Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Previziuni 2012: In razboiul datoriilor, cu un plan prea ambitios

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 12:18
2624 citiri
Previziuni 2012: In razboiul datoriilor, cu un plan prea ambitios
Foto: Arhiva

Romania are o misiune aproape imposibila de realizat pentru 2012: sa depaseasca un an de criza europeana cu un deficit bugetar de doar 1,9 la suta si o crestere economica de 2 procente, un scenariu considerat mult prea optimist de majoritatea analistilor.

Bugetul pentru anul viitor, promulgat de presedintele Traian Basescu putin inainte de Craciun, este calculat la virgula si nu ofera niciun spatiu pentru incalcari sau situatii neprevazute.

Cu toate acestea, 2012 pare plin de mistere, situatia din zona euro fiind la fel de imprevizibila, in ciuda ajungerii la o intelegere privind un acord fiscal, ce impune reglementari mai stricte privind deficitul si cheltuielile bugetare, ce ar trebui semnat undeva in primavara, inclusiv de Romania, care a acceptat aceasta propunere de cum a fost pusa pe masa de Angela Merkel, cancelarul german, si Nicolas Sarkozy, presedintele francez.

Insa, doar pentru ca ne dorim si ne-am calculat bugetul intr-un anumit fel, nu inseamna ca vom si reusi sa obtinem aceste lucruri, dar nu din cauza unor factori interni.

"Avem sanse, anul viitor, pentru crestere economica, daca nu se aprinde vreun incendiu pe planeta. Din punctul meu de vedere, nu vad riscuri interne pentru o recesiune, anul viitor, decat externe", a precizat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit spuselor sale, atingerea tintei de deficit bugetar va fi mai complicata, in 2012, deoarece se va merge pe doua feluri de evaluari: cel nominal si cel structural.

"Cu rigoare si cu raspundere si aceste doua deficite se pot indeplini", a subliniat acesta. Avand in vedere faptul ca nu s-a gasit, inca, o solutie reala pentru criza din zona euro, previziunile Guvernului, regasite in buget, ar putea fi mult prea optimiste.

"Nu poate fi exclus in scenariu pesimist, in primul rand din cauza situatiei din Europa. Daca va intra in recesiune, din cauza crizei datoriilor, nici Romania nu va mai putea sa realizeze tinta de crestere economica", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, chiar daca Romania ar putea beneficia, pe termen scurt, de un deficit mai mare, care sa-i permita, eventual, si o crestere economica mai importanta, acest lucru nu ar putea fi realizat din cauza faptului ca nu avem cum sa finantam un astfel de deficit.

"Eu cred ca nu trebuie sa incercam sa realizam crestere economica pe seama cresterii deficitului. Este o politica foarte riscanta, in conditiile financiare actuale. Noi nu putem fi siguri ca vom avea destui bani - 16 - 17 miliarde de lei - chiar la deficitul asta. Ca sa mergi la un deficit mai mare, inseamna sa ridici 20 de miliarde de pe piata, nu stiu de unde", a explicat Dochia.

Analistul a adaugat ca bancile straine deja au o strategie de a-si consolida capitalurile proprii si sunt obligate sa faca acest lucru pana la jumatatea lui 2012, prin urmare nu au cum sa imprumute guvernul. "Daca ajungem sa ne imprumutam la 10%, ne ingropam viitorul", a accentuat Dochia.

Bugetul, realizat de la o premisa gresita

In opinia analistului economic Mircea Cosea, Romania nu are o sansa reala de a se dezvolta in 2012, deoarece veniturile bugetului sunt evaluate gresit, intr-o maniera prea optimista.

De altfel, chiar si bugetul a fost realizat gresit, este de parere Cosea. "Este un buget care a plecat invers. In loc sa plece de la obiective pe care Romania trebuia sa le indeplineasca - o crestere economica intre 4 si 5 la suta, pentru ca numai o astfel de crestere putea sa ne scoata din recesiune, intr-o maniera mai evidenta, si sa ne apropie de target-urile pe care le avem - el a plecat de la scaderea deficitului. Ce a intrat in deficit, bine, ce nu a intrat, asta este", a comentat Cosea, pentru Ziare.com.

Analistul crede ca Romania este intr-un "mare pericol" din cauza faptului ca economia nu are capacitatea interna de dezvoltare si de investitii, iar orice imprumut realizat nu face decat sa majoreze deficitul. Astfel, singurii bani pe care Guvernul ii va imprumuta, in 2012, vor fi cei de care are nevoie pentru a-si plati obligatiile, gen salarii si pensii.

"Nu pot fi convins ca vor creste colectarile in ritmul in care se cere, este un lucru pe care nimeni in lume nu a reusit sa-l faca de la o luna la alta. Nu pot sa cred ca vom ajunge la 6 miliarde de euro accesare de fonduri si nu pot sa cred ca nu se va intampla un lucru care este foarte grav: ca deficitul va ajunge la 1,9 la suta tot prin scaderea cheltuielilor si, in primul rand, prin scadera nivelului de trai si cresterea somajului", a conchis Cosea.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#crestere economica Romania, #deficit bugetar romania, #criza zona euro , #criza