Cum scapi de datoriile de la stat?

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 10:37
7674 citiri
Cum scapi de datoriile de la stat?
Foto: Arhiva

Patronii care se vad in imposibilitatea de a-si gestiona afacerile pe timp de criza si au datorii mari la stat fac tot felul de smecherii pentru a reusi sa pacaleasca Fiscul si sa ramana cu bunurile.

Drept urmare una dintre variantele alese de firmele cu datorii la stat pentru a se feri sa fie executate de Fisc consta in plimbarea activelor de pe o societate restanta pe una noua care nu are nicio datorie sau se cedeaza bunurile pe numele unor persoane intermediare, informeaza Ziarul de Iasi.

O alta metoda este cea a "boschetarului" iar manevrele sunt efectuate de cei care ii sfatuiesc cum sa tina contabilitatea. Insa, cand se ajunge in instanta lichidatorii judiciari nu cer anularea contractelor foarte frecvent ci doar in unele cazuri.

"Dupa ce se umple o firma de datorii ea se cesioneaza cuiva care nu are nimic in spate, adica poate fi si un boschetar. Totul se face, bineinteles, contra unei sume de bani. Aici ar trebui sa intervina Fiscul pentru ca sunt semnale inainte care arata catre ce se indreapta un anumit agent economic.

Este serios de munca daca cineva de la Finante ar vrea sa verifice treaba asta. Dar daca se inchid ochii si nimeni nu vrea sa-i vada, asta e", a opinat un economist.

Pe de alta parte, datele centralizate de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi arata ca din cele 680 de firme aflate in procedura de insolventa la finele lunii septembrie, din cauza restantelor la stat, aproape toate nu mai au nimic in patrimoniu. Acestea totalizeaza obligatii fiscale neachitate de ordinul a 590 milioane lei (140,5 milioane euro).

Potrivit Codului de Procedura Fiscala, pentru a recupera debitele cei de la Fisc trebuie sa puna sechestru pe bunurile unei firme in aproximativ o luna de la inregistrarea restantelor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#firme datorii stat, #apela smecherii pacali Fiscul , #criza