Cum afecteaza criza politica afacerile din Romania

Luni, 20 August 2012, ora 07:20
2770 citiri
Cum afecteaza criza politica afacerile din Romania

Instabilitatea politica are consecinte directe asupra afacerilor in Romania, prin deprecierea monedei nationale, sau indirecte, prin impactul asupra altor activitati economice, spun reprezentantii mediului de business, care le transmit guvernantilor sa se concentreze asupra unor aspecte de imediata necesitate, precum introducerea unor noi masuri pentru stimularea mediului de afaceri si rezolvarea problemelor legate de seceta.

Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, sustine ca activitatea in transporturi nu este afectata direct ca urmare a crizei politice, relatiile comerciale in sector fiind reglementate prin clauze serioase.

"Activitatea nu a fost afectata, pentru ca relatiile comerciale in ceea ce priveste sectorul de transport sunt relatii pe termen lung, presupunand clauze destul de serioase, care nu pot fi intrerupte sau puse in dificultate in urma unui context politic care difera de la o luna la alta, de la un an al altul", a spus Augustin Hagiu pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, exista un impact indirect, in contextul in care alte activitati economice care beneficiaza de serviciile de transport sunt afectate, acest lucru ducand eventual la o scadere a miscarii marfurilor pe teritoriul Romaniei, o scadere a importurilor si a exporturilor, a adaugat reprezentantul FORT.

Scumpirea necontrolata a carburantilor si neaplicarea unor masuri economice complementare platii TVA la incasare sunt principalele probleme ale sectorului de transport in prezent.

"Ce ne afecteaza in mod direct este cresterea necontrolata de ani de zile si mai ales din ultima perioada a preturilor la carburanti si lipsa masurilor economice promise. Plata TVA la incasarea facturii, din punctul nostru de vedere, nu inseamna mare lucru, atat timp cat termenele de plata sunt deja duse peste 90 de zile.

Am fi mult mai bucurosi daca aceasta ar veni ca masura complementara la o masura primara care trebuie luata urgent si care este prevazuta si de una dintre directivele europene in vigoare, care se refera la reducerea termenelor de plata la 30 de zile, atat intre agentii economici privati, cat si intre stat si agenti economici", a precizat Augustin Hagiu.

In opinia acestuia, reducerea termenelor de plata ar trebui implementata rapid, urmand sa aduca stabilitate mediului de afaceri si sa contribuie la eliminarea evaziunii fiscale.

"Mi s-ar parea firesc ca o astfel de masura, pe care nu o poate contesta FMI, sa fie implementata rapid. Ea ar aduce stabilitate mediului de afaceri, ar contura o imagine pozitiva a intregii economii romanesti din perspectiva riscurilor pe care piata le are in acest moment in ceea ce priveste platile, ar elimina evaziunea fiscala", a incheiat Augustin Hagiu.

Deprecierea considerabila a leului din ultimele saptamani a lasat deja semne asupra firmelor de importuri.

"Avand foarte multe importuri, in momentul in care cursul de schimb a crescut, noi nu am putut sa recuperam pierderile prin refacturarea catre clienti", a spus Iustin Paraschiv, proprietarul Carmistin, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste partnerii externi, acestia actioneaza in functie de reactiile marilor asiguratori, sustine omul de afaceri. "Din fericire, aici Romania beneficiaza de un rating bun pentru scandalul in care ne aflam", chiar daca politicienii "au reactionat in ultimele saptamani exact ca marii proprietari de cluburi de fotbal, s-a pierdut un meci, schimba antrenorul. Nu cred ca pentru stabilitatea economica acestea sunt decizii bune", a adaugat Iustin Paraschiv.

Cresterea economica si seceta, problemele reale ale Romaniei

Cresterea produsului intern brut si rezolvarea problemelor legate de seceta sunt aspectele esentiale asupra carora liderii politici ar trebui sa se concentreze in aceasta perioada.

"Ca urmare a crizei din agricultura, vom avea o mare surpriza in urmatoarele luni. Rezultatele nu sunt cele vehiculate in momentul acesta de INS, raportat la productiile agricole inregistrate. Rezultatele se vor vedea in a doua parte a iernii, oamenii vor ramane fara bani. Trebuie sa se gaseasca o solutie de crestere a PIB-ului", a mentionat Iustin Paraschiv.

De asemenea, acesta sustine ca sunt necesare solutii urgente pentru reglementarea modalitatii de plata a asigurarilor in agricultura, in contextul in care, desi cele mai multe exploatatii agricole beneficiaza de asigurari, daca nu este declarata zona calamitata, asiguratorii nu platesc.

"Nu inteleg de ce nu se declara zona calamitata. E seceta, am pamantul uscat, nu s-a facut nimic. Am platit polita de asigurare, dar in toate politele este stipulat ca atat timp cat institutiile statului nu declara zona calamitata, eu nu imi pot incasa asigurarea. Ar trebui ca Ministerul Agriculturii sa intervina urgent", a incheiat Iustin Paraschiv.

Criza politica sperie investitorii straini, care prefera sa ocoleasca tara noastra.

Constantin Tampiza, reprezentantul local al presedintelui grupului rusesc Lukoil, Vagit Alekperov, a declarat pentru Ziare.com ca parteneri externi care isi manifestasera intentia de veni in Romania s-au razgandit in urma scandalului declansat de guvernanti in luna iulie. Potrivit reprezentantului companiei petroliere, Lukoil investeste in prezent doar in rafinariile din Bulgaria.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...