Europa este in pragul unei crize a inovarii

Luni, 13 Iunie 2011, ora 12:35
2164 citiri
Europa este in pragul unei crize a inovarii

Uniunea Europeana isi mentine avantajul in materie de inovare fata de India si Rusia, dar nu reuseste sa elimine decalajul care o separa de Statele Unite si Japonia. In plus, UE-27 este in curs de a-si pierde o parte din avantajele fata de Brazilia si, mai ales, fata de China, care continua sa-si reduca rapid decalajul de performanta care le separa de UE.

In cursul ultimilor cinci ani, cea mai puternica crestere a indicatorilor de inovare ai UE-27 a fost inregistrata in cadrul sistemelor de cercetare deschise, excelente si atractive (co-publicatii stiintifice internationale, publicatii cu impact ridicat, studenti doctoranzi din afara UE) si al bunurilor intelectuale (marci comunitare, brevete PCT si desene sau modele comunitare).

Toate acestea nu sunt suficiente in conditiile in care nu toate cele 27 de state membre acorda aceeasi importanta cercetarii si dezvoltarii, deci si performantele in materie de inovare ale acestora difera considerabil in interiorul comunitatii.

In interiorul UE, Suedia are cele mai bune rezultate, urmata de Danemarca, Finlanda si Germania, state cu o performanta cu peste 20% peste media europeana. Regatul Unit, Belgia, Austria, Irlanda, Luxemburg, Franta, Cipru, Slovenia si Estonia, in aceasta ordine, formeaza urmatorul grup, a carui performanta se cifreaza intre 10 si 20% peste media comunitara.

In randul inovatorilor moderati se numara Republica Ceha, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia si Spania, care se afla sub media din UE-27.

Romania, Bulgaria, Letonia sau Lituania fac parte din grupul inovatorilor modesti, cu performante cu peste 50% mai mici decat cele ale UE-27.

Potrivit unui raport al CE, Europa trebuie sa investeasca mai mult si intr-un mod mai "inteligent" in cercetare si dezvoltare atat in sectorul public, cat si in cel privat pentru a putea iesi cat mai curand din criza pe care o traverseaza. Concluziile raportului mai releva faptul ca este necesara intensificarea cooperarii in domeniul cercetarii in UE si pe plan international, precum si o mai buna utilizare a rezultatelor cercetarii, inclusiv printr-o protectie mai eficace a proprietatii intelectuale.

Totodata, sistemele de invatamant trebuie adaptate la nevoile de inovare ale intreprinderilor si trebuie incurajate mai mult IMM-urile inovatoare si dinamice. Este necesar sa se depuna eforturi concertate pentru valorificarea rezultatelor promitatoare obtinute de Europa in domeniul inovarii, in vederea solutionarii problemelor globale, cum ar fi schimbarile climatice, si trebuie eliminate inegalitatile dintre sexe in domeniul stiintei si cercetarii.

"Acest raport subliniaza faptul ca drumul spre Uniunea Inovarii este lung, dificil si presarat cu obstacole majore, insa confirma ca UE a adoptat politicile adecvate pentru a merge pana la capat. Punerea in practica a Uniunii Inovarii la nivel european si national reprezinta o necesitate absoluta in plan economic, fiind la fel de importanta pentru cresterea durabila ca si reorganizarea finantelor publice", sustine Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta.

Accelerarea investitiilor in cercetare si inovare

In prezent, UE progreseaza lent spre atingerea obiectivului de a investi 3% din PIB in cercetare si dezvoltare (2,01% in 2009), insa decalajul fata de principalii concurenti creste tot mai mult, mai ales din cauza faptului ca intreprinderile investesc mai putin in cercetare si dezvoltare.

In 2008, 24% din totalul cheltuielilor mondiale pentru cercetare si dezvoltare au fost realizate in UE (29% in 1995). In raport cu PIB-ul, in Japonia sau in Coreea de Sud intreprinderile investesc de doua ori mai mult decat in Europa.

