Cum a ajuns Ucraina in haos. Topul problemelor care au adus-o in pragul razboiului civil

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 19:56
4046 citiri
Cum a ajuns Ucraina in haos. Topul problemelor care au adus-o in pragul razboiului civil

Framantarile politice sunt doar o parte din problemele care au aruncat Ucraina in haos in ultimele saptamani. Greul de abia acum vine, pentru ca Ucraina trebuie sa faca rost de 25 de miliarde de dolari in acest an.

Economia in deriva a dus la instabilitatea politica din ultimul timp. Lipsa unor masuri care sa stimuleze mediul de afaceri, lipsa apetitului pentru reforme, dar si coruptia la nivel inalt sunt principalele motive care au ingenuncheat tara, noteaza The Economist.

In perioada care a urmat caderii regimului sovietic, Ucraina era un stat cu o economie total neproductiva. Lipsa capacitatii de productie si inflatia in crestere au devenit o obisnuinta, in conditiile in care prioritatile guvernamentale erau cu totul altele, iar Ucraina nu avea acces la marile piete financiare, amintesc jurnalistii britanici.

Razboi la granitele Romaniei: Ucraina acuza: Invazia, la ordinul lui Putin LIVE

Cum a ramas Ucraina fara rezerve financiare

De abia in 1996, banca centrala ucraineana a inlocuit moneda nationala de atunci, karbovanetul, cu grivna. Obiectivul a fost acela de a mentine o relatie stabila cu dolarul american. Noi tulburari au aparut insa, mai ales in timpul crizei rublei rusesti, din 1998.

De abia la inceputul anilor 2000, economia a cunoscut o ameliorare. Intre 2001 si 2010, infuzia de capital strain a crescut, iar masa monetara a urcat pana la o rata anuala de 35%. Ucraina nu inregistra insa progrese in ceea ce priveste exporturile.

A urmat criza mondiala, iar instabilitatea monedei euro a pus automat presiune si pe moneda locala, in conditiile in care fluxurile de capital s-au diminuat. Banca nationala a golit rezervele, in incercarea de a salva grivna. De la un record de 40 de miliarde de dolari inregistrat in 2011, astazi Ucraina se vede nevoita sa se descurce cu doar 12 miliarde in vistierii.

Luna trecuta, bancherii s-au declarat invinsi si au considerat ca nu mai au cum sa impiedice caderea cursului.

Putin cedeaza? Presedintele Rusiei vrea sa lucreze cu FMI pentru a ajuta Ucraina

Reforme nu, masuri populiste da

Ucraina a dat dovada de reticenta in ceea ce priveste reformele, insa necesitatea adoptarii lor nu a fost o prioritate, in conditiile in care exporturile erau asigurate pe calea Rusiei, iar preturile relativ ridicate ale materiilor prime au contribuit totusi la cresterea economica, constata The Economist.

Ulterior, criza si scaderea pretului otelului au lovit necrutator. PIB a scazut in 2009 cu nu mai putin de 15%, iar asta a transformat tara intr-un candidat de top la ajutoare financiare internationale.

Un prim imprumut, in valoare de 15 miliarde de dolari, a venit in 2010, de la FMI. Intelegerea a fost suspendata insa un an mai tarziu, pentru ca Ucraina nu a diminuat subventiile costisitoare din domeniul energiei, asa cum ceruse FMI. In prezent, compania de stat Naftogaz percepe doar un sfert din costul de import al gazului, iar Ucraina este printre cei mai mari consumatori de energie din lume.

In alte domenii, deciziile s-au luat cu jumatati de masura. Ucraina a indeplinit in 2011 tinta de deficit bugetar de 2,8%, in timp ce cheltuielile de capital s-au redus drastic, iar cheltuielile suplimentare cu salarii si pensii au crescut. Finantele statului s-au slabit si din cauza scaderii progresive a cotei impozitului pe profit.

Adio, gaze ieftine pentru Ucraina: Gazprom "si-a amintit" de datoria uriasa a Kievului

Creditorii sufla in ceafa Ucrainei

Coruptia si slaba guvernare raman insa marile probleme. Un semn ingrijorator este faptul ca economia subterana reprezinta 50% din PIB, o cifra record la nivel mondial, potrivit FMI. Noul premier al Ucrainei il acuza pe predecesorul sau ca a pierdut nu mai putin de 37 de miliarde de dolari din cauza ca nu s-au luat masuri de combatere a evaziunii fiscale.

Ucraina are nevoie acum de un plan de management economic, prin care sa stranga numai in acest an 25 de miliarde de dolari. Banii sunt necesari pentru a finanta deficitul de cont curent si pentru a-i multumi pe creditorii externi.

Totul in conditiile in care rezervele nationale reprezinta mai putin de jumatate din aceasta suma.

Citeste si:
Drulă, avertisment pentru Cioloș: "Să pleci acum din USR, practic dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist"
Drulă, avertisment pentru Cioloș: "Să pleci acum din USR, practic dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist"
Președintele interimar al USR Cătălin Drulă a declarat marți, 24 mai, că o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din USR ar urma modelul „foștilor lideri care pe sfârșit de carieră...
Ludovic Orban susține că "există o mână nevăzută a serviciilor secrete" în partide: "E foarte greu să găsești probe concrete ale implicării"
Ludovic Orban susține că "există o mână nevăzută a serviciilor secrete" în partide: "E foarte greu să găsești probe concrete ale implicării"
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că cei care se află la conducerea partidului „nu mai au nicio legătură cu tradiția istorică” a...