Criza europeana, vazuta din SUA

Duminica, 18 Martie 2012, ora 09:59
2825 citiri
Criza europeana, vazuta din SUA
Foto: Arhiva

In SUA, criza din zona euro a devenit un subiect in strategia electorala.

Trei principali candidati americani republicani la alegerile prezidentiale au criticat intentia presedintelui american Barack Obama de a transforma America intr-o "piata sociala in stil european", potrivit lui Mitt Romney.

Potrivit republicanilor, criza europeana este o consecinta previzibila a statului bunastarii nesustenabil: merge pana la socialism.

Pentru politicienii din aripa stanga, criza este o avertizare cu privire la austeritate, in special, cu privire la pericolele reprezentate de taierile bugetare premature si excesive. Din aceasta perspectiva, pactul fiscal de inspiratie germana, adoptat in economiile europene zdruncinate, este reteta pentru adancirea austeritatii.

Ambele parti folosesc Europa pentru a-si consolida viziunea cu privire la economia americana. Si totusi, rezultatul crizei din zona euro ar putea avea un impact important asupra alegerilor prezidentiale din SUA, conform The Wall Street Journal.

Declansarea unor noi tensiuni in acest an ar putea submina recuperarea precauta a increderii economice in SUA, dar si sansele presedintelui Obama de a fi reales.

Barack Obama a trebuit sa asiste de pe margine la eforturile haotice ale liderilor politici din zona euro, confruntati cu prima criza financiara majora de la al Doilea Razboi Mondial in care SUA nu au avut un rol de conducere.

Conducerea presupune bani. Expertii reuniti recent la Bruxelles in cadrul unei conferinte a Fondului Marshall, pentru a discuta despre relatia trans-atlantica, au aratat faptul ca Obama nu poate, din cauza opozitiei din Congres, sa pompeze resurse in Europa, chiar daca si-ar dori acest lucru. Este, oricum, putin probabil sa isi doreasca. De ce sa irosesti capital politic pentru a convinge americanii sa cheltuiasca banii SUA pentru a ajuta cel mai bogat continent al lumii sa iasa dintr-o criza financiara pe care o poate solutiona prin resurse proprii?

O criza fara SUA la conducere

Ingrijorarea Washingtonului vizeaza faptul ca, de fapt, nimeni nu detine conducerea in criza europeana. Liderii americani sunt nemultumiti de modul in care guvernele din zona euro au transformat problema datoriei unui stat periferic intr-o criza deosebit de grava care a pus in discutie inclusiv existenta monedei unice.

Oficialii americani "raman neimpresionati de modul in care liderii europeni au gestionat criza, in mod special de refuzul Germaniei de a merge mai departe de cadrul concentrat exclusiv asupra masurilor de austeritate in natiunile periferice ale Europei", precizat David Gordon, seful centrului de cercetare al Grupului Eurasia din Washington.

Viziunea SUA este, intr-adevar, foarte diferita de cea a Berlinului. Administratia Obama a urmarit sa rebalanseze economia globala, plan in care tari cu surplus precum Germania ar fi avut un rol in stimularea cheltuielilor.

Dar Germania priveste lucrurile diferit. Rezistenta Germaniei fata de rezolvarea crizei utilizand banii "altor oameni", prin care vrea sa spuna banii germanilor, precede cu mult aceasta situatie. Insa este prima oara cand Germania detine conducerea.

Oricum, criza a subliniat diferenta dintre hegemonia americana si cea germana. Iata cateva observatii bazate pe conversatiile din ultimele luni dintre oficiali, oameni de afaceri si analisti.

Afaceri: O parte dintre politicienii europeni au recunoscut ca se straduiesc sa atraga atentia mediului de afaceri din SUA. Investitorii americani sfatuiesc Europa sa nu iroseasca criza, ci sa adopte schimbarile necesare, precum imbunatatirea pietei muncii si aprofundarea pietei unice.

Diplomatie: Unii analisti de politica externa sunt de parere ca, in pofida diferentelor dintre ele, SUA si Europa impartasesc multe atitudini si abordari ale sistemului economic global.

Securitate: La Washington este evidenta anxietatea cu privire la consecintele pe care masurile de austeritate adoptate de guvernele europene le au asupra sistemului de aparare, considerat deja ca fiind la un nivel prea scazut.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza zona euro SUA, #alegeri prezidentiale SUA , #criza