lucrari si achizitii publice. In tot acest context nu se pune problema generarii de venituri proprii. Romania trebuie sa genereze venituri, trebuie sa existe crestere economica pentru ca numai asa se va vedea intr-un an sau doi si o crestere a veniturilor populatiei. Altfel, numai din imprumuturi, din punctul meu de vedere, Romania duce o politica economica perdanta", a explicat Blanculescu.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit acestuia, deturnarea atentiei de la subiectele principale in alte directii de catre statul roman reprezinta un fenomen propriu altui tip de economie, nu a celei de piata.

"In aceasta perioada in care statul aspira foarte multi bani de pe piata si deregleaza toate sistemele interne ale pietei romanesti, se intampla si un fenomen care ar fi trebui sa fie strain economiei de piata...Este propriu altui tip de economie, si anume se deturneaza atentia din partea statului de la subiectele principale, in alte directii (...)", a precizat consultantul financiar.

Coraci: Nu vom mai putea imprumuta bani de la FMI si BERD

Potrivit presedintelui UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, criza economica va continua in Romania atata timp cat guvernul va continua aplicarea politicilor prociclice gresite.

"Atata timp cat vor continua genul de politici prociclice gresite, care sunt legate de disperarea statului de strange bani pentru plata salariilor si pensiilor, precum si de o crestere continua a fiscalitatii, criza va continua.(...)", a precizat duminica, pentru un post privat de televiziune, presedintele UGIR-1903.

Acesta a afirmat ca Romania nu va mai putea imprumuta bani de la institutiile financiare internationale deoarece gradul de indatorare a ajuns la limita maxima.

"Nu vom mai putea imprumuta bani de la FMI si BERD pentru ca gradul de indatorare a ajuns la limita maxima. Nu ne vor da niciun ban, cu nicio dobanda, pentru ca nu se mai poate. E contrar statutului si regulamentului pe care functioneaza aceste doua institutii", a subliniat Coraci.

Potrivit sursei citate, Romania se apropie insa si de o limita pentru imprumutul intern, "ceea ce este un lucru bun pentru ca in sfarsit statul nu va fi mai principalul element care blocheaza creditarea economiei luand toate lichiditatile din banci".

"Nu va mai putea sa o mai faca pentru ca se apropie de limita maxima la care statul roman este credibil in ochii bancilor din Romania. (...) Si conditiile sau ingaduinta institutiilor financiare mondiale sau europene se schimba pentru ca Romania nu mai e un client interesant, nu e credibil si apar alti clienti. Pe masura ce statele europene isi reiau cresterea, bancile au cui sa imprumute bani in conditii de siguranta si nu au nevoie de clienti de genul Romaniei", a explicat presedintele UGIR-1903.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3307 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte corect

iar daca mai adaugi ca "capacitatea de productie" a Romaniei este undeva aproape de zero, functionand doar fabricile colonii, se poate spune ca mai bn va ve-ti pregati pentru c dezastru social.

 

 

Blanculescu minte???

Opozitia spune ca ne va fi bine si ca tot greul va dispare ineventualitatea in care o alegem!! Pe care sa credem??

 

 

Credem guvernul

Daca guvernul pierde alegerile in 2012 pentru ei nu mai conteaza, altcineva trebuie sa plateasca. Daca castiga alegerile dau vina pe mostenirea lasata de celelate guverne. Pana la urma ce uita toti este ca populatia plateste imprumutul la FMI nu guvernul.

 

 

Curat murdare aceste "genii" subcarpatine...

Foarte "adinc" cugeta dl. Coraci: criza economica va continua atata timp cat guvernul va continua aplicarea politicilor gresite. Mai sa fie... oare care e politica negresita?
La fel dl. Blanculescu: vor fi ani foarte grei in conditiile non-inteligentei economice. Oare care sa fie inteligenta economica?

 

 

Optimism !

Consideratiunile financiare subliniate de articol cred ca sint adevarate, desi cred ca 2015 este totusi o tinta optimista. Guvernatii nostri (si de dreapta si de stinga in acelasi timp ) aplica insa politica pasilor mici in domeniul financiar. Ca sa nu sperie populatia ,ei folosesc termene de 5-6 luni (pe timp nelimitat ) Si atunci "Costel si Ancuta" gindesc : am asteptat 21 ani , ce mai conteaza 5-7 luni. Si...tot asa ! Daca cititi declaratiile politicienilor din ultimii 10-15 ani , puteti face un grafic si puteti trage concluziile necesare.

 

 

Catastrofismul = sport national, datul cu presupusul = sport mediatic si nu numai ...

Citind afirmatiile dlui Ionel Blanculescu pentru care se fereste cu dibacie sa dea si surrele , am senzatia unui ghicitor in carti, zat de cafea sau sfera de cristal, nu a unui economist / finantist care face afirmatii clare pe baza de date.

Cat despre "criza groooaznica" (cum o fi aia si mai ales cum o fi o criza ce nu e "groaznica" ?!) nu pot spune decat : "vai, draga domnule specialist, dar sunteti terib
el ! Zau asa ! "

 

 

ASA O FI, DA' "VE-TI" ESTE GRESIT, "VOI VA VETI" , "TI" ESTE FORMA FLEXIONARA, NU PRONUME, CA SA SE SEPARE DE VERB CU LINIUTZA ...

Fu, asa, Amical ... :)):)):))

P'Orma, Io nu prea ash crede Profetziile Matale Ale Sumbre, Rau de Tot ...

Parerea mea ! :)):)):))

 

 

mie oricum nu-mi plac oamenii care cred

ci cei care stiu, asa ca daca "nu crezi", atunci vei dintre cei care nu vor gasi raspunsul niciodata.

 

 

probabil

orice, invers decat fac astia!

 

 

este corect

Domnul Blanculescu are dreptate

Eu nu mai locuiesc in Romania dar informatiile vehiculate aici (o tara G7) sunt critice la adresa Romaniei cat si in general a tuturor tarilor fiindca toate au detorii de stat foarte mari

se aude ca cel putin 5-8 ani de acum incolo lucrurile vor merge rau din pacate

Guvernul Romaniei daca nu va avea inteleginta de a gestiona urmatorii 5-10 ani va putea produce un dezastru economico social in Romania care poate duce la un nou '89 mult mai periculos ; nu subestimati forta popourului care este complet divizat si care poate duce oricand intr-un razboi civil

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor