Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum se poate salva Grecia? Renunta la euro si adopta dolarul

Joi, 15 Martie 2012, ora 23:35
2118 citiri
Cum se poate salva Grecia? Renunta la euro si adopta dolarul
Foto: Arhiva

Grecia ar trebui sa renunte la moneda euro in favoarea dolarului american, pentru a iesi din criza, oferind in acelasi timp un impuls electoral presedintelui SUA, Barack Obama, este de parere un analist al grupului de consultanta Strategy Economics, din Londra.

Este foarte greu pentru Grecia sa iasa din zona euro unilateral, insa, in acelasi timp, tara se confrunta cu un "deficit comercial substantial si nu mai are nicio abilitate pentru a se imprumuta", a spus Matthew Lynn, citat de CNBC.

"Daca va fi introdusa peste noapte o noua drahma, valoarea acesteia se va prabusi. Pentru o vreme ar putea chiar sa fie lipsita de orice valoare, asa cum a fost cazul monedei nationale a statului Zimbabwe. Nimeni nu va fi dispus sa o accepte", a precizat Lynn, adaugand ca tara nu va mai fi capabila nici macar sa plateasca pentru importuri vitale, precum cele de petrol sau medicamente.

Conform analistului, daca Grecia adopta dolarul si isi "redenomineaza" toate contractele din euro in moneda SUA, la o rata de schimb de unu la unu raportat la euro, va avea avantajul unei devalorizari de aproximativ 30% "dintr-o lovitura", beneficiind in acelasi timp de o moneda puternica.

Lynn este totusi de parere ca un asemenea scenariu "probabil ca nu va avea loc".

Rezerva Federala ar trebui sa fie dispusa sa extinda liniile de lichiditate catre bancile grecesti, daca tara va adopta moneda americana, insa, potrivit lui Lynn, banca centrala americana "a mai facut acest lucru in trecut pentru bancile straine".

SUA ar castiga, in schimb, "stabilitate" in urma unui astfel de schimb, in conditiile in care Grecia este o tara de importanta strategica.

C.S.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Grecia euro dolar, #Grecia criza , #criza