Criza din Europa, resimtita si in China - milioane de locuri de munca puse in pericol

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 10:57
1645 citiri
Criza din Europa, resimtita si in China - milioane de locuri de munca puse in pericol
Foto: Arhiva

Criza din Europa ii afecteaza si pe exportatorii chinezi, iar inrautatirea situatiei pericliteaza milioane de locuri de munca din China, spun economistii si directorii de companii.

Wu Wenlong, directorul de vanzari al companiei Zhejiang L.F. Gifts and Decoration, spre exemplu, a declarat ca un producator de curele din estul Chinei a primit cu 50% mai putine comenzi in ultimul an, relateaza AFP.

Wu a subliniat ca respectiva companie nu a facut deocamdata concedieri, insa estimarile nu sunt deloc optimiste.

"Este improbabil ca pietele externe sa se redreseze imediat, vor avea nevoie de cel putin doi ani", a declarat directorul de vanzari.

Activitatile din industria prelucratoare din China au inceput sa scada in aceasta vara, timp in care criza datoriilor din zona euro s-a agravat.

UE este principala destinatie a exporturilor din China, care depasesc 380 de miliarde de dolari pe an. Analistii avertizeaza ca scaderea exporturilor ar fi devastatoare pentru locurile de munca din China.

"Agravarea crizei datoriilor din zona euro va fi o nenorocire pentru China din mai multe motive", a subliniat si Eswar Prasad, profesor la Cornell University din New York si totodata fost sef al departamentului pentru China al Fondului Monetar International.

Printre motivele invocate de acesta se afla aprecierea dolarului, care ar frana importurile europene, dar si efectele in cascada asupra increderii de pe pietele financiare, lucruri care ar avea repercusiuni grave asupra cererii de produse chinezesti.

Ren Xianfang, analist la institutul IHS Global Insight in Beijing, a intarit declaratiile lui Eswar Prasad.

"In ipoteza scaderii cererii in Europa, impactul va fi major, in conditiile in care UE atrage circa o cincime din exporturile Chinei", a spus analistul.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#criza zona euro China, #exporturi China UE, #locuri munca China criza , #criza