Cum s-a ajuns la o criza a monedei euro?

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 12:12
3350 citiri
Cum s-a ajuns la o criza a monedei euro?
Foto: Arhiva

Moneda euro a fost o provocare si ramane, in continuare, un joc de noroc. Adoptarea unei monede comune in randul tarilor cu niveluri de dezvoltare si structuri economice diferite a presupus infiintatara rapida a unei uniuni politice pentru a putea sa reglementeze domeniul monetar.

Instituirea unei monede comune intr-o zona economica mai intinsa a condus la o polarizare a activitatii economice, deoarece tarile au putut apela la politici economice independente pentru a-si consolida competitivitatea, in detrimentul altor membri ai zonei, obtinand, astfel, avantaje economice.

In aceste conditii, se explica de ce zona euro a ajuns sa fie, in anii 2000, o zona de crestere neconstanta, intr-o lume intr-o rapida expansiune. Faptul ca euro nu face bine tarilor care l-au adoptat este dovedit si de cifre. Pentru 2010-2011, cresterea anuala in zona euro ar trebui sa fie de 1%, in timpul ce media pentru restul lumii este mai mult de 4%.

De ce ar fi fost nevoie in momentul in care s-a creat moneda euro? Trei conditii pentru succesul acestei monede ar fi fost necesare, potrivit Le Monde.

In primul rand instituirea unui guvern economic al zonei, pentru urmarirea politicii monetare, politicii fiscale si politicii cursului de schimb, pentru a obtine un maxim de crestere durabila, pentru a mentine un somaj scazut si pentru a se putea creste veniturile. In schimb, in locul acestui guvern, s-a instituit un pact de stabilitate menit sa asigure faptul ca deficitul public va ramane cat mai scazut posibil. Aceasta nu este o clauza inutila, daca este pusa cu adevarat in aplicare, dar nu este nici un substitut pentru un guvern economic.

Va impiedica Grecia intrarea Romaniei in zona euro?

O alta conditie necesara era stabilirea unui buget federal al zonei euro, care ar fi permis redistribuirea resurselor intre statele membre pentru a reduce inegalitatile. In SUA, bugetul federal este un mecanism puternic de redistribuire a banilor intre statele membre.

Cea de-a treia conditie era supravegherea concurentei fiscale si sociale intre statele membre. Astfel, nicio tara nu ar fi putut reduce impozitele pe venituri sau impozitele pe salarii fara acordul celorlati membri.

In prezent, niciuna dintre aceste conditii nu este indeplinita in zona euro. Mai mult decat atat, mai multe state membre revendica dreptul de a face concurenta fiscala altor tari. De exemplu, exista tari cu o rata a impozitului pe profit de 12,5%, atunci cand media in zona este de 25%.

In tot acest context, exista o mare confuzie intelectuala despre natura problemei in Europa. Fata in fata cu o criza fara precedent, UE trebuie sa puna in aplicare un mecanism de garantare a datoriilor tarilor membre, fara a fi necesara crearea unui instrument pentru coordonarea politicilor economice sau a unui cadru de concurenta fiscala.

Moneda euro, vinovata pentru criza din Grecia?

Moneda euro nu este amenintata de deficitul fiecarui stat, ci de nevoia de finantare externa a fiecarui stat. In cazul in care zona economica ar fi avut un guvern si un buget, economiile nationale ar fi putut finanta deficitele unuia dintre membrii sai.

A crea iluzia unei astfel de integrari printr-o garantie din partea Uniunii in absenta unui guvern economic si unui buget ar incuraja nu numai o relaxare a tarilor membre.

Solutia la problemele actuale ale monedei euro, ar fi ca Ecofin (consiliul de ministrii de Finante si Economie din UE) si Comisia Europeana sa urmareasca contul curent al acestor tari. Trebuie sa fie clar ca orice stat al Uniunii Europene, candidat pentru intrarea in zona euro, ar trebui sa aiba un cont curent echilibrat timp de trei ani si sa se angajeze sa mentina echilibrul in viitor. Si apoi, poate, o zi, vom putea stabili intr-o zi un guvern economic si un buget in zona euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza euro, #criza ona euro, #economie UE , #criza