Doi ani de la colapsul Lehman Brothers - efectele crizei inca se resimt in lume

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 18:21
2887 citiri
Doi ani de la colapsul Lehman Brothers - efectele crizei inca se resimt in lume

Statele Unite ale Americii sunt nevoite sa suporte si acum efectele falimentului bancii Lehman Brothers, care a avut loc in urma cu doi ani si care a dus la somaj in masa, o explozie a datoriei publice si pagube considerabile in cadrul sistemului financiar.

Colapsul celebrei banci de pe Wall Street, pe 15 septembrie 2008, ar trebui sa ramana in cartile de istorie, ca eveniment major dupa celebra prabusire a pietei de valori din 24 ocotmbrie 1929.

Desi presedintele Barack Obama repeta la fiecare discurs ca economia si-a reluat cresterea economica si ca se creeaza de locuri de munca, totusi, ultimii doi ani au fost marcati de aparitia unui imens decalaj intre elitele tarii si masele populare, comenteaza AFP.

"Nu sunt sigur ca oamenii si-au dat seama ca lucrurile mergeau prost", a declarat, luni, jurnalistul pe probleme financiare al New York Times, Andrew Ross Sorkin, intervievat de DailyFinance. Potrivit acestuia, "Goldman (Sachs) si alte grupuri importante au fost aproape de faliment".

Dupa 24 de luni de la momentul in care lumea financiara a fost zguduita puternic, americanii nu se mai arata increzatori in economia lor. Potrivit unui sondaj publicat vineri de compania Allstate, 56% dintre americani cred ca economia este "in directia gresita", aproape la fel de mult ca in luna aprilie 2009 (55%), atunci cand tara era inca in recesiune.

"Pana atunci (n.red.-pana la falimentul Lehman Broters), problemele imobiliare si ipotecare pareau ca duc la o recesiune economica grava, dar nu fara precedent. Cand Lehman a dat faliment, economia s-a scufundat disperata", isi aminteste Robert Samuelson, editorialist la Newsweek.

In acesti doi ani, criza a avut un impact de durata. Rata somajului a crescut de la 6,2%, la momentul respectiv, la 9,6%, in prezent, si datoria publica de la 9.634 milliarde de dolari la 13.442 miliarde de dolari. Nu mai putin de 280 de banci au dat faliment.

The Wall Street Journal, ziarul cu cel mai mare tiraj in tara, a vorbit despre "o lume post-Lehman (pe pietele financiare).

Stocurile americane financiare, in epicentrul crizei, raman aproape cu o treime mai mici decat acum doi ani. Incepand cu luna august 2008, investitorii din intreaga lume au tras 203 miliarde dolari din fonduri stoc dezvoltate de piata, in conformitate cu EPFR Global. Aceasta este 8,5% din 2.400 miliarde dolari care au fost la fondurile stoc dezvoltate de piata la momentul respectiv.

In cei doi ani de la falimentul Lehman Brothers, preferinta investitorilor s-a schimbat, orientandu-se catre plasamentele mai sigure precum obligatiunile si aurul.

Orientarea catre titlurile de trezorerie emise de Statele Unite, cat si obligatiunile cotate cu calificativul "junk", considerate riscante, s-au apreciat puternic, in pofida avertizarilor ca ar putea aparea "un fenomen de tip bubble pe pietele de obligatiuni".

Multe piete de actiuni, mai ales in SUA, nu au reusit sa recupereze pierderile suferite dupa falimentul Lehman Brothers. Indicele Dow Jones Industrial Average mai are inca de recuperat peste 900 de puncte pentru a atinge din nou nivelul de dinainte de prabusirea Lehman, scrie Wall Street Journal.

Pietele bursiere americane, situate in epicentrul crizei financiare, raman in continuare cu o treime sub nivelul din urma cu doi ani. Mai mult, incepand cu august 2008, investitorii din toata lumea au retras 203 miliarde de dolari de pe pietele bursiere ale statelor dezvoltate, potrivit EPFR Global. Aceasta suma reprezinta 8,5% din totalul de 2.400 de miliarde de dolari.

In ciuda tutror aceste inforatii, exista semnale pozitive ca investitorii ar fi dispusi sa dea obligatiunile pe actiuni. Dow Jones a castigat 4,5% luna aceasta, pana la un nivel de 10.462,77 puncte, dupa ce au fost publicate rezultate economice ce au depasit estimarile, eliminand o parte din temerile legate de o recesiune in W.

Povestea Lehman Brothers

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA. Lehman Brothers Holdings, cea de-a patra banca de investitii din SUA ca marime, a cedat in fata crizei creditelor "subprime", oficialii bancii americane anuntand ca vor ca aceasta sa intre sub incidenta regulilor aplicate institutiilor falimentare.

Imediat dupa ce Lehman Brothers a cerut falimentul, creditorii bancii de investitii au si declansat o lupta apriga pentru activele institutiei. Avocatii companiilor internationale precum JPMorgan Chase, General Electric Capital Corporation si Credit Suisse, dar si investitori mai mici au intentat procese pentru a-si recupera banii pe care banca americana de investitii ii datoreaza.

Lehman Brothers datora la acea vreme sute de milioane de dolari si bancilor din Japonia, Singapore si New York, acestea aparand pe o lista ce contine primii, cei mai mari 30 de creditori ai bancii.

Colapsul Lehman, pe 15 septembrie 2008, a fost urmat de luni intregi de panica economica si piete financiare in dervia, reprezentantiv pentru o perioada in care companiile au solicitat ajutorul guvernului pentru a supravietui.

Falimentul, care a fost anuntat dupa weekendul 13-14 septembrie 2008, a inceput cu o scadere de 13,5 procente a valorii actiunilor Lehman la inchiderea pietelor, vineri, culminand cu o scadere de 90 de procente pe masura ce panica se raspandea.

"Pare ca nu se mai termina caderile din sectorul financiar si nu suntem siguri cine va fi urmatorul sau daca guvernul va considera ca merita sprijin public", comenta Kevin Giddis la Morgan Keegan, pe masura ce weekendul se apropia.

Totusi, existau inca sperante pentru gasirea unei cai de salvare pentru Lehman in discutiile maraton care s-au purtat pana in weekendul respectiv care a daramat sistemul financiar si a determinat o criza comparata cu Marea Recesiune de la inceputul anilor '30.

Evenimentele din preajma lui 15 septembrie 2008 raman in continuare in discutie, un an mai tarziu, insa falimentul companiei vechi de 158 de ani a socat increderea in sistem, generand o panica din care economia globala inca isi revine.

Pe masura ce weekendul se apropia, existau rapoarte legate de o posibila preluare a lehman de catre Bank of maerica insa existau dezbateri legate de posibilitatea garantarii acestei preluari de catre guvernul american - o decizie criticata in preluarea Bear Stearns la inceputul lui 2008.

O serie de intalniri cu usile inchise, care au avut loc in weekend, au facut sa nu mai existe niciun cumparator pentru Lehman. Bank of America a decis atunci sa incerce o preluare a Merrill Lynch, un alt gigant de pe Wall Street afectat de prabusirea pietei imobiliare americane.

Ceea ce ramane, totusi, in afara dezbaterilor este impactul masiv pe care falimentul Lehman l-a avut, determinand o saptmana in care gigantul asigurarilor AIG era pe marginea colapsului si determinand o interventie rapida a Rezervei Federale, sub amenintarea prabusirii intregului sistem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#faliment Lehman Brothers, #colaps Lehman Brothers , #criza
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nu exista - "colaps" - si nu exista - "criza" -
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1