Efectul anticiclic al investitiilor in cercetare si inovare

In perioadele de criza economica, investitiile acumulate in cercetare si inovare produc un efect contraciclic. Tarile care si-au intensificat investitiile in cercetare si inovare au perspective mai bune de iesire din criza. In 2009, 17 state membre au reusit sa-si mentina sau sa-si mareasca bugetul pentru cercetare si dezvoltare, iar in 2010 numarul lor era 16.

Investitii mai "inteligente"

Tarile cu cele mai bune performante in materie de inovare si-au concentrat investitiile asupra unei strategii de specializare inteligente, care combina politicile de stimulare a ofertei (cum sunt subventiile publice pentru invatamantul superior, cercetarea si dezvoltarea in sectorul intreprinderilor, capitalul de risc si infrastructurile stiintifice si tehnologice) si politicile de stimulare a cererii (cum sunt achizitiile publice de produse inovatoare, standardizarea bazata pe performante si reglementarea proconcurentiala a pietelor produselor).

Formarea personalului cu inalta calificare trebuie sa corespunda necesitatilor intreprinderilor

Numai 46% dintre cercetatorii din UE lucreaza in sectorul intreprinderilor (80% in SUA). Statele membre ar trebui sa-si adapteze sistemele de invatamant astfel incat sa sporeasca acest procent, garantand totodata o mai buna satisfacere a necesitatilor intreprinderilor.

Integrarea si internationalizarea cercetarii

Internationalizarea si productia eficienta de excelenta stiintifica se consolideaza reciproc. Fluxurile de cunostinte din interiorul Europei (respectiv fluxurile de studenti, cooperarea in materie de co-publicatii si co-brevete) constituie un atu important si urmeaza sa fie imbunatatite ulterior, ca urmare a finalizarii Spatiului European de Cercetare. Aceste fluxuri sunt insa concentrate intr-un numar restrans de tari vest-europene.

Totodata, Europa pierde tot mai mult teren in ce priveste exploatarea rezultatelor activitatii de cercetare. UE este cel mai mare producator mondial de publicatii stiintifice supuse evaluarii inter pares (29% in 2009), insa in Japonia si Coreea de Sud ritmul de crestere a numarului de cereri de brevete depuse in temeiul Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor (PCT) este aproape dublu fata de cel din UE. Jumatate dintre statele membre nu produc deloc brevete de inalta tehnologie validate de Oficiul European de Brevete (OEB). Sunt necesare masuri suplimentare pentru a proteja si gestiona intr-un mod mai rentabil proprietatea intelectuala. Brevetul comunitar negociat in prezent va constitui un important punct de plecare.

Potential important in materie de inventii tehnologice capabile sa solutioneze problemele societatii

In 2007, UE a inregistrat 40% dintre brevetele legate de tehnologiile de combatere a schimbarilor climatice. Acest lucru demonstreaza ca investitiile orientate in cercetare si demonstratie, realizate in sectoare-cheie, combinate cu masurile de sprijinire a dezvoltarii pietelor, pot duce la realizarea de noi tehnologii si inovatii. Acesta este spiritul parteneriatelor europene pentru inovare lansate de Uniunea Inovarii.

IMM-uri mai inovatoare si mai dinamice.

UE trebuie sa recupereze distanta fata de SUA in ceea ce priveste intensitatea cercetarii in sectoarele de inalta si medie tehnologie. Cu alte cuvinte, are nevoie de schimbari structurale, atat inter-, cat si intrasectoriale. Unele tari europene, precum Austria si Danemarca, au realizat aceasta schimbare structurala trecand la o economie bazata intr-o mai mare masura pe cunoastere. De asemenea, multe dintre aceste tari si-au revenit cu mai mult succes din criza economica. Elementele comune care stau la baza acestui succes sunt existenta unor IMM uri inovatoare si dinamice, valorificarea excelentei stiintifice din sectorul cercetarii publice si realizarea unor conditii-cadru favorabile introducerii de noi cunostinte pe piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#criza inovare, #UE 27, #Romania cercetare dezvoltare , #criza