Nici cei mai mari economisti din istorie nu pot rezolva criza

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 12:51
3182 citiri
Nici cei mai mari economisti din istorie nu pot rezolva criza
Foto: Arhiva

Fiecare criza financiara majora are propriile caracteristici definitorii, insa in ceea ce priveste atat originea, cat si consecintele, astfel de cazuri sunt foarte asemanatoare. De fiecare data exista initial o lunga perioada de excese legate de asumarea de riscuri financiare, iar creditarea scapa de sub control.

Acest comportament se dovedeste in cele din urma nesustenabil si asistam la reversul violent al procesul de expansiune a creditarii, generand pagube economice catastrofale, iar de regula dureaza multi ani pentru a remedia aceasta situatie. Nu exista o solutie rapida in cazul recesiunii cauzate de criza financiara, scrie The Telegraph.

Totusi, actuala criza este unica intr-un aspect: cresterea exploziva si generalizata a indatorarii publice. Intr-o masura mai mica sau mai mare, toate economiile avansate care au fost direct implicate in criza au suferit acelasi fenomen, cel al urcarii datoriei publice la niveluri de neinchipuit anterior.

Sigur, au existat cateva situatii in ultimele doua secole in care tari individuale au inregistrat datorii nationale mult mai ridicate, raportat la PIB, insa aceastea au coincis aproape in totalitate cu razboaie mari, iar simpla demobilizare a fost suficienta pentru corectie.

In prezent, cresterea scazuta combinata cu cheltuielile publice mari asociate cu imbatrinirea populatiei ameninta sa inrautateasca semnificativ problema.

Nici marii economisti politici, precum John Maynard Keynes, Friedrich Hayek si Karl Marx, nu detin raspunsuri la aceasta problema.

Un discipol al lui Hayek ar argumenta ca aplicarea solutilor propuse de Keynes ar inrautati mai degraba situatia, mutand responsabilitatea din partea creditorilor spre bilantul public, incercand sa solutioneze criza prin salvarea sistemului bancar si angajandu-se in cheltuieli contra-ciclice.

Totusi, cand alternativa este lichidarea in masa, este greu de crezut ca guvernele ar fi putut face altceva.

Oricum este evident faptul ca nici solutiile lui Keynes nu functioneaza. In SUA, atat deficitul, cat si datoria publica sunt chiar mai mari decat in timpul programului New Deal aplicat de Roosevelt in anii 1930. Cheltuielile care au dus la adancirea deficitului au salvat SUA de la o serie de dificultati specifice Marii Depresiuni, insa tara se lupta in continuare pentru stimularea cresterii si crearea de noi locuri de munca. Astfel, metoda a dus cel mult la intarzierea si pregatirea terenului pentru ajustari.

In ceea ce il priveste pe Karl Marx, metodele lui au fost testate deja si putini ar dori sa repete experimentul.

Principiile sustinute de Milton Friedman, adept al economiei de piata, dar care considera totusi ca bancile au un rol in prevenirea si solutionarea crizei prin manipularea rezervelor valutare, sunt larg recunoscute ca parte din arsenalul bancilor centrale. Bancile centrale au permis creditarea excesiva, incalcand regulile acestuia, insa Friedman ar considera fara indoiala ca ele actioneaza corect in prezent, prin mentinerea unor rate foarte scazute ale dobanzii de politica monetara si relaxarea cantitativa.

Tehnicile de acest tip ofera o solutie partiala la problema datoriilor publice. O inflatie de 5% pe an va injumatati valoarea reala a datoriilor in mai putin de 10 ani. Este nedrept pentru creditori si pentru deponenti, insa piederea a 10% pana la 20% din valoarea banilor ca urmare a inflatiei este preferabila unei pierderi totale in cazul intrarii datornicului in incapacitatea de plata.

Tiparirea de bani de catre bancile centrale nu reprezinta, insa, calea usoara prin care se poate iesi din criza. Metoda ar putea conduce la hiperinflatie sau la o era de crestere foarte redusa, fara a contribui cu nimic la ridicarea standardelor de viata si nici chiar Friedman nu poate sterge ca prin farmec consecintele anilor de excese.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza mondiala, #criza zona euro, #solutionare criza, #criza banci , #criza