Europa se confrunta cu o noua criza, care nu poate fi rezolvata de BCE

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 08:32
5527 citiri
Europa se confrunta cu o noua criza, care nu poate fi rezolvata de BCE

Inca de la debutul crizei datoriilor suverane din Europa era clar ca solutia salvatoare va veni din partea Bancii Centrale Europene (BCE). Insa o noua amenintare se ridica pe batranul continent, care nu poate fi rezolvata prea curand.

Potrivit Business Insider, dupa ce Mario Draghi, seful BCE, a anuntat ca institutia va cumpara nelimitat obligatiuni ale tarilor cu probleme, pietele s-au calmat, in speranta ca aceasta idee chiar va functiona.

Insa singura problema a acestui mecanism este ca o tara poate fi eligibila doar daca cere ajutor si supraveghere externa, iar BCE nu poate face nimic daca un stat nu face acest lucru, precum Spania.

"Protestele din Spania reprezinta dovada vie a acestei probleme - finantarea ieftina de la BCE nu va salva Europa decat deca este aplicata si o strategie de crestere economica. Iar cand vine vorba de chestiuni interne, cum ar fi refuzul premierului spaniol Mariano Rajoy de a cere ajutor extern, pentru ca se teme ca cei din Catalonia vor lupta mai aprig pentru independenta, Draghi nu poate face nimic", se arata intr-o nota informativa a bancii Societe Generale.

Pe 12 septembrie, peste 1,5 milioane de spanioli au participat, marti, la un mars de protest in Barcelona, cerand independenta provinciei Catalonia. Manifestantii au acuzat Guvernul spaniol ca antreneaza Catalonia in criza europeana.

Spania: 1,5 milioane de manifestanti au cerut independenta Cataloniei

Spaniolii nu sunt singurii nemultumiti de austeritate. Peste 50.000 de greci au marsaluit in aceasta saptamana, cu plancarde in care cancelarul german, Angela Merkel, este infatisata ca o adepta a nazismului.

Grecia: Greva generala devine violenta

Desi o banca centrala este extrem de utila in unele privinte, din pacate, institutia nu poate face nimic cand vine vorba de chestiunile interne, fie ele politice sau ambitii regionale.

Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
După Barcelona, și Insulele Canare cer limitarea turismului. Mii de persoane au protestat sâmbătă, 20 aprilie, în Tenerife, cerând ca pe insula lor să se limiteze temporar sosirile de...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#criza noua Europa, #criza economica europa, #proteste Spania, #proteste Grecia , #criza