Criza sanitara a taiat adanc finantele personale. 60% dintre romani au venituri mai mici, 76% si-au limitat cheltuielile

Joi, 25 Iunie 2020, ora 11:30
3566 citiri
Criza sanitara a taiat adanc finantele personale. 60% dintre romani au venituri mai mici, 76% si-au limitat cheltuielile

Efectele crizei sanitare in plan financiar se fac simtite in buzunarele romanilor, determinand schimbari importante si in ceea ce priveste alocarea resurselor.

Aproape 60% dintre romani declara ca starea de urgenta din ultimele trei luni a avut un impact asupra finantelor personale, se arata intr-un studiu iVOX desfasurat la cererea Raiffeisen Bank, in perioada 15-19 iunie, 2020. Peste trei sferturi dintre respondenti (76%) si-au reevaluat comportamentul financiar, incercand sa fie mai atenti cu cheltuielile lunare.

Conform sondajului, un sfert dintre romani au reusit sa puna mai multi bani deoparte in aceasta perioada, in timp ce majoritatea (42%) nu a economisit deloc in ultimele trei luni. Mai mult, 7 din 10 nu considera ca ar fi nevoie sa apeleze in viitor la vreo forma de investitii financiare. Doar 8% dintre romani se gandesc sa apeleze la asigurarea de sanatate suplimentara in caz de boli grave, iar 6% au in plan investitiile la bursa. Un sfert dintre romani spun ca nu au renuntat in aceasta perioada la planurile lor.

Din nou s-a ajuns la "stransul curelei"

Totusi, in perioada starii de urgenta, romanii au strans cureaua si au evitat cheltuielile pentru distractie (72%), imbracaminte (62%), electrocasnice (50%) si produse IT sau gadgets (46%). Odata cu perioada de relaxare, pentru urmatoarele trei luni, doar 2 din 10 romani spun ca nu vor renunta la planurile de cumparaturi. Restul de 80% declara ca nu-si vor mai cheltui banii pe bilete de vacanta (49%), servicii de ride-sharing (39%), servicii de infrumusetare si tratamente corporale (36%) sau pe produse IT/gadgets (36%).

Starea de urgenta i-a determinat pe romani sa-si amane si planurile pe termen mediu sau mai lung, pentru care cheltuiau sume mai mari de bani, cum ar fi vacanta de vara (44%), renovarea apartamentului (29%) sau achizitia unei masini (25%).

In urma starii de urgenta, romanii simt ca au invatat sau cel putin si-au insusit obiceiuri noi. Cei mai multi au invatat retete noi si au gatit acasa mesele principale (55%), iar 1 din 2 romani s-a obisnuit sa-si faca lista de cumparaturi inainte de a merge la supermarket.

Planificarea cheltuielilor

"Starea de urgenta a fost un moment de reflectie pentru toata lumea in care am avut timp sa ne analizam si bugetele lunare si sa intelegem pe ce categorii cheltuim mai mult. Astfel, 4 din 10 romani au inceput sa-si planifice cheltuielile lunare din timp, iar peste jumatate au invatat sa faca plati cu cardul sau online. Vrem sa-i incurajam in continuare pe romani sa fie cumpatati in gestionarea propriilor venituri, de aceea, lansam o noua editie a Lunii Sanatatii Financiare, ca parte a demersului nostru de educatie financiara Money Bistro", a declarat Corina Vasile, director de Comunicare si Relatii Publice la Raiffeisen Bank.

40% dintre romani spun ca nu obisnuiesc sa cumpere produse second hand. Cei care o fac insa, cel mai des cumpara haine la mana a doua. Pe de alta parte, 4 din 10 participanti la sondajul iVOX spun ca arunca cel mult o data pe saptamana mancarea sau resturile de mancare, deoarece lasa alimentele prea mult in frigider (53%).

Citeste si:
Diferența la preț între alimentele vândute în Ungaria și România. Unde este mai ieftin coșul de cumpărături de bază STUDIU
Diferența la preț între alimentele vândute în Ungaria și România. Unde este mai ieftin coșul de cumpărături de bază STUDIU
O cunoscută revistă de ştiri economice din Ungaria, G7, a analizat preţurile practicate de lanţul de supermarketuri Lidl prezent în Ungaria şi în România, dar şi în alte state europene....
Românii au năvălit în supermarketuri ca înainte de lockdown. Imagini cu rafturile golite de mărfuri la Cluj: „Pe la hartie igienică mai este ceva?”
Românii au năvălit în supermarketuri ca înainte de lockdown. Imagini cu rafturile golite de mărfuri la Cluj: „Pe la hartie igienică mai este ceva?”
Noile restricții impuse la nivel național începând de luni, 25 octombrie, i-au făcut pe români să facă aprovizionări ca înainte de lockdown-ul din 2020. O fotografie făcută într-un...
Sursa: Ziare.com