Ziare.com

Criza din Grecia vs. criza din Irlanda. Care e mai rea?

de Alina Bardas
Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 07:33

   

Criza din Grecia vs. criza din Irlanda. Care e mai rea?
Dupa ce problemele financiare ale Greciei au zguduit economia zonei euro, o intrebare sta acum pe buzele tuturor europenilor: criza din Irlanda este mai grava decat cea a statului elen?

La prima vedere, povestile lor sunt destul de asemanatoare, insa realitatea este diferita. Pe fondul crizei care a zguduit lumea incepand cu anul 2008, Tigrul Celtic este a doua tara din zona euro care vine sa solicite sprijinul comun al Comisiei Europene si FMI pentru a-si salva finantele aflate in pericol, dupa ce Republica Elena a facut acelasi lucru.

Cert este ca oricare ar fi povestea celor doua tari, economiile lor se afla la "periferia" Uniunii. Dupa o crestere puternica in anii 2000, cu salarii care s-au majorat galopant (5-6% crestere pe an, fata de 2% media in zona euro), aceste tari nu si-au gestionat bine banii. Excesul le-a facut acum sa aiba nevoie de sute de miliarde de euro pentru a recupera decalajul. Pentru Europa, ambele episoade au aceeasi semnificatie: este nevoie de o mai buna monitorizare si de o pedeapsa mai aspra.

Totusi, povestile lor sunt destul de diferite, iar cele doua tari sunt foarte indepartate, si nu doar geografic. Din punct de vedere economic, Atena se confrunta cu Marea Mediterana si cu traditia sa de finante publice generoase. Dublinul priveste catre Regatul Unit si catre fascinatia sa pentru privat. Aspiratiile lor prea inalte le-au facut sa cada destul de rau.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Daca inainte de criza Irlanda a avut un excedent bugetar (3% din PIB excedent in 2006 si o datorie publica de 25% din PIB), Grecia nu a avut o situatie prea echilibrata (cel mai bun deificit fiind de 4% in 2006, in timp ce datoria publica era cam 100% dn PIB).

Evenimentele din ultimele luni au reflectat aceste diferente. Mai exact, este vorba de trei diferente majore. In timp ce Grecia se confrunta cu o criza a datoriilor publice, Irlanda s-a lovit de o criza a datoriilor private. Daca guvernul din Atena este responsabil pentru cheltuielile nemasurate si pentru ascunderea adevarului, in Dublin, bancile sunt cele care sunt vinovate pentru cresterea datoriei private.

Aflat in fata unei situatii fara precedent, guvernul irlandez s-a vazut nevoit sa nationalizeze institutiile cu probleme, iar criza a devenit de facto publica (cu un deficit uimitor, de 32% din PIB in acest an). Si asta s-a intamplat desi Dublinul a cerut bancilor sa caute fonduri masive din partea BCE. Practic, originea crizei irlandeze este privata, in timp ce in Grecia, unde bancile au intrat ulterior in stare de soc, este publica, explica Les Echos.

Cea de-a doua diferenta este una de comportament. In timp ce Grecia a facut disperata apel la europeni, pentru ca vistieria statului era goala si nu avea de unde sa ramburseze banii imprumutati sau sa-si plateasca functionarii publici, Irlanda a fost prea mandra ca sa-si recunoasca de la inceput problemele, fiind fortata mai degraba de Uniunea Europeana sa accepte ajutor.

A treia deosebire dintre cele doua tari este chiar si mai mare. In timp ce Grecia era codasa UE, Irlanda ii era extrem de draga Uniunii Europene. Greciei i-a fost admis in Uniunea Europeana sa-si pastreze democratia, apoi a adoptat euro in ciuda faptului ca nu era pregatita, numai pentru ca parea o tara prea mica pentru a pune in pericol zona euro.

Cu Irlanda totul a fost insa complet diferit, pentru ca acest stat parea "elevul perfect" al Uniunii. Tara a avut avantajul subventiilor platite de Uniune pentru a crea un boom economic. La sfarsitul anului 2006, cand se intrevedeau ceva probleme, guvernul a aplicat solutii exact ca dupa manual, prin reducerea impozitelor si a cheltuielilor guvernamentale pentru a echilibra economia, inainte ca Bruxelles-ul sa traga alarma.

Dar criza irlandeza depinde de amploarea crizei din Grecia. Dublinul are nevoie de mai multi bani decat Atena, desi este o tara cu o populatie de aproape trei ori mai mica. Dupa criza irlandeza, Europa va trebui sa revizuiasca in intregime criteriile de evaluare pentru o politica economica mai buna si sa inteleaga ca, in cazul in care datoria publica poate ajunge la sume exorbitante, delirul din zona privata poate merge chiar mai departe.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3377 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O lectie bine invatata

Prin ajutorul oferit Irlandei, prin conditiile severe impuse, Europa si Fondul Monetar International, incearca
stoparea si extinderea colapsului financiar.
Nelinistea creste si autoritatile europene, confirma ca nu exista o solutie finala in criza datoriilor.
Spania e prea mare sa fie ajutata, Portugalia trebuie sa
solicite un ajutor preventiv, Italia si Belgia sunt monitorizate, fiindca ajutorul acordat Greciei nu se repeta.
Finantistii lumii au invatat bine lectia.

 

mai rea?

Mai rea e criza din Romania! Grecii si irlandezii au bani pt ca la ei munca se plateste, la noi se da salariul minim pe economie si pt profesori, politisti, functionari.

 

Cred ca situatia Romaniei se incadreaza intre cele doua situatii. In Irlanda datoriile mari sunt ale particularilor, in Grecia ale statului, iar la noi contribuie si unii si altii la dezastru. O situatie perfecta pentru un studiu de caz. Dar fara solutii.

.

Unde este mai rau este un subiect deschis

Criza din Romania este rea din multe motive dar unul dintre ele este faptul ca nu avem o viziune economica. Nu stim pe ce vrem sa stim pe ce focusam. Avantajul Romaniei este ca poate sa-si devalorizeze leul ca sa fim mai competitivi. Ironia este ca nivelul de trai acasa este asa de jos ca nu vad la ce poate sa duca o devalorizare a leului in afara de miscari sociale. In plus nu vad cum economia va decola fara un sistem de legi clare si stabile de promovare a investitiilor si un sistem de taxe decent. Exporturile nu vor creste serios fara o crestere serioasa a economiei mondiale.
Da, suntem in *** dar grecii si irlandezii nu sunt competitivi si nici nu pot sa-si devalorizeze moneda. Grecii au fost mituiti de toate guvernele lor si nu s-au intrebat cum creste salariul cand ei au 5 ore pe zi pauza de tigara iar guvernul irlandez a transferat datoria privata a unor banci pe spatele populatiei. La greci drumul spre iad a fost pavat cu bune intentii, guvernul irlandez a spus publicului get bent.
Unde este mai rau este un subiect deschis.

Io cred ca este cea mai rea...

...criza provocata de Chioru' si intretinuta cu ardoare de Boc si de echipa lui de catastrofe!
Botis si Ialomitzianu agreseaza cetatzeanu'!

 

CEA mai rea...!?

.....DIN ROMANIA....!HA HA HA HA HA HA HA.....v-am spus eu?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor