Ziare.com

Serbanescu: Modelul consumerist al Romaniei face ca orice crestere sa duca la criza

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 20:40

   

Serbanescu: Modelul consumerist al Romaniei face ca orice crestere sa duca la criza
Cresterea economica rapida pe care Romania a inregistrat-o in anii trecuti s-a datorat modelului economic bazat pe consum. Acesta nu mai este insa de bun augur in prezent, deoarece "tintuieste Romania", spune analistul economic Ilie Serbanescu.

"Bancile au fost ca o placa turnanta, au adus bani din strainatate si i-au dat la oameni care nu au stiut ce va veni, ca trebuie sa dea banii inapoi. Dar totul s-a indreptat spre consum si a tintuit Romania intr-un model economic din care nu poate iesi. Pe acest model economic, orice crestere provoaca criza. Sigur ca trebuie investitii straine, dar daca se vor duce tot in mall-uri, nu vad cum iesim", a spus Serbanescu, miercuri, la un seminar organizat la BNR, conform Ziarul Financiar.

Potrivit acestuia, datoria externa a fost creata atat de banci cat si de companii private care au preponderent actionariat strain. Si cum o parte din capitalurile private au fost repatriate, in 2009, statul a fost nevoit sa se imprumute pentru a sustine cursul de schimb.

"Intr-o tara in care am marit salariile cu 80% in trei ani era nevoie de o amputare. Dar creditele au crescut cu 80% in fiecare an, nu in trei ani. Si ma intreb unde este participarea celor vinovati de acest lucru la factura crizei. Eu zic ca prin curs (mentinut stabil - n. red.) ei sunt aparati de aceasta chestiune", a mai spus Serbanescu.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1042 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Consumul naste productie...

...si productia naste consum! Ca sa produci bunuri de larg consum trebuie sa produci mijloacele de productie, de transport si infrastructura! Numai ca Romanai nu a produs nci macar alimentele necesare propriei populatii iar principalele societati economice profitabile sunt instrainate, ca si bancile...Astfel ca impozitele, taxele si accizele nu au coperit cererea pentru finantarea bugetului datorita evaziunii si neplatii. Cresterea economica din ultimii 3-4 ani dinaintea crizei a fost o crestere falsa, bazata nu pe prodcutia de bunuri si servicii care sa aduca valoare adaugata, ci pe cresterea speculativa din afacerile imobiliare 9terenuri si cladiri supraevaluate). Romania nu se va redresa pana cand economia nu va creste prin productie cu valoare adaugata mare! La aceasta trebuie adaugate : reducerea evaziunii, cresterea incasarii si reducerea cheltuielilor bugetare.

 

De fapt...

...consumul naste consum. Consumul naste productie doar in cazul ipotetic/ideal. Pentru ca la actuala structura geo-economica, exista trei tipuri de profile: producatori/consumatori/exportatori, consumatori/importatori si profilul economiilor subdezvoltate (Mozambic, Sierra Leone, Liberia etc.).
Problema falsitatii cresterii economice nu sta in supraevaluarea imobiliara, ci in raportarea falsa si cu rea-credinta a indicilor economici si/sau in interpretarea defectuoasa a acestora. Un boom economic este un fenomen perfect explicabil intr-o economie transparenta, si se bazeaza pe productie in primul rand. Boom-ul economic romanesc - asa cum a fost el denumit de catre guvernul Tariceanu - nu se baza pe indici economici stabili sau de crestere, ci pe situatii singulare si inedite: banii celor plecati la munca in strainatate, legislatie conjuncturala si crestere economica naturala (determinata de o cresterea economica la nivelul economiei mondiale din urma cu 10-15 ani).


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor