Europarlamentar roman: Care ar fi fost adevarata austeritate in Grecia si reprosuri pentru Ponta

Joi, 02 Iulie 2015, ora 13:10
7882 citiri
Europarlamentar roman: Care ar fi fost adevarata austeritate in Grecia si reprosuri pentru Ponta
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Premierul grec Alexis Tsipras e modelul politicianului iresponsabil, iar adevarata austeritate ar fi fost daca statele europene nu ar fi sarit in ajutorul poporului elen, sustine europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care l-a criticat si pe seful Guvernului de la Bucuresti, Victor Ponta.

"Grecia nu si-a indeplinit obligatiile fata de FMI, iar acest lucru face lucrurile si mai dificile. Avand in vedere ca a intrat in incapacitate de plata, e evident ca optiunile Fondului sunt limitate. Practic, Grecia s-a impovarat si mai mult. In plus, si-a redus considerabil optiunile. Trebuie spus ca sunt multe guverne din zona euro care au spus ca participarea FMI in orice program de asistenta financiara e vitala", a declarat europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, pentru Ziare.com.

Grecia, in incapacitate de plata: 9 intrebari esentiale despre imprumutul FMI

El aminteste ca orice propunere a Greciei trebuie evaluata de creditori si sustine ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie daca premierul elen Alexis Tsipras ar fi folosit cum trebuie timpul pe care l-a avut la dispozitie, din luna ianuarie, de cand a castigat alegerile parlamentare.

"Pe langa faptul ca in cele cinci luni a reusit sa reduca prognozele de crestere economica de la 2,9% la 0%, a dus Grecia de la excedent bugetar primar la un deficit de peste 2% si nici nu a platit creantele catre FMI. In afara de aceste esecuri economice, el nu a folosit timpul pe care l-a avut la dispozitie pentru a negocia constructiv, astfel incat sa ajunga la un acord.

Am vazut discursuri ideologice din partea lui si a ministrului de Finante (Yanis Varoufakis - n.red.), dar nu masuri serioase", a punctat politicianul roman.

Grecii merg la vot

Grecii vor merge, duminica, la referendum, pentru a-si exprima opinia in legatura cu masurile propuse de creditori. Guvernul a indemnat populatia in repetate randuri sa voteze "nu", pe motiv ca acest lucru ar da elenilor un avantaj in cadrul negocierilor cu FMI, BCE si zona euro, astfel ca vor obtine conditii mai bune.

Referendumul din Grecia: Ministrul de Finante da 6 motive pentru care sa se voteze un mare NU

Intrebat ce se va intampla daca grecii vor merge pe mana lui Tsipras, Siegfried Muresan a evitat sa se antepronunte.

"Nu speculez, dar eu cred ca locul Greciei e in zona euro si vad ca si factorii de decizie din zona euro doresc acelasi lucru si lucreaza in acest sens. E neclar ce se supune la vot, e evidenta tendinta premierului de a duce totul intr-o anumita directie: de exemplu, prima casuta pe buletin e 'nu'. Insa realitatea este ca ajutorul oferit de UE, BCE si FMI a facut posibila plata salariilor si pensiilor", ne-a explicat europarlamentarul PMP.

"Daca popoarele europene nu ar fi fost solidare cu poporul grec din 2010 incoace, atunci sa vezi austeritate", a subliniat acesta.

Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum

Tsipras e modelul politicianului iresponsabil

Siegfried Muresan considera ca Alexis Tsipras e modelul politicianului iresponsabil, care a demonstrat ca nu isi poate indeplini promisiunile utopice. Mai mult, acesta se afla intr-o situatie din care nu are cum sa scape cu fata curata.

Daca grecii voteaza "nu" la referendum, atunci criza se va adanci si mai mult, iar daca aleg "da", atunci Guvernul nu va mai avea nicio legitimitate.

"Mi-a fost teama la inceputul anului ca oamenii politici socialisti, de stanga, cu o tenta populista, s-ar putea radicaliza, dupa modelul Tsipras, pentru a obtine voturi, insa in momentul de fata nu mai exista acest risc, pentru ca e clar ca retetele utopice ale premierului elen nu pot functiona in realitate si va fi luat la fuga foarte repede de poporul grec. Sper sa fie o lectie si pentru noi", a opinat Siegfried Muresan.

Europarlamentarul l-a criticat si pe premierul roman Victor Ponta, care sustine ca se reface dupa o operatie de genunchi in Turcia, in contextul in care guvernele altor tari din Uniunea Europeana tin sedinte de urgenta pentru evaluarea impactului crizei elene asupra lor.

Grecia si Romania se indreapta spre dezastru. Masina a luat deja foc Interviu

Mai mult, Siegfried Muresan mentioneaza ca acest gen de politicieni nu are solutii reale, iar ideile propagate in campaniile electorale nu functioneaza.

Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Potrivit raportul ultimei ședințe ale Comitetului de Politică Monetară a Băncii Naționale a României (BNR), din ianuarie și până în august (n.red. a.c) inclusiv, România a importat...
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
#Muresan criza Grecia, #reactii criza Grecia, #criza Grecia austeritate, #criza Grecia , #criza
  1. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
  2. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  3. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  4. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  5. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  6. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  7. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  8. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  9. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  10. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%