Se adeveresc profetiile facute de "proorocul crizelor"? (I)

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 19:09
5338 citiri
Se adeveresc profetiile facute de "proorocul crizelor"? (I)

Am in fata un articol scris in ianuarie de cunoscutul profesor de la "Stern School of Business" din New York, Nouriel Roubini, cu intentia de a anticipa evolutia economiei mondiale, in persectiva anului 2011.

Studiile sale anterioare, bine fundamentate si in mare parte confirmate, precum si succesul lucrarii "Crisis Economics", publicata impreuna cu alti coautori, au dat un plus de prestigiu numelui sau, rasfatat de presa europeana cu sintagma "proorocul crizelor".

Economiile dezvoltate cresc lent, cele emergente rapid

Se mai adauga la acest prestigiu si o seama de articole mai vechi, in care Roubini a previzionat corect perioada de criza si de recesiune prin care a trecut lumea civilizata in ultimii ani, dar si ascensiunea economiilor emergente.

Reluand acum articolul scris in ianuarie si publicat atunci in Project Syndicate, avem ocazia sa constatam in ce masura anticipatiile sale pe acest an se confirma dupa trecerea primelor noua luni, iar in cazul cand nu sunt confirmate, sa cercetam cauzele.

Din capul locului, articolul pornea cu dreptul, cand afirma, fara nicio ezitare, ca economiile avansate se indreptau spre o dinamica modesta, "in forma de U", in timp ce tarile emergente demarasera deja spre cresteri cu impact puternic, "in forma de V".

Nici cifrele avansate nu sunt departe de realitate, dupa cum arata dinamica de pana acum: principalelor economii avansate le prevedea o crestere de 2%, principalelor emergente 6%, iar media globala de 4%.

A prevazut un recul in SUA

Comentandu-si propria profetie, profesorul Roubini observa ca acest scenariu se pune totusi sub semnul intrebarii, in cazul unei contagiuni financiare in Europa, respectiv daca problemele zonei euro se vor raspandi (pornind din Grecia) in Portugalia, Spania si Belgia.

Din fericire, contagiunea nu s-a produs, dar din nefericire nu este exclusa. In schimb, a aparut pe lista Italia si a cam disparut Belgia, poate banuita atunci pe nedrept ca ar putea destabiliza moneda euro.

Totodata, Roubini atrage atentia ca si SUA pot fi la fel de periculoase ca Europa, nefiind exclus sa traga puternic in jos indicatorii economici globali.

Prevedea pentru SUA un nou recul al pietei imobiliare, cresterea somajului, o criza a creditelor, greutati in a gasi surse pentru acoperirea unor gauri din bugetul statului si, nu in ultimul rand, cresterea dobanzilor la credite, din cauza sistemului fiscal, insuficient consolidat de guvernul federal.

Roubini a prezis corect, dar nu totul

As zice ca tabloul este excelent, daca profesorul Roubini ar fi punctat mai clar in aceasta ordine de idei riscul la care s-au expus SUA asta vara, cand au trecut ca prin urechile acului, salvandu-se in ultimul moment, pe termen scurt, dar creandu-si o cumplita povara pe termen lung.

Faptul ca o asemenea analiza in perspectiva nu infatiseaza explicit cum ar fi aratat tabloul lumii daca Senatul american n-ar fi aprobat in august continuarea indatorarii statului, arata ca autorul ori era sigur ca asa ceva nu se poate intampla, ori s-a ferit sa ia in calcul o situatie incalculabila.

Cu privire la economiile emergente si mai ales cea chineza, articolul din ianuarie observa, foarte corect, ca intarzierea unor masuri politice ferme in acea zona, in conditiile cresterii economice spectaculoase, asteptata pentru 2011, se va accentua inflatia.

Mai exista si observatia ca, daca pretul petrolului, al energiei si materiilor prime vor continua sa creasca, se va produce incetinirea schimburilor comerciale, urmare scaderii lichiditatilor in tarile importatoare, concomitent cu cresterea presiunii inflationiste in economiile emergente.

Neprevazutul poate interveni oricand

Dupa noua luni, nimeni nu neaga nici incetinirea schimburilor comerciale, nici presiunea inflationista, dar unii economisti pun dificultatile pe seama cutremurului produs in Japonia, ceea ce nu putea prevede nici macar "proorocul crizelor".

Articolul din ianuarie mai prevestea pentru anul 2011 ascutirea tensiunilor de pe principalele piete de schimb, fapt confirmat de realitati.

Pe de o parte, tarile cu deficit mare de cont curent au nevoie de deprecierea propriei valute, pentru impulsionarea importurilor, pe de alta parte, tarile cu excedent la contul curent (cum sunt economiile emergente) vor interveni pe piata valutara, pentru a limita aprecierea valutei.

In continuare, profesorul Roubini pune consideratiile sale economice in contextul situatiei geostrategice a lumii, pe care o prevedea conflictuala, iar faptele n-au dezis cele anticipate. Comentarii la aceste aspecte urmeaza sa apara maine, in partea a doua a prezentului articol.

Nu rata partea a doua a materialului ce analizeaza profetiile lui Nouriel Roubini, ce va fi publicata vineri, numai pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#previziuni Roubini, #criza mondiala Roubini , #criza
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
profesorul Roubini ? sa se i-a de mana cu baba Vanga !
Poza Noua Republicatura
Noua Republicatura
rank 5