Criza datoriilor din zona euro a reusit sa afecteze si state care au trecut fara mari probleme peste recesiune, inclusiv Austria, Olanda, Finlanda si Franta, depasind granitele asa-numitelor state periferice.
Randamentele cerute de investitori pentru titlurile de stat au urcat vertiginos, demonstrand faptul ca acestia nu au incredere in abilitatea oficialilor europeni de a preveni contagiunea crizei, dar si pe fondul unei cresteri economice extrem de limitate in zona euro, in al treilea trimestru din acest an.
Preturile obligatiunilor au scazut dramatic, investitorii vanzand masiv titluri emise de state care au rating maxim, AAA, precum Franta si Austria. Chiar si titlurile emise de tarile nordice, fara probleme fiscale, de asemenea cu rating AAA, precum Finlanda si Olanda, au inregistrat scaderi ale preturilor, pe fondul vanzarilor.
In randul statelor cu probleme financiare, Italia s-a remarcat, iar, prin randamente de peste 7 procente, in timp ce titlurile emise de Spania aveau un randament de peste 6,35 la suta.
De altfel, de luni de zile, acesta este cel mai mare cosmar al oficialilor europeni: criza, nascuta in tari cu datorii imense, "infecteaza" tari cu o situatie fiscala sanatoasa. Iar, in urma ultimelor tranzactii, se pare ca acest lucru a inceput sa se intample.
Daca investitorii vor refuza sa cumpere obligatiuni ale tarilor din zona euro, costurile de finantare pentru tarile respective vor continua sa se majoreze, punand in pericol solventa intregii regiuni. Iar acest lucru ar destabiliza sistemul financiar global si ar duce la o scadere economica mondiala.
Secretarul Trezoreriei Americane, Timothy Geithner, a declarat ca Europa inca nu a facut tot ce ar trebui pentru a depasi criza. "Trebuie sa gaseasca o cale prin care sa existe destul sprijin politic pentru masurile care trebuie aplicate si sa incearce sa faca acest lucru cat de repede posibil, sa nu ramana in urma", a spus Geithner.
El a sugerat ca Banca Centrala Europeana ar trebui sa faca mai mult. "Sunt multe metode pentru o banca centrala sa joace un rol mai important, nu este chiar atat de complicat", a spus oficialul american. Geithner a adaugat ca va fi foarte greu sa se iasa din criza, daca BCE si guvernele din zona euro nu colaboreaza.
Stagnarea economica sperie investitorii
Pietele au fost mult influentate si de cifrele de crestere economica anuntate de Eurostat. Intreaga zona euro a obtinut o crestere de numai 0,6 procente, in al treilea trimestru, comparativ cu perioada similara din 2010.
Doar Germania si Franta au avut o dezvoltare mai importanta, Austria de abia a depasit pragul stagnarii, iar economia olandeza s-a contractat.
Din aceasta cauza, diferentele dintre randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania si cele emise de Franta s-a majorat la 1,89 puncte procentuale, un nivel care nu s-a mai intalnit de la sfarsitul anilor 1980, inainte de crearea monedei euro.
Criza este accentuata si de lipsa de idei de care dau dovada liderii europeni. Deocamdata, intreaga uniune se bazeaza pe guvernele tehnocrate, de abia numite, din Grecia si Italia. Acestea ar trebui sa implementeze reforme economice nepopulare, care ar trebui sa conduca la scaderea datoriilor acestora. Insa nu se rezolva problema stagnarii economice din regiune, ci, dimpotriva, ar putea insemna adancirea in recesiune.
Multi economisti cer BCE sa intervina "in forta", devenind creditorul de ultima instanta a tarilor cu probleme. Insa Bundesbank, banca centrala germana, se opune vehement acestei idei, deoarece ar putea conduce la pierderea independentei BCE.
Totusi, cu cat se extinde criza, cu atat este mai greu pentru guverne sa vina cu solutii viabile. Francezii sunt deja ingrijorati de faptul ca si-ar putea pierde ratingul AAA, ceea ce i-a majora costurile de finantare.
Iar, daca investitorii continua sa fuga de obligatiunile din zona euro, BCE ar putea deveni singura institutie capabila sa stabilizeze situatia, in conditiile in care si Germania s-ar razgandi cu privire la acest aspect.
In ciuda schimbarii lui Silvio Berlusconi cu fostul comisar european Mario Monti, care si-a anuntat deja guvernul format din tehnocrati, investitorii au continuat asaltul asupra obligatiunilor italiene, ducand randamentul la peste 7%.
De asemenea, CDS-uri (credit default swaps - protectia in fata default-ului) pentru Italia, Spania, Franta si Belgia au ajuns la niveluri maxime record, inregistrandu-se cresteri si in cazul Austriei si Olandei.