Criza cu idei (Opinii)

Sambata, 20 August 2011, ora 23:16
6099 citiri
Criza cu idei (Opinii)

Relevanta imaginea unui sir interminabil de someri din Georgia, Statele Unite, asteptand in fata unei agentii de plasare a fortei de munca. Sigur, nimeni nu poate asista impasibil la o scena-simbol, in care ceasul ce da ora exacta in economia mondiala ticaie gafaind. Motiv de ingrijorare imbinata cu revolta citizen-ului yankeu fata de hotararea presedintelui Obama de a-si lua concediu tocmai acum, cand tara arde.

Totusi, un fost broker newyorkez este de parere ca piata americana de capital este inca cea mai puternica din lume, acest lucru neinsemnand ca va fi si performerul global numarul unu. S-a ajuns cumva intr-o fundatura, aparent fara iesire, cel putin deocamdata.

Volatilitatea ii determina pe investitori sa simta fiori de anxietate pe fondul unei extinse crize a datoriilor, iar somajul si o piata imobiliara tot mai slaba nu fac decat sa le dea dreptate. Din ce in ce mai multi analisti economici concluzioneaza ca anvergura situatiei de astazi este mai mare si mai adanca decat cele similare din trecut, afectand pietele din toata lumea.

Consecinta va fi o revenire anevoiasa si prelungita. Vreme de un an, vom asista la un stand by. Lumea intreaga isi ia masurile cel putin necesare daca nu si suficiente pentru a traversa recesiunea. De pilda, se pun deoparte sume, ca tot nu se stie ce va urma.

Un studiu efectuat recent de catre o publicatie de profil ne pune in fata unui top 10 al tarilor in care cetatenii economisesc cel mai mult din ce castiga. Pe ultimul loc gasim Austria, cu o rata de economisire de 9,1%, la o rata a somajului de 4,4%. Urmeaza Australia (9,13%, somaj 5,2%), Portugalia (9,8% - 12%), Elvetia (10,1% - 4,2%), Suedia (10,8% - 8,4%), Germania (11,4% - 7,1%), Belgia (12,2% - 8,3%), Spania (13,1% - 20%).

Franta ocupa pozitia secunda (16% - 9,8%) cu o datorie publica de 94,1% din PIB. In fine, cei mai grijulii si in stare sa-si adaposteasca economiile sunt irlandezii (19,3% - 13,7%), datoria publica ridicandu-se la 102,4% din produsul intern brut.

Dupa cum se poate observa, Romania nu se regaseste in acest clasament. Nici nu ar fi fost posibil. La nivelul de trai si venituri incasate, cetateanul nostru, in vasta majoritate, ar fi enumerat la "etc" in orice ierarhie mondiala. Operat la buzunar fara anestezie, in tara se pot face doar calcule de subzistenta. Intinse hat, de pe o zi pe alta.

Marea grija este acum numararea borcanelor de zacusca si bulion impartite la trei, cat totalizeaza lunile cu crivat rusesc. Urmeaza apoi privitul in sus, de la nivelul banilor primiti, la creasta inflatiei. Imediat dupa, acatiste pentru cresterea in volum a godacului din acaretul satesc, alungarea duhurilor grindinei si puhoaielor, indurarea gigacaloriei, mila kilowatului, sanatatea socrilor rurali.

Nu strica deloc o lumanare la "vii" dedicata conducatorilor neamului, care prin putere si har domnesti vor izbavi norodul de cocoasa lipsurilor. Atat se poate deocamdata. Apoi, impamantenitul "om vedea noi, bine ca nu-i mai rau!".

Intorcandu-ne la oile noastre (continentale), media cresterii economice in Europa trimestrului al treilea, dupa ce a marcat o franare accentuata, este egala cu cea a Romaniei, respectiv 0,2%. Necazul nostru , este ca putem trece oricand pe minus, fiindca depindem de cererea externa.

De altfel, nici nu stiu ce am mai putea sa vindem peste fruntarii. Exceptand roadele pamantului, abundente prin vrerea Domnului, oferta este costeliva. Baza ramane la caiele pentru potcoave, zavoare inox, veioze odorizante, nasturi eco, funduri de bucatarie, sucitoare de mesteacan masiv, stergare tesute la gherghef, blacheuri refolosibile.

Persista o lipsa de incredere a investitorilor si a consumatorilor. Ori, fara bani bagati in fabricarea de bunuri si vanzarea lor nu se poate evolua economic. Statele au preluat datoriile private, iar acum gem sub povara lor.

Bancile sunt foarte prudente intr-un climat anemic si au, logic, reticente fata de creditare. Consumatorii nu au finante, firmele si bancile stau pe lichiditati, dar n-au incredere. Asa se inchide cel mai prost cerc posibil. Drept urmare, o dezvoltare economica impiedicata.

Pentru Romania ar exista o buna cale de urmat, absorbtia sporita de fonduri europene. Acestea insa nu reprezinta un magnet semnificativ pentru cei care detin painea si cutitul decizional. In cosul de sub masa intereselor nu cad decat firimituri. Un pesmet ieftin, lipsit de importanta.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza financiara, #masuri austeritate, #cadere burse, #criza america, #concediu Obama , #criza