Ziare.com

Deficitul comercial al Japoniei, la maxime record

de Brandusa Stefanescu
Luni, 20 Februarie 2012, ora 21:37

   

Deficitul comercial al Japoniei, la maxime record
Deficitul comercial al Japoniei a atins maxime record in ianuarie, in conditiile in care moneda locala, consierabil intarita in ultima perioada, a afectat considerabil exporturile iar criza nucleara declansata anul trecut a sporit importurile.

Deficitul comercial a ajuns la 19 miliarde de dolari, in conditiile in care exporturile au scazut cu 9,3 procente fata de anul anterior, in vreme ce importurile au crescut cu 9,8 procente, informeaza BBC.

Importurile au crescut considerabil pentru ca mare parte dintre cele 54 de reactoare nucleare ale Japoniei au fost oprite dupa cutremurul si tsunami-ul din martie 2011.

La aceasta s-a adaugat si scaderea cererii pe principalele piete de export ale Japoniei, SUA si zona euro.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Yenul s-a apreciat cu peste 7 procente in fata dolarului american, din aprilie 2011 pana in prezent, ceea ce se traduce direct printr-o scumpire a produselor japoneze pe pietele externe, cu procentul amintit. Intarirea monedei locale i-a facut pe producatorii japonezi sa-si externalizeze, in afara Japoniei, mare parte din productie.

Pe de alta parte, tot intarirea monedei locale incurajeaza o crestere a consumului intrucat produsele de import ajung sa fie mai ieftine fata de perioadele anterioare. Ambele efecte contribuie la cresterea deficitului comercial al Japoniei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 812 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor