Presa internationala - Criza se muta in buzunarele claselor sarace

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 11:15
1951 citiri
Presa internationala - Criza se muta in buzunarele claselor sarace

Desi declaratiile oficiale par foarte optimiste, totusi, la nivelul economiei reale efectele crizei se fac simtite in continuare, numarul bancilor falimentare din Statele Unite fiind mai mare decat anul trecut. De asemenea, criza se deconteaza din buzunarele claselor sarace, in conditiile in care, in Franta, noua Lege a pensiilor se apropie de adoptare. Iar Statele Unite isi reechilibreaza fortele in Asia, pe fondul unei alarmante cresteri a influentei Chinei in regiune.

Autoritatea americana care reglementeaza sistemul bancar din Statele Unite, Federal Deposit Insurance Corp, a declarat inchiderea a inca 7 banci din sistemul american, suma bancilor inchise anul acesta ajungand la 139.

Cea mai mare banca dintre cele inchise a fost o banca ale carei active totalizau 1.65 miliarde dolari si depozite in valoare de 1.54 miliarde dolari, informeaza Reuters.

Presedintele comisiei, Sheila Bair, a declarat ca se asteapta ca numarul falimentelor bancare de anul acesta le va depasi pe cele din 2009, cand au falimentat 140 de banci insa valoarea totala a activelor de anul acesta nu le depaseste pe cele de anul trecut, ceea ce poate indica tendinta de faliment a unor banci mai mici decat cele din 2009.

Falimentele vor costa Deposit Insurance Fund, fondul de asigurare al bancilor, 52 miliarde de dolari in perioada 2010 - 2014, in scadere fata de estimarea anterioara de 60 miliarde dolari.

Reorientarea trendului indica faptul ca falimentele apar preponderent, in ultima perioada, la nivelul bancilor mici din sistem, care sunt de obicei banci locale.

Statele Unite solicita Indiei o implicare economica mai mare

Statele Unite fac presiune asupra Indiei, una dintre marile democratii si economii ale Asiei, pentru augmentarea rolului pe care aceasta il joaca regional, pe fondul cresterii tensiunilor dintre Occident si China.

Inaintea vizitei presedintelui american in India, vizita ce urmeaza sa aiba loc luna viitoare, oficiali de top americani au declarat luni ca este de dorit ca India sa-si asume un rol mai activ la nivelul regiunii, sub aspectul cooperarii politice, comerciale si militare, informeaza Financial Times.

"Privim India ca pe o putere a Asiei de est", declara un oficial american. "India nu este limitata la contextul restrans al propriei vecinatati".

Pana in prezent India nu a fost inclusa in institutiile economiilor emergente asiatice, institutii ce leaga relativ slab China, Japonia si Coreea de Sud cu natiile sud-estice dar si cu Statele Unite si Australia.

Demersurile americane vin pe fondul unor tensionari ale relatiilor intre Statele Unite si India din cauza unor declaratii facute de catre oficialii americani in urma cu un an, cu ocazia vizitei presedintelui Obama la Beijing, vizita in cadrul careia declaratiile indicau un rol masiv al Chinei in sudul Asiei.

India este in mod aparte sensibila cu privire la ambitiile Chinei in Pakistanul nuclear, cresterea puterii maritime chinezesti dar si disputele teritoriale de granita din nord-estul Indiei.

Oficialii americani au declarat ca sugestia facuta Indiei cu privire la augmentarea rolului geo-politic nu vine pentru a contra-balansa relatiile actuale dintre Statele Unite si India, pe de o parte, si China, pe de alta parte.

Desi nu se estimeaza ca India sa devina un aliat al Statelor Unite, India a a devenit principalul partener de exercitii militare al SUA, realizand impreuna peste 50 de exercitii in ultimii opt ani.

In Franta, reforma pensiilor se apropie de adoptare

Ambele camere ale Parlamentului francez vor vota saptamana aceasta o varianta armonizata a legislatiei care reglementeaza reforma pensiilor din Franta. Guvernul francez se asteapta ca propunerile legislative sa fie adoptate pana la mijlocul lunii noiembrie.

Forul legislativ francez au ajuns la un acord cu privire la varianta de compromis al legii care ridica varsta de pensionare dela 60 la 62 de ani, propunere care a determinat greve generalizate in Franta, informeaza France24.

Presedintele Sarkozy si-a pus in joc simpatia din partea electoratului prin sustinerea pana la capat a acestei legi, in ciuda grevelor si protestelor.

Muncitorii francezi aveau dreptul sa iasa la pensie la 60 de ani incepand din 1982, iar masura a fost vazuta drept una dintre principalele masuri sociale si reforme adoptate de catre presedintele socialist Francois Mitterrand.

Insa Sarkozy insista pe faptul ca in prezent a crescut suficient de mult speranta de viata si, pe de alta parte, au crescut si deficitele bugetare care permiteau un fond extins de pensii. Concluzia fiind ca Franta nu-si permite sa mentina o politica de pensionare diferita de celelate tari industrializate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#criza economica, #legea pensiilor Franta, #relatii SUA India, #falimente banci SUA , #criza