Economiile, afectate de criza sub presiunea investitorilor - Presa internationala

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 14:20
1151 citiri
Economiile, afectate de criza sub presiunea investitorilor - Presa internationala

Tarile afectate de criza din Europa se lupta pentru a castiga simpatia investitorilor; producatorul auto Saab si-a declarat falimentul, ceea ce poate reprezenta un simptom pentru inrautatirea situatiei financiare pentru industria Europei, iar Curtea Constitutionala germana a confirmat legalitatea masurilor adoptate de guvernul de la Berlin in timpul crizei - aceastea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Cele mai indatorate tari ale zonei euro au facut eforturi disperate miercuri sa convinga investitorii din restul Europei cu privire la capacitatea de a rezolva problemele ridicate de datoria prea mare, chiar daca in Germania - principalul creditor al Europei - creste opozitia politica fata de masurile de sprijin.

Guvernul italian a promis o crestere a TVA-ului, cedand astfel presiunilor venite dinspre piata pentru adoptarea unor masuri mai eficiente si ignorand totodata protestele de strada care contesta masurile de asuteritate, noteaza Reuters.

Ministrul de finante grec a insistat pe urgentarea privatizarilor si a reformelor structurale, in vreme ce omologul sau irlandez a declarat ca Dublinul ia in calcul ajustari fiscale mai profunde decat cele declarate, incercand astfel sa-si creasca atractivitatea pe piata imprumuturilor.

"Suntem in mijlocului unui razboi foarte ciudat - daca pierdem, pierdem tot", a declarat ministrul grec de finante in fata presei. "Daca nu incheiem reformele structurale, daca nu schimbam modul in care statul si economia functioneaza, vom fi blocati".

Indoielile cu privire la vointa politica din Italia si Grecia cu privire la implementarea reformelor si programelor de austeritate solicitate de catre partenerii lor, au intunecat atmosfera economica in Europa, in conditiile in care majoritatea liderilor europeni incearca sa gaseasca solutii pentru criza datoriilor suverane care implineste, deja, doi ani.

Curtea Constitutionala germana sustine masurile guvernamentale anti-criza

Curtea constitutionala din Germania a respins o serie de contestari ale pachetelor de interventie financiara acceptate, anul trecut, pentru Grecia dar si pentru alte state aflate in dificultati, pachete in care interventia Germaniei a fost masiva si decisiva.

Intr-o sentinta facuta publica miercuri, insa foarte asteptata nu doar de publicul german, magistratii au hotarat ca masurile adoptate de Germania nu au incalcat autoritatea bugetara a Bundestag-ului, (parlamentul german), informeaza Financial Times.

Insa procedura a fost modificata pentru viitor, ceea ce inseamna ca inaintea unor interventii financiare similare, este nevoie de aprobarea unei comisii parlamentare germane, guvernul de la Berlin nemaiputand adopta pe cont propriu masuri de garantare ale imprumuturilor pentru membrii zonei euro.

Decizia reprezinta o importanta victorie pentru guvernul german, confruntat cu o serie de critici si contestari interne, desi poate complica considerabil viitoarele negocieri legate de criza.

Saab isi declara falimentul

Producatorul auto suedez Saab va intra sub protectia legii falimentului, dupa ce in ultimele luni a dus o lupta de supravietuire financiara.

Proprietarii Saab au incercat sa obtina finantare pe termen scurt pentru a incheia acordul in valoare de 245 milioane de euro cu China, in vederea unei distributii pe piata chineza. Restructurarea companiei, care urmeaza falimentului, are scopul asigurarii stabilitatii pe termen scurt si, simultan, are scopul de a atrage finantare, noteaza Financial Times.

Decizia marcheaza a doua ocazie in care producatorul suedez ajunge in faliment, in ultimii 3 ani. Prima decizie de restructurare a fost in momentul in care General Motors, detinatorul Saab de la momentul respectiv, a intrat la randu-i in faliment, in 2009, ca urmare a crizei financiare.

Falimentul este asteptat de multa vreme de piete. Compania a raportat pierderi nete de 224 milioane de euro pentru primele 6 luni ale anului, fiind pe un bilant negativ de 397 milioane de euro, cifra care depaseste vanzarile de 359 milioane de euro, pentru aceeasi perioada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #criza economica europa, #faliment Saab, #dificultati Grecia Italia , #criza