Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O noua tara in Europa? Economia Spaniei, lovita din plin de dorinta de secesiune a Cataloniei

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 08:33
8867 citiri
O noua tara in Europa? Economia Spaniei, lovita din plin de dorinta de secesiune a Cataloniei
Foto: Wikipedia

Premierul spaniol Mariano Rajoy se straduieste sa isi tina tara unita, avand in vedere ca populatia din Catalonia este din ce in ce mai dornica de separarea de restul tarii, lucru ce dauneaza foarte mult economiei.

In ciuda deciziei Curtii Constitutionale din Spania, presedintele regiunii ce se invecineaza cu Franta vrea sa mearga inainte cu referendumul privind secesiunea, care ar putea avea loc pe 9 noiembrie.

Pe de alta parte, increderea in partidul lui Rajoy se prabuseste, iar diferenta dintre dobanda la obligatiunile spaniole si la cele germane a crescut la cel mai mare nivel din ultima luna, semn ca investitorii taxeaza instabilitatea din tara mediteraneeana.

"Problema independentei Cataloniei a daunat mult economiei Spaniei si o va face mult timp de acum incolo", a sustinut analistul Francesco Marani, potrivit Bloomberg.

Probleme

Economia Spaniei da semne de incetinire pe fondul unei cresteri slabe inregistrate de partenerii sai comerciali traditionali. Iar incertitudinea in ceea ce priveste viitorul Cataloniei, care contribuie la PIB-ul Spaniei cu o suma de doua ori mai mare decat cea cu care contribuie Scotia la PIB-ul Marii Britanii, creste riscul subminarii investitiilor.

De asemenea, ar putea duce la cresterea dobanzilor pentru imprumut si va distrage atentia politicienilor de la rata somajului, care a ajuns la 24%.

Un sondaj recent comandat de guvernul regional al Cataloniei arata ca 71 la suta dintre rezidentii regiunii vor separarea de restul tarii.

Catalonia vrea independenta, dar nu vede padurea din cauza copacilor din fata ei

Lucruri esentiale despre Catalonia

Catalonia are o limba proprie si o forma de guvernare semiautonoma, care controleaza educatia, sanatatea si fortele de politie regionale.

Mai mult, Barcelona, capitala acestei zone, este locul unde se afla unele dintre cele mai mari companii spaniole, precum CaixaBank si Gas Natural SDG SA.

In consecinta, secesiunea Cataloniei va "rupe" 20 la suta din activitatea economica a Spaniei si va lansa o provocare uriasa legata de modul in care autoritatile centrale trebuie sa gestioneze datoria uriasa a tarii, de 836 de miliarde de euro.

Pe de alta parte, bancile catalane vor pierde sprijinul Bancii Centrale Europene (BCE). Mai mult, investitorii nu privesc cu ochi buni aceasta incertitudine, ceea ce s-ar putea traduce intr-un exod de capital din ambele zone.

Tensiunile politice nu ajuta deloc economia. Ba din contra. Guvernantii au revizuit in jos prognoza pentru cresterea PIB-ului de la 1,5% la 1,3% in acest an, iar somajul va ramane in jur de 25%. In aceste conditii, Rajoy a declarat saptamana trecuta ca este dispus sa dialogheze cu catalanii. Premierul le-ar putea oferi un control mai mare asupra taxelor locale, asa cum s-a intamplat si cu Scotia si Marea Britanie.

Totusi, el nu are un spatiu de manevra prea mare, avand in vedere ca deficitul bugetar a ajuns la 7% din PIB anul trecut, un nivel peste cel de 3% prevazut de Comisia Europeana ca fiind sustenabil.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#separare Catalonia Spania, #secesiune Catalonia Spania, #efecte separare Catalonia Spania, #economie Catalonia , #criza