Economia globala, la mila naturii: Care e pana acum bilantul pe 2015

Marti, 11 August 2015, ora 22:45
2792 citiri
Economia globala, la mila naturii: Care e pana acum bilantul pe 2015

Dezastrele si catastrofele naturale au produs in prima jumatate a anului 2015 pierderi economice evaluate la 34,7 miliarde de dolari (33,8 miliarde de euro), cu 37% mai putin decat in perioada similara din 2014, potrivit unui studiu publicat marti de firma elvetiana de asigurari Swiss Re, numarul doi la nivel mondial in acest domeniu.

Pierderile provocate de catastrofele naturale au fost de aproximativ 33 de miliarde de dolari (din care 16,5 miliarde acoperiti de companiile de asigurari), fata de 54 de miliarde de dolari in primul semestru din 2014 si 99 de miliarde de dolari, media ultimului deceniu pentru primele sase luni din an.

Cele mai costisitoare pentru companiile de asigurari au fost pagubele legate de conditiile climatice din timpul iernii, de furtunile din SUA si Europa. De exemplu, doar furtuna inregistrata in luna februarie in partea de nord-est a SUA a provocat firmelor de asigurari pierderi de 1,8 miliarde de dolari.

In acelasi interval de timp, pierderile legate de dezastrele produse de om, cum ar fi accidentele industriale, s-au cifrat la 4,4 miliarde de dolari, in scadere cu 9 % fata de anul trecut. Din aceasta suma, 3,6 miliarde au fost asumate de companiile de asigurari.

Dezastrele si catastrofele naturale s-au soldat in primele sase luni din 2015 cu 18.000 de morti, dintre care aproximativ 9.000 in urma cutremurului din Nepal.

Pierderile economice relationate cu acest seism au fost evaluate la 5 miliarde de dolari, din care doar 160 de milioane de dolari vor fi platiti de companiile de asigurare.

"Evenimentele tragice din Nepal aduc in atentie utilitatea asigurarilor", a afirmat economistul-sef al Swiss Re, Kurt Karl. Sumele obtinute pe baza asigurarii "nu diminueaza trauma emotionala suferita din cauza catastrofelor naturale, dar pot ajuta oamenii sa-si gestioneze mai bine problemele financiare astfel incat sa poata sa inceapa sa-si reconstruiasca viata", a mai spus el.

Studiul mentioneaza si decesele produse de valul de caldura - cu temperaturi de pana la 48 de grade Celsius - din lunile mai si iunie in doua tari asiatice: 2.500 in India si 1.500 in Pakistan.

Numarul mare de victime din primul semestru al anului in curs se explica si prin pierderile de vieti omenesti din randul imigrantilor care au incercat sa ajunga in Europa traversand Marea Mediterana la bordul unor ambarcatiuni.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...