Economia mondiala - mai multe masuri de austeritate sau de relansare?

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 18:25
1239 citiri
Economia mondiala - mai multe masuri de austeritate sau de relansare?

Toamna pare sa nu fie de bun augur pentru redresarea economica mondiala, perspectivele fiind inca destul de sumbre. Dorinta de a iesi mai repede din recesiune face ca guvernele sa se afle la mijloc intre doua imperative: "austeritate vs. masuri de relansare". Orice ar alege, nimic nu pare sa linisteasca apele.

In Statele Unite, de exemplu, exista teama ca recesiunea s-ar putea intoarce, iar in Europa, in tari precum Irlanda si Spania, nesiguranta este cuvantul de ordine. Chiar si in China, masurile privind restrangerea numarului de credite acordate populatiei incetinesc economia.

Cel care trage primul un semnal de alarma ca problemele economice pe plan mondial nu par sa se fi incheiat este Fondul Monetar International (FMI), care ar putea revizui in scadere prognoza de crestere la nivel mondial. Seful Fondului, Dominique Strauss-Kahn, sustine ca recuperarea este "foarte fragila" si ca "riscurile economice se mentin".

Atitudinea bancilor centrale din tarile dezvoltate, in special cea a SUA-Federal Reserve (Fed) -, reprezinta, de asemenea, un indiciu al incertitudinii redresarii economice. Ele sunt pregatite sa tipareasca bani, daca este nevoie, ajungand astfel sa creeze un nou soc pe piata datoriei publice.

Primele masuri, ineficiente

Pentru a contracara cel mai mare dezastru economic post-razboi, la sfarsitul anului 2008 si inceputul lui 2009 au fost declansate primele planuri de refacere economica. La acea vreme, caderea a fost incetinita, iar economia dadea semne ca incepe sa-si revina. Cu toate acestea, unele tari, precum Grecia, au fost fortate sa ia masuri care nu au fost bine primite de populatie.

Masurile nepopulare vor continua si in 2011, iar politica fiscala din zona euro va genera restrictii pentru mediul de afaceri, ca efect al rigorii economice prezente peste tot.

Efectele masurilor de austeritate se resimt, ducand la constrangerea cresterii economice. Moneda euro si-a reluat cresterea, afectand exporturile, facandu-le mai necompetitive, ceea ce face ca incertitudinea sa ramana sporita cu privire la viitorul economic.

"Preocuparea rezulta din faptul ca se raspandeste un val de austeritate in intreaga Europa si e gata sa atinga tarmurile Americii. In multe tari, reducerea prematura a cheltuielilor va stopa cresterea internationala, iar asta poate declansa o noua recesiune", sustine, ingrijorat, laureatul premiului Nobel, economistul Joseph Stiglitz, intr-o declaratie pentru Le Monde.

La randul sau, Jean-Paul Fitoussi, presedintele Observatorului Francez de Conjuncturi Economice (OFCE), a avertizat autoritatile cu privire la adoptarea prematura a politicilor de austeritate. Din punctul sau de vedere, masurile de austeritate franeaza investitiile si, in loc sa faca din aceasta perioada grea una de tranzitie, constrangerile bugetare au chiar efect invers.

Povara cea mai grea, pe umerii SUA

Statele Unite au, din cauza rolului international al dolarului, o datorie si mai mare la nivel mondial in ceea ce priveste iesirea din criza.

"In mod cooperativ, Statele Unite, Marea Britanie, Franta sau Spania ar trebui sa se ocupe mai mult de revenirea lor economica si de revenirea altor state. Tarile petroliere, Germania, China, Japonia au stimulat masiv economia mondiala. China a facut mult, dar nu suficient. Alte tari, foarte putin", a declarat Patrick Artus, director de cercetare si studii la Natixis.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...