Elvetia ar putea adopta euro - Presa internationala

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 13:37
2306 citiri
Elvetia ar putea adopta euro - Presa internationala

Analistii elvetieni iau in calcul adoptarea euro ca varianta la continua intarire a francului elvetian, ceea ce afecteaza exporturile; Marea Britanie este afectata de criza nucleara japoneza, discutand posibilitatea renuntarii, cel putin partial, la reactoarele atomice, iar OPEC-ul atinge profituri record in 2011, pe fondul aprecierii pretului petrolului.

Thierry Stern, presedinte al agentiei elvetiene de analiza Patek Philippe SA, considera ca tara sa ar face bine sa adopte moneda unica europeana, in conditiile in care aprecierea francului elvetian afecteaza puternic exporturile elvetiene.

"Este un cosmar pentru toata lumea", a explicat Stern. "Trebuie sa-l adoptam. Ceva se va intampla. Nu stiu cand insa intr-o zi se va intampla".

Exporturile elvetiene sunt in urma celor germane iar companiile elvetiene se lupta cu aprecierea continua a francului elvetian contra dolarului american, ceea ce are drept efect cresterea pretului - in dolari - pentru produsele pe care acestea le vand pe pietele externe ale Elvetiei, noteaza Bloomberg.

Desi atat produsele Germaniei cat si cele ale Elvetiei se bucura de mare succes pe pietele externe, totusi, Germania este mult mai competitiva din cazua valorii relative mai mici a euro - moneda in care Germania produce - fata de francul elvetian.

Francul elvetian a castigat 10 procente in ultimul an fata de euro, in conditiile in care investitorii si-ai plasat capitalul in aceasta moneda pentru a se proteja de riscul unor falimente de tara generalizate in zona euro.

Marea Britanie, afectata de criza nucleara

Marea Britanie s-ar putea numara printre tarile care, ca urmare a dezastrului nuclear dela Fukushima, Japonia, ar putea adopta politicile de slabire a dependentei de energia atomica.

In ciuda diverselor pozitii politice britanice care considera ca ar trebui mentinut un echilibru intre sursele energetice, pentru a se mentine obligatiile reducerii de emisii de carbon, Marea Britanie pare sa inceapa o reorientare catre energiile alternative, desi acestea nu au pentru moment capacitatea de a substitui energia produsa prin centralele atomice, informeaza The Guardian.

In ciuda faptului ca exista putine analogii intre mediul meteo-sensibil al Japoniei, in regiunile unde sunt plasate centralele atomice si amplasamentul britanic, exista totusi riscul ca perceptia publica sa considere alternativa atomica ca fiind foarte riscanta, ceea ce va ridica costurile operarii si construirii unor astfel de centrale, intrucat va fi inglobata si o prima de risc.

In Germania au avut deja loc ample proteste care solicitau inchiderea tuturor celor 17 reactoare nucleare ale tarii, dupa dezastrul nuclear din Japonia. Iar cancelarul german, Angela Merkel, a amanat decizia de preungire a perioadei de functionare a reactoarelor atomice vechi.

OPEC-ul inregistreaza profituri record

OPEC, cartelul producatorilor de petrol, vor castiga anul acesta 1000 de miliarde de dolari pentru exporturile de petrol - suma atinsa in premiera - daca pretul petrolului va continua sa ramana peste nivelul de 100 dolari pe baril.

Cartelul a fost unul dintre principalii beneficiari ai pretului foarte ridicat al petrolului, pret care a urcat in saptamanile recente, din cauza crizei din Orientul Mijlociu si din nordul Africii, noteaza Financial Times.

Analistii insa considera ca petrolul exportat in 2011 va fi usor sub nivelul de exporturi atins in 2008, cand incasarile cartelului au fost de 990 miliarde de dolari. Insa bariera psihologica de 1 trilion dolari poate fi trecuta daca pretul se mentine peste 100 dolari pe baril.

Ar fi pentru prima data in istoria OPEC cand se atinge aceasta cifra generata atat de preturile ridicate dar si de cererea care continua sa cresca, ceea ce mareste cantitatea de exporturi. Astfel se explica de ce in prezent, cand pretul petrolului este sub nivelul maxim atins in 2008, incasarile tarilor exportatoare creste - un ultimii ani a crescut si cererea, pretul nemaifiind ridicat in primul rand de speculatiile financiare.

Citeste si:
Economia globală a prins "furtuna perfectă". Cât de rău se combină pentru omenire criza energetică, inflația și multiplele penurii
Economia globală a prins "furtuna perfectă". Cât de rău se combină pentru omenire criza energetică, inflația și multiplele penurii
De la supa de vită din Tokyo până la puiul prăjit din Londra, consumatorii încep să resimtă creșterea bruscă a costurilor care traversează economia globală, scrie Reuters. Revenirea...
Propunerile Comisiei Europene pentru scăderea facturilor la energie, luate la puricat de eurodeputați
Propunerile Comisiei Europene pentru scăderea facturilor la energie, luate la puricat de eurodeputați
Comisia Europeană a propus miercuri, 13 octombrie, un set de măsuri pentru a trece criza energetică, măsuri care s-ar rezuma astfel: plafonare, nu; ajutor de stat, da. Joi, pachetul de măsuri...
Sursa: Ziare.com