Criza alimentara se extinde - Presa internationala

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 12:42
2998 citiri
Criza alimentara se extinde - Presa internationala

Criza alimentara afecteaza, lent dar sigur, economiile asiatice prin crestera inflatiei la niveluri de nestapanit; in Irlanda apar primii beneficiari ai crizei imobiliare: fonduri de investitii din Orientul Mijlociu care preiau hoteluri si dezvolta una dintre cele mai puternice industrii irlandeze, iar conform unor analize, valoarea banilor a scazut cu 94 procente in ultimii 50 de ani.

Economia asiatica sufera de un puternic recul din cauza cresterii preturilor la petrol si alimente, ceea ce determina o sporire a inflatiei si ameninta sa impinga milioane de oameni in saracie extrema.

Cresterea economica a regiunii ar putea fi redusa pana cu pana la 1.5 procente daca preturile la energie si alimente, care au atins niveluri maxime anul acesta, se mentin la fel pe intreg anul 2011, se arata intr-o analiza a Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, citata de Bloomberg.

Inflatia la nivelul alimentelor a atins deja 10 procente in multe economii asiatice, de la inceputul anului pana in prezent. Aceasta crestere a preturilor ar putea impinge inca 64 de milioane de oameni in saracie extrema, ceea ce inseamna ca acesta vor trai cu mai putin de 1.25 dolari pe zi.

Decidentii politici din China pana in India si Singapore iau masuri alerte de lupta impotriva inflatiei prin cresterea dobanzilor si aprecierea valutelor, in conditiile in care tensiunile sociale din Orientul Mijlociu au crescut preturile si la produsele energetice.

Fonduri din Orientul Mijlociu, investite in Irlanda

Fonduri de investitii din Orientul Mijlociu si-au declarat, catre oficialii irlandezi, intentia de a investii in industria irlandeza a armasarilor de curse, industrie care furnizeaza 10 procente din caii de curse, la nivel mondial. Investitiile arabe ar putea revitaliza aceasta industrie, afectata la randu-i de recesiunea globala.

Fondurile doresc sa investeasca in hoteluri pentru a putea beneficia de terenurile aferente acestora, terenuri pe care sa dezvolte infrastructura necesara cresterii cailor, informeaza Financial Times.

Industria hoteliera din Irlanda sufera de un puternic dezechilibru deoarece guvernul irlandez ante-criza a introdus o masura prin care cei ce construiau hoteluri erau scutiti de taxe. Efectul a fost construirea unui mare numar de hoteluri in locatii fara interes turistic.

Insa odata cu prabusirea pietei imobiliare, dezvoltatorii imobiliari n-au mai avut niciun beneficiu de pe urma construirii acestor hoteluri intrucat nu mai aveau niciun venit care sa fie scutit de taxe. Ca urmare, preturile au scazut deosebit de mult, devenind o buna investitie pentru fondurile care doresc sa foloseasca terenurile, mai degraba decat hotelul ca atare.

Valoarea banilor a scazut cu aproape 94 procente, in 50 de ani

Scaderea valorii banilor este reflectata in puterea de cumparare a tuturor produselor de uz zilnic. Calculele arata ca pretul unei beri, de exemplu, a crescut de 11 ori in ultima jumatate de secol, iar pretul laptelui, chiar mai mult.

Estmarea, efectuata de catre o companie de analiza britanica, pentru piata britanica, poate fi usor generalizata pentru piata occidentala, in conditiile in care monezile locale au functionat intr-un sistem de echilibrare reciproca, avand ca ultim punct de referinta dolarul american.

Compania de analiza, BM Savings, considera ca in urmatorii 50 de ani am putea vedea valoarea banilor deteriorandu-se cu inca 63 de procente daca preturile la produsele de retail urmeaza tinta oficiala de inflatie a guvernului britanic, care este de 2 procente, noteaza The Guardian.

Pe de alta parte, in prezent, niciun tip de depozit bancar nu ofera o dobanda suficient de mare astfel incat sa acopere efectele inflatiei si sa prezerveze valoarea banilor pe o perioada suficient de mare de timp - daca in calcul se iau atat efectele inflatiei cat si impozitele platite pe profitul din dobanzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#criza alimentara, #piata imobiliara Irlanda, #reduceri taxe irlanda, #criza Asia, #valoarea banilor , #criza
Comentarii
Poza Hera
Hera
rank 5
"Criza alimentara se extinde " dar in Romania cele mai bune pamanturi raùman in pârloaga
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Aveti voi petrol, noi avem alimente