Va fi Crimeea o piatra de moara pentru economia anemica a Rusiei?

Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 12:54
4445 citiri
Va fi Crimeea o piatra de moara pentru economia anemica a Rusiei?
Foto: Deutsche Welle

Pana de curand, analistii presupuneau ca 2014 va fi anul in care Rusia va iesi din recesiune. Criza din Crimeea, insa, a schimbat radical lucrurile. In lumina cifrelor, Rusia pare ca a pierdut lupta cu criza economica.

In discutiile si analizele care s-au facut in jurul crizei din Crimeea, lipsesc cu desavarsire comentariile despre situatia economica a Rusiei. Acest aspect este unul important, pentru ca, pe termen lung, deciziile politice vor avea efecte majore si asupra economiei, consemneaza Suddeutsche Zeitung, citat de Deutsche Welle

Intr-adevar, in acest moment strategia politica a Rusiei se rasfrange si asupra economiei. Rubla, de pilda, a cazut cu 10 procente fata de euro si dolar si, numai in ultimul trimestru, din Rusia au iesit intre 50 si 70 miliarde dolari. Spre comparatie, in tot anul 2013 din Rusia au "emigrat" capitaluri de aproximativ 60 miliarde dolari. Pana aici putem vorbi de efecte pe termen scurt. Ce se va intampla mai departe?

Unde se afla Rusia, comparativ cu SUA si UE?

Din toate statisticile oficiale, reiese clar ca Rusia se afla mult in urma SUA si UE la multe capitole. In 2013 PIB-ul tarii a fost de 2,12 trilioane de dolari, in timp ce SUA si UE au inregistrat PIB-uri de 16,72 trilioane de dolari, respectiv 16,21 trilioane de dolari. In comparatie cu acestea, Rusia nu se poate incadra in categoria tarilor ultradezvoltate. Rusia se prezinta deplorabil si cand vine vorba de exporturi.

In perioada 2003-2012, campionul mondial la acest capitol a fost China, cu exporturi ce au insumat 12,14 trilioane de dolari, urmata de Germania cu 11,89 trilioane de dolari si SUA, cu 11,38 trilioane de dolari. Rusia se afla la mare distanta de troica amintita: exporturile sale, in aceeasi perioada, au insumat 3,43 trilioane de dolari. Pe deasupra, exporturile rusesti au un specific aparte: aproape trei sferturi din acestea constau in petrol si gaze.

Mult, mult in urma

Problemele Rusiei nu se opresc aici. In afara de faptul ca, financiar, sta foarte prost, populatia tarii este una destul de imbatranita, cu tendinte de a mentine acelasi tempo. Conform cifrelor ONU, dintre tarile cu populatie mare, doar Japonia este amenintata de o criza demografica mai puternica.

Rusia are, in acest moment, o populatie de 143 milioane persoane. Pana in 2050 numarul acesteia va scadea la 116 milioane. Tendinte in directia opusa nu se intrevad. Numarul oamenilor care imigreaza in Rusia se invarte in jurul a 200.000 de oameni anual. Comparativ, Germania a preluat, numai in 2012, 1,08 milioane imigranti.

Sectorul de cercetare din Rusia este la un nivel nesatisfacator. Intre 2003 si 2012 in registrul european al patentelor s-au inscris numai 462 inventii rusesti. In acelasi timp, patentele care vin din SUA au fost in numar de 134.000, iar din Germania, 130.000.

Grava este si problema antreprenoriatului. Din datele raportului global al antreprenoriatului, dat publicitatii in 2012, devine clar ca numai 2,2 % dintre cetatenii rusi sunt gata sa inceapa o afacere proprie. Mana lunga a statului in multe sectoare precum si cercurile oligarhice puternice sufoca antreprenoriatul si condamna Rusia la o dependenta totala de un sistem aproape centralizat.

Pe fondul tuturor acestor statistici, anexarea Crimeii starneste nedumerirea printre multi antreprenori si economisti ai tarii. Saptamani la rand, ziarul economic Vedomosti a atentionat care ar putea fi efectele anexarii Crimeii la Rusia.

Conform datelor ziarului rus, Rusia va trebui sa acopere bugetul peninsulei care o va costa in jur de 600 milioane euro. La toate acestea se vor mai adauga 1 miliard euro pentru sistemul de pensii. Sa nu mai vorbim de resursele de care va fi nevoie de acum incolo, pentru finantarea investitiilor de aici.

In lumea cifrelor Rusia pare a a pierdut lupta. Care va fi rezultatul anexarii Crimeii si sanctiunilor Vestului, ramen de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Rusia anexare Crimeea, #criza economica rusia, #economie Rusia fonduri Crimeea , #criza