Ziare.com

Stiglitz: Europa va reintra in recesiune din cauza masurilor de austeritate

de Teodora Bodeanu
Marti, 24 August 2010, ora 16:05

   

Stiglitz: Europa va reintra in recesiune din cauza masurilor de austeritate
Economia europeana ar putea reveni la recesiune din cauza reducerii bugetare, pentru a se incadra in marjele de deficit, crede economistului Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel.

"Reducerea cheltuielilor doar pentru a face deficitul sa para mai mic este un lucru prostesc", a spus Stiglitz, citat de Bloomberg.

Guvernele din zona euro au facut mari eforturi pentru a-si readuce deficitele bugetare sub limita de 3 la suta impusa de Uniunea Europeana, dupa ce criza din Grecia a erodat increderea investitorilor in moneda unica europeana.

"Din cauza faptului ca atatea tari se concentreaza pe acest numar artificial de 3 la suta, care nu se bazeaza pe o realitate si ia in considerare doar o parte a bilantului contabil, Europa risca sa intre din nou in recesiune", a avertizat Stiglitz.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In luna august, serviciile si productia au scazut mai mult decat se asteptau economistii, iar indicele de incredere al investitorilor germani a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 16 luni.

Deficitul bugetar mediu din zona euro va creste la 6,6 la suta din PIB, in acest an, comparativ cu 6,3 la suta din PIB in 2009, potrivit estimarilor Comisiei Europene.

Irlanda a avut cel mai mare deficit din zona euro in 2009, de 14,3 la suta, iar, in acest an, se estimeaza ca va cobori la 11,7 la suta.

Potrivit lui Stiglitz, avand in vedere ca mediul privat inca recurge la disponbibilizari, este putin probabil ca economia sa-si revina prea curand.

"Problema este ca punem bazele unei "boli" in stil japonez, de crestere economica slaba pe termen lung. Este deranjant faptul ca oamenii vorbesc de un nou "normal", cu o rata a somajului de 10 la suta, care va fi devastatoare", a incheiat Stiglitz.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1401 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

la fel spune si Soros

intr-un recent articol publicat in New York Review of Books, G. Soros afirma si el ca impunerea (de catre Germania mai ales) a masurilor de austeriate prea exagerate la nivel UE ar putea avea efectul opus. Germania ar trebui in opinia lui Soros sa fie ceva mai ingaduitoare, in functie de posibilitatile reale ale diferitelor tari.

 

Ei, astrologii spun asta demult...

Recesiunea va continua pànà in 2017-2020 :

http://www.andrebarbault.com/crise_2010.htm

incà mai ràu decàt pànà azi.

Fiti economi si precauti pt cà vin vremuri grele.

Dealtfel fàrà nici un astrolog e evident cà dacà stràng
punga, asta va accentua recesiunea. Treaba asta merge ca un bulgàre de zàpadà.

Azi stràngi punga, creezi somaj, scazi consumul, asta scade veniturile din impozite si treaba se repetà in cerc vicios ...

Ràzboiul din Iran o sà ne mai ràreascà, apoi o sà se rezolve.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